Lancet: Kombinace slábnoucí imunity a nové mutace viru může stát za stávající vlnou v brazilském Manausu

4. 2. 2021

čas čtení 3 minuty

V brazilském Manausu byla provedena studie týkající se dárců krve, která ukazuje, že 76 procent tamní populace bylo do října loňského roku infikováno novým koronavirem. To by znamenalo, že v Manausu překročili teoretický práh k dosažení kolektivní imunity (67 procent), a to vzhledem k základnímu reprodukčnímu číslu (R0) 3. V tomto kontextu je náhlý nárůst hospitalizací pacientů s covidem-19 během ledna nečekaný a je předmětem obav, informuje lékařský časopis Lancet.

Po velké epidemii, která dosáhla vrcholu v dubnu, byly hospitalizace pacientů s covidem v Manausu stabilní a relativně nízké. Tento stav trval od května do listopadu, tedy sedm měsíců – a to navzdory uvolnění restrikcí, které v tu dobu byly v platnosti.

Existují nejméně čtyři možná vysvětlení, proč v Manausu došlo k obnovení koronavirové nákazy.

Za prvé, vysoká míra infekce v Manausu během jarní vlny mohla být nadhodnocena s tím, že tamní populace do počátku prosince kolektivní imunity nedosáhla. Tuto skutečnost lze vysvětlit tím, že obnovení nákazy vzniklo větším smíšením infikovaných a těch, kteří jsou k infekci náchylní. Oněch 76 procent nakažených mohlo být vychýleno směrem nahoru kvůli úpravám vůči 52,5 procentní séroprevalenci pozorované v červnu, což vysvětluje vyprchávání protilátek. Nicméně i tento nižší údaj by měl vést k důležité kolektivní imunitě, která by měla předejít větší infekci. Srovnání údajů o dárcích krve s údaji o sčítání lidu neukazují zásadní rozdíl v rozmezí demografických proměnných. A dále, mandatorní vyloučení dárců se symptomy covidu-19 podle očekávání podhodnocuje skutečný dopad infekce na obyvatele Manausu.

Za druhé, imunita proti infekci získaná během první vlny již mohla začít vyprchávat v prosinci kvůli obecnému poklesu imunity vůči novému koronaviru. K většině infekcí v Manausu došlo 7-8 měsíců před obnovou nákazy v lednu. Reinfekce podle studie britských zdravotníků není do šesti měsíců obvyklá. Nicméně samotná klesající imunita pravděpodobně nemůže plně objasnit stávající situaci v Manausu. Navíc populační mobilita v tomto městě od poloviny listopadu poklesla – a byla podstatně omezena v prosinci, což znamená, že změna v chování lidí nevysvětluje nový nárůst hospitalizací.

Za třetí, mutace covidu-19 se mohou vyhnout imunitě vytvořené v odpověď na předchozí infekci. Jedna z těchto mutací se objevila v Manausu (P.1) 12. ledna. Nadto nově klasifikovaná mutace (P.2) byla nyní detekována v několika brazilských oblastí včetně Manausu.

Za čtvrté, nové mutace cirkulující v druhé vlně mohou mít vyšší inherentní přenosnost než dřívější varianty viru, které se objevily v Manausu. Prozatím neexistuje příliš informací o přenosnosti varianty (P.1), nicméně (P.1) sdílí několik nezávisle nahromaděných mutací s britskou a jihoafrickou variantou koronaviru, které nakažlivost zvýšily.

 

Celý článek ZDE

-1
Vytisknout
5908

Diskuse

Obsah vydání | 9. 2. 2021