O obscénní disproporčnosti palestinského konfliktu. Už bylo zavražděno 55 palestinských dětí

18. 5. 2021

čas čtení 2 minuty
Aktualizace: Do úterý 18.5. usmrtili Izraelci 213 Palestinců v Gaze. Hamas usmrtil 10 Izraelců. ZDE

Mehdi Hasan Show, MSNBC:  Izrael v Gaza City provádí množství tvrdého leteckého bombardování, zatímco počet mrtvých v Gaze dále stoupá. Tento týden zveřejnil senátor Bernie Sanders sžíravý komentář v New York Times o situaci v Gaze. Požadoval, aby Spojené státy přestaly být apologetou pro pravicovou Netanjahuovu vládu. Jeden výrok mě ale zaujal. Poslední věta: Na palestinských životech záleží.

To není výrok, který slýcháváme zrovna často. Vlastně ho od poslanců Kongresu v této zemi neslyšíme vůbec nikdy.

Možná, že si pomyslíte: Proč je to vůbec kontroverzní? Samozřejmě, že na palestinských životech záleží. Stejně jako na izraelských životech záleží. Na všech životech záleží. Na všech stranách. Ano.


 

Izraelci tento týden trpí. Žijí v hrůze před raketovými útoky a protileteckých sirén. Deset izraelských civilistů bylo v tomto současném kole násilí usmrceno raketami. A za to bychom měli odsoudit Hamas. Na všech životech záleží.

Avšak smysl věty Black Lives Matter, Na životech černochů záleží, není tvrdit, jak to dobře víte, že na bělošských životech nezáleží. Jde o to, že černoši jsou nepřiměřeně často obětí policejní brutality. Utrpení.

A takové to také je na okupovaných územích a s výrokem Na palestinských životech záleží. V důsledku disproporčnosti toho násilí proti Palestincům.

Nemusíte věřit mně. Jen se podívejte na ta čísla.

Při válce v Gaze v letech 2008-2009 byli podle údajů OSN usmrceni tři izraelští civilisté. Podle palestinských lidskoprávních organizací bylo tehdy usmrceno nejméně 926 Palestinců.

V roce 2012, podle OSN byli usmrceni čtyři Izraelci a zároveň 101 Palestinců.

V roce 2014 bylo usmrceno 6 Izraelců a 1462 Palestinců.

A za tento poslední týden je počet usmrcených civilistů méně jasný, ale nejméně 188 Palestinců, VČETNĚ 55 DĚTÍ, bylo usmrceno v Gaze, ve srovnání s 10 Izraelci.

Všechna tato úmrtí jsou tragická.

Avšak ten obrovský rozdíl v číslech mrtvých by nás opravdu neměl překvapovat.

Jedna strana je okupant a druhá strana je okupovaná.

Jedna strana má ty nejmocnější, nejmodernější technické zbraně na této planetě, a druhá strana je prostě nemá.

2
Vytisknout
7524

Diskuse

Obsah vydání | 24. 5. 2021