Turisté z EU si stěžují na vážnou šikanu na britských hranicích

28. 5. 2021

čas čtení 3 minuty
Aktualizace: Británie zabránila za poslední tři měsíce vstupu do země 3294 občanům Evropské unie, a to přesto, že v důsledku pandemie je provoz na hranicích dvacetkrát menší než před pandemií. Občané EU mají oficiálně právo navštěvovat Británii bez víza, avšak britští imigrační úředníci mají obrovské pravomoci je do země nevpustit, pokud subjektivně usoudí, že to nejsou turisti, ale chtějí zůstat v zemi natrvalo. ZDE 


Turisté z EU svědčí o tom, že s nimi britská imigrační služba zachází jako s kriminálníky, zadržuje je a bere jim otisky prstů

Turisti z Evropské unie jsou zadržováni na britských hranicích, jsou obviňováni z údajného lhaní a jsou jim odebírány otisky prstů.

Sergio D’Alberti, jednapadesátiletý italský ředitel hotelu, nyní do 1. července  bez práce v důsledku covidu, byl zadržován britskými imigračními úředníky v Calais po dobu sedmi hodin poté, co rozhodli, že by byl "zátěží" pro britský sociální systém.

 

Sdělili mu, že jeho 4500 euro "nestačí na jeho pobyt v Británii" a že to, že nemá zpáteční jízdenku ani zaměstnání, vyvolává jejich podezření.

D'Alberti plánoval silniční turistiku ze svého domova na Azurovém pobřeží jako zábavu během pandemie cestou do Irska, kde se chtěl setkat s rodinou své manželky. Namísto toho, uvedl, ho zadržovali po dlouhé hodiny, vzali mu otisky prstů a vyfotografovali ho, "jako bych byl zločinec", protože si po karanténě nezařídil všechny hotely a neměl zpáteční jízdenku.

"Bylo to hnusné. Jsem zhnusen tím, jak se mnou zacházeli. V životě jsem nebyl takhle ponížen. Už nikdy do Británie nepřijedu. Pro mě Británie už neexistuje. Není v mém slovníku. Po Calais následuje už jen severní pól."

Skoro totéž zažila Angelina, dánská kuchařka, která přicestovala z Jutlandu se svým přítelem. "Jen jsem s ním jela na návštěvu jeho rodičů. Mám tady v Dánsku zaměstnání a plánovala jsem být v Anglii tři týdny."

Jako D'Albertimu, Angelině odmítli britští imigrační úředníci v Calais vstup do země. Tak se pokusila přiletět na londýnské letiště Heathrow, kde ji zadrželi a dali na pět hodin do cely. Navzdory tomu, že měla zpáteční letenku na 16. června a trvala na to, že používá svého práva jako občan EU navštívit Británii bez víza, imigrační úředníci ji plánovali deportovat a zabránit ji setkat se s přítelem. Nakonec ji pustili ve 22.30, což Angelina charakterizovala jako "děsivý" zážitek. Britští imigrační úředníci nedokázali vysvětlit, proč jim to trvalo tak dlouho, ani proč ji zadržovali. Také jí prohledali zavazadla a vyslýchali ji o jejím zaměstnání v Dánsku a o jejích rodičích.


Podrobnosti v angličtině ZDE

 

1
Vytisknout
5995

Diskuse

Obsah vydání | 1. 6. 2021