Příbuzní britských mrtvých na covid vyžadují naléhavé vyšetřování, proč a jak jejich smrt způsobila vláda. Jak tomu bude v ČR?

28. 5. 2021

čas čtení 2 minuty
 

Česká republika má globálně druhý nejhorší počet mrtvých na covid per capita. Kdy se budou pozůstalí dožadovat řádného vyšetřování, proč zemřelo tolik lidí, kteří nemuseli zemřít?


Boris Johnson v Británii čelí rostoucím požadavků, aby zahájil oficiální nezávislé veřejné vyšetřování kůlničky na dříví, jíž byla reakce jeho vlády na koronavirovou krizi, v jejímž důsledku zemřelo v Británii daleko více lidí než jinde ve světě - počet mrtvých v Británii na covid je ovšem per capita nižší než počet mrtvých na covid v České republice.

 

Organizace The Covid-19 Bereaved Families for Justice, Rodiny pozůstalých po zemřelých na covid-19 za spravedlnost, která zasstupuje tisíce truchlících lidí, požaduje, aby bylo bezodkladně zahájeno veřejné nezávislé vyšetřování okolností, za nichž jejich příbuzní zemřeli. K požadavku se připojila také The Royal College of Nursing, organizace britských zdravotních sester a bratrů, jichž zemřely na covid stovky, v důsledku nedostatku ochranných prostředků. Požadavek také podpořili četní britští politici.

Ve středu v sedmihodinovém slyšení v Dolní sněmovně konstatoval bývalý vrchní poradce Borise Johnsona Dominic Cummings, že byla britská vláda zoufale nepřipravena na pandemii a že ministr zdravotnictví Matt Hancock opakovaně lhal, což vedlo k úmrtí desetitisíců lidí, kteří zemřít nemuseli.

Pro mnoho pozůstalých bylo Cummingsovo vystoupení traumatické a argumentují, že takové podrobné důkazy měly být předloženy v řádné strukturovaném veřejném vyšetřování.

"Toto politické divadlo projevuje nadále obrovskou míru neúcty vůči našim zemřelým a neposkytuje žádné odpovědi na otázky, které musejí být zodpovězeny, mají-li být ochráněny další životy v budoucnosti," konstatoval Matt Fowler, spoluzakladatel organizace Covid-19 Bereaved Families for Justice.

Pozůstalí koordinují se zdravotnickými experty seznam otázek a problémů, které vyšetřování musí řešit. Johnsonova vláda ignorovala žádost jejich právníka, aby měli možnost jednat s vládními činiteli, kteří dostali za úkol připravovat vyšetřování pandemie.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

1
Vytisknout
5626

Diskuse

Obsah vydání | 1. 6. 2021