Německo a USA uzavřely kompromis ohledně plynovodu Nord Stream 2

23. 7. 2021

čas čtení 1 minuta
  • Německo se zavazuje uvalit sankce na Moskvu, pokud zneužije dodávek plynu jako zbraně, nebo pokud provede novou agresi vůči Ukrajině. 
  • Sankce má prosazovat na národní i na evropské úrovni.
  • USA a Německo pomohou Ukrajině s přechodem na udržitelnou energetiku a budou do ní investovat. 

Washington dlouho oponoval kontroverznímu plynovodu, ale kancléřka Merkelová udělala z jeho dokončení klíčový politický cíl.

USA a Německo uzavřely kompromis ohledně kontroverzního plynovodu Nord Stream 2. Obě země k tomu ve středu vydaly společné prohlášení.

Shodují se na podpoře Ukrajiny a sankcích proti Rusku, pokud by se pokusilo využít dodávky energetické suroviny k získání geopolitické páky.

"Spojené státy a Německo jsou jednotné v odhodlání volat Rusko k odpovědnosti za agresi a škodlivé aktivity uvalováním nákladů prostřednictvím sankcí a dalších nástrojů," uvádí se v prohlášení.

"Pokud se Rusko pokusí použít energii jako zbraň nebo se dopustí dalších agresívních aktů proti Ukrajině, Německo bude jednat na národní úrovni a bude prosazovat účinná opatření na evropské úrovni, včetně sankcí, aby omezilo ruské exportní kapacity pro Evropu v energetickém sektoru, včetně zemního plynu - a/nebo v dalších ekonomicky relevantních sektorech," uvádí obě strany.

V rámci dohody Německo souhlasilo s investicemi na Ukrajině a aktivním zajišťováním prodloužení smlouvy o tranzitu plynu mezi Moskvou a Kyjevem.

Kromě toho Německo a USA společně investují miliardu dolarů do "Zeleného fondu", který má posílit ukrajinskou infrastrukturu pro zelené technologie i obnovitelnou energetiku a snížit závislost Ukrajiny na dovozu energetických surovin.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5924

Diskuse

Obsah vydání | 26. 7. 2021