Země, která odmítá vakcínu

7. 2. 2021

čas čtení 2 minuty
Zdroj: Pixabay.
 

Po celé měsíce trvá tanzanská vláda na tom, že se COVID-19 v zemi nevyskytuje - takže neexistuje ani žádný vakcinační plán. Reportér BBC Dickens Olewe hovořil s rodinou, jež truchlí kvůli úmrtí manžela a otce, který zřejmě trpěl "neexistující" chorobou. Existují obavy z toho, že na pozadí vládního zapírání zůstává skryto mnoho dalších obětí.


Týden poté, co muž dorazil z práce domů se suchým kašlem a ztrátou chuti, byl převezen do nemocnice, kde během několika hodin zemřel. Na COVID testován nebyl. Vláda, která po celé měsíce tvrdí, že nemá s chorobou žádné problémy, vydala prohlášení, podle nějž je země "bez COVIDu".

V Tanzánii, která leží ve východní Africe, existuje jen minimum testování a žádné vakcinační plány.

Je takřka nemožné zjistit skutečný rozsah pandemie a jen malý počet lidí se smí oficiálně vyjadřovat k tomuto tématu.

Nedávná veřejná prohlášení se dotýkají jiné reality, zatímco někteří občané tiše truchlí nad smrtí svých blízkých. Několik tanzanských rodin má za sebou podobnou zkušenost, ale rozhodly se nevyjadřovat, protože se obávají vládní odvety.

Britská vláda zakázala vstup do země všem cestujícím z Tanzánie, zatímco USA varovaly před cestami tam kvůli koronaviru.

Od června loňského roku, kdy prezident John Magufuli prohlásil, že země je bez COVIDu, on a další představitelé zesměšňují účinnost roušek, zpochybňují spolehlivost testování a dobírají si sousední země, které zavedly opatření na ochranu před virem.

Magufuli také bez důkazů přednesl varování, že vakcíny mohou škodit a místo toho vyzval Tanzánce, aby inhalovali páru a bylinné léky. Nic z toho není schváleno Světovou zdravotnickou organizací jako lék na chorobu COVID-19.

Není jasné, proč prezident vyjadřuje takovou skepsi ohledně vakcín, nicméně nedávno řekl, že by Tanzánci neměli být používáni jako "pokusná morčata".

"Když bílý muž dokázal přijít s vakcinacemi, měl by už vynalézt vakcinaci proti AIDS, rakovině a tuberkulóze," prohlásil Magufuli, který často vystupuje coby politik, který se staví na odpor západnímu imperialismu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5601

Diskuse

Obsah vydání | 9. 2. 2021