Průběžné zpravodajství:

Monoklonální protilátky nefungují vůči novým kmenům koronaviru

2. 2. 2021

čas čtení 3 minuty
Celkem se v ČR dosud uskutečnilo jen 280 066 očkování. V pondělí 1.2.  bylo očkováno jen 9608 osob. Neuvěřitelné.  Oběma dávkami bylo dosud proočkováno jen 44 744 osob.  V pondělí bylo dokončeno očkování jen u 6309 osob!!  Pokud bude ČR očkovat jen cca 10 000 lidí denně, očkování potrvá do léta roku 2024! Aby bylo proočkováno 60 procent obyvatelstva ČR do léta, muselo by ČR očkovat  půl milionu lidí týdně. Pro srovnání: V Británii   bylo už očkováno první vakcínou 9,64 milionu lidí, to je  14,6 procent obyvatelstva. V USA bylo očkováno 26,2 milionů lidí 7,9 procent obyvatelstva), z nich 6,1 milionů oběma dávkami.

V podělí 1.2. bylo v ČR zaznamenáno 7117 nových denních nákaz.  Celkový počet registrovaných nakažených  stoupl na 994 514, blíží se milionu.  (Tvrzení MZČR o "vyléčených" je zavádějící, protože neznámý počet lidí, 10-20 procent, trpí dlouhým covidem, to MZČR vůbec neregistruje.) Zemřelo 16 545 lidí, to je od předchozího dne registrace o 334 mrtvých více.  V nemocnicích je 5854 lidí, to je denní nárůst o 553 osob.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.






- Oxfordská univerzita zveřejnila výzkum, podle něhož jediná dávka vakcíny Oxfordu a firmy Astra Zeneca má účinnost 76 procent po 22 dnech od očkování až do 90 dnů. Očkování jedinou dávnou by mělo omezit šíření nákazy o 67 procent.

- Vědci zjistili, že britská varianta koronaviru, která nyní v Británii dominuje, se začíná přizpůsobovat jihoafrické variantě, což je znepokojující.

- Počet nadbytečných úmrtí v Británii stoupl nad 100 000, což znamená, že je Británie jednou z nejpostiženějších zemí.

- Velká naděje na lék proti covidu - monoklonální protilátky - selhává proti novým kmenům koronaviru z Jihoafrické republiky a z Brazílie.

 
- Ruská vakcína Sputnik V má proti koronaviru 91,6 procentní účinnost, vyplývá z předběžných testů. Vyplývá to z analýzy dat od asi 20 000 většinou bělošských dobrovolníků, tři čtvrtiny z nichž dostaly vakcínu, ostatní dostali placebo. Vakcína nevyvolala žádné vážné vedlejší účimky a většina vedlejších účinků byla mírná, byly to příznaky chřipky, bolest v místě injekce a slabost či nedostatek energie.

- Čínská policie zatkla více než 80 členů zločinecké skupiny, která vyráběla a prodávala falešné vakcíny.

- Pfizer oznámil, že na prodeji koronavirové vakcíny vydělá asi 15 miliard dolarů.

- Polsko rozhodlo, že vakcínu od firmy AstraZeneca/Oxfordské univerzity nebude používat u starších osob.

- Počet mrtvých na covid z pacientů, kteří končí na JIPkách, se od začátku pandemie dramaticky zlepšíl v důsledku pokroku při léčbě.

- V Anglii zemřel v nemocnici na koronavirus stoletý kapitán Sir Tom Moore, veterán z druhé světové války, který chozením s chodítkem po zahradě u svého domu pro charitativní účely inspiroval Brity, aby věnovali téměř 39 milionů liber britskému zdravotnictví (namísto to, aby usilovali, aby ho vláda řádně financovala z veřejných peněz). Královna ho za to nedávno povýšila do šlechtického stavu.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
6495

Diskuse

Obsah vydání | 4. 2. 2021