O kolik více se šíří indická varianta?

30. 5. 2021

čas čtení 1 minuta
Británie provádí velmi efektivně sekvenování genomů variant Sars-CoV-2, a tak státní zdravotnická organizace Public Health England je schopna zveřejňovat podrobné analýzy šíření variant v zemi. Z nejnovější analýzy vyplývá, že se situaci v Británii radikálně mění, píší matematik a statistik  David Spiegelhalter a Anthony Masters. Britská varianta B.1.1.7, poprvé identifikovaná v Kentu, byla dosud v Británii dominantní, ale indická varianta B.1.617.2 nyní tvoří 58 procent všech sekvenovaných případů nákazy v Británii. Týden předtím to bylo jen 44 procent nákaz.

 
Hlavním znepokojením je zvýšené riziko šíření a analýzy také obsahují odhady o tzv. "míře sekundárního útoku (SAR)", totiž kolik kontaktů nakažené osoby je také nakaženo. Z testovacích a trasovacích údajů britského zdravotnictví pro necestující případy nákazy byla míra SAR pro britskou variantu 8,1 procent, kdežto pro indickou variantu je to podstatně vyšší, 13,5 procent, i když tyto údaje jsou zřejmě ve skutečnosti vyšší v důsledku nedostatečnosti testování a trasování.

Od ledna do března 2021 bylo odhadováno, že přibližně 10 procent kontaktů lidí nakažených britskou variantou B.1.1.7. bylo také nakaženo. To je průměr velmi široce rozšířeného typu  distribuce nákazy - většina případů nenakazí jiné lidi, avšak na opačném konci spektra jsou tzv. "supernakažlivé" akce, často v důsledku dlouhodobějšího pobytu v místnostech se špatnou ventilací. Stále více je nyní přijímáno, že se virus šíří vzduchem a "větrání" bylo konečně přidáno k mantře tří R (roušky, ruce, rozestupy).

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

1
Vytisknout
5301

Diskuse

Obsah vydání | 1. 6. 2021