Výzva: Ať pan rektor nediskredituje Karlovu univerzitu nesmysly!

6. 1. 2021 / Václav Hořejší

čas čtení 2 minuty
Níže uvedenou výzvu poslal Václav Hořejší všem členům Akademického senátu Univerzity Karlovy, prorektorům i rektorovi, jehož se to týká. "Nevím, jakou to bude mít odezvu," dodává autor.

Vážení kolegové, působím na Univerzitě Karlově jako přednášející již 35 let – sice jen jako externista, ale je to moje Alma mater a záleží mi na její pověsti.

Jsem znepokojen opakovaným veřejným vystupováním rektora UK ve věci pandemie covid-19, kde se hlásí ke zdiskreditovaným a nevědeckým přístupům, a přispívá tak k matení veřejnosti v současné složité situaci.

Posledním takovým případem je jeho recentní rozhovor pro Seznam Zprávy (https://www.seznamzpravy.cz/clanek/je-cas-zklidnit-spolecnost-a-nebyt-vezni-koronaviru-rika-rektor-zima-135516 ), kde se mj. hlásí k absurdní a celosvětově zdiskreditované myšlence „promořování“ (v jeho terminologii „přirozené imunizace“) mladší části populace.


Je ale podle mě smutné, že orgány Univerzity k tomu mlčí.

Chtěl bych proto požádat vás, členy Akademického senátu a prorektory, abyste se od těchto rektorových mediálních aktivit, které podle mého názoru poškozují pověst Univerzity, distancovali (v první řadě bych ovšem očekával reakci Vědecké rady…).

Nedovedu si totiž představit, že něco podobného by veřejně prezentoval rektor kterékoli vážené evropské univerzity.

S pozdravem Václav Hořejší


Pozn. red.: "Promořování" je nejen zcela nevědecká a šílená myšlenka, která by vedla k úmrtí 1 procenta nakaženého obyvatelstva, tedy v českých poměrech 105 000 lidí. Hlavním nebezpečím je však podle evolučních epidemiologů, kteří na to v poslední době poukazují stále hlasitěji, že nepotlačíme-li koronavirus v celé společnosti, respektive v celém lidstvu, dává mu to možnost se změnit na daleko nebezpečnější verzi, která se může vymknout vakcíně. To se prý stalo se španělskou chřipkou, která se prý v pozdější, virulentní verzi rozšířila v zákopech 1. světové války a po ukončení války vojáci nákazu přinesli domů do svých zemí.

Je děsivé, že české sdělovací prostředky nekriticky dávají prostor nesmyslům. Je známo, že česká média jsou tradičně špatná a nevykonávají profesionálně svou funkci. V nynější vážné situaci mají na rukou krev.

-1
Vytisknout
12108

Diskuse

Obsah vydání | 8. 1. 2021