Průběžné zpravodajství:

Británie: Lékaři varují před rostoucími počty neočkovaných mladých lidí na jipkách, nakažených covidem

26. 7. 2021

čas čtení 3 minuty

- Stále větší počet mladých lidí v Británii je hospitalizován s koronavirem a stále větší počty končí na jednotkách intenzivní péče. Lékaři apelují na mladé lidi, aby "zbytečně netrpěli" a nechali se očkovat. Třetina mladých Britů ve věku od 18 do 29 let dosud nebyla očkována ani jednou vakcínou, ze všech dospělých Britů je to jen jedna desetina. "Drtivá většina osob na jipkách je neočkovaná. Někteří z nich zemřou. Je to srdcervoucí pro nás jako pro zdravotníky dívat se na to, jak lidé trpí zbytečně, když víme, že se tomu téměř určitě dalo zabránit očkováním," konstatovala dr. Samantha Batt-Rawden, vysoká pracovnice britského státního zdravotnictví a pokračovala: "Máme tady na jipkách pacienty kolem třiceti, nebo dokonce i kolem dvaceti, kteří jsou fit a nemají žádné jiné zdravotní problémy. Jako lékařka na jednotce intenzivní péče vás zapřísahám, nechte se očkovat. Nedopusťte, aby vaše neočkování se stalo největší chybou vašeho života." Profesor Adam Finn z University of Bristol uvedl, že tam  mají téměř 200 hospitalizovaných osob a průměrný věk je 40. Řekl dále: "Máme na jipkách lidi pod třicet a také potřebují intenzivní kyslíkovou terapii. Tahle nemoc není u mladých dospělých vždycky lehká. Máme tu mladé lidi, kteří jsou v tuto chvíli vážně nemocní, a je dobrým důvodem nechat se očkovat. Vakcíny nejenže omezují riziko infekce, ale i její šíření." V Británii v důsledku očkování se nákaza nyní šíří mezi mladými lidmi, počet nakažených ve věku 16-24 je šestkrát vyšší než ve věkové kategorii 50-69.    ZDE

- Britská vláda uvažuje, že vpustí na podzim do studentských univerzitních kolejí jen studenty, kteří budou očkováni oběma dávkami.

 
- Itálie v neděli registrovala sedm úmrtí na covid, v sobotu to bylo pět. Denní počet infekcí v neděli poklesl na 4743 ze sobotních 5140. Itálie registruje celkem 127 949 úmrtí, je to druhý nejvyšší počet po Británii a osmý nejvyšší na světě. Nakaženo bylo v  Itálii dosud 4,3 miliony osob.

- V Tunisku byly v neděli násilné demonstrace v několika městech, demonstranti vyjadřovali hned nad úpadkem zdravotní, hospodářské a sociální situace v zemi.

- Hlavní americký epidemiolog dr. Anthony Fauci řekl v neděli, že osoby, jejich imunitní systém je oslaben, budou zřejmě potřebovat posilovací vakcíny. Jsou to pacienti s transplantacemi, pacienti podrobující se chemoterapii kvůli rakovině, a další. Fauci citoval nedávné studie, podle nichž imunita způsobená očkováním slábne. Američtí vědci zkoumají tato data a určí, kdy bude zapotřebí dalšího očkování.

- Počet nákaz v Malajsku přesáhl v neděli 1 milion.

- Indonésie prodloužila karanténní omezení do 2. srpna.

- Rusko v neděli registrovalo 24 072 nových denních nákaz.

- Jižní Korea zpřísňuje předpisy pro sociální distancování.

- Indie zaznamenala v neděli 39 742 nových nákaz a 535 denních úmrtí.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
6232

Diskuse

Obsah vydání | 28. 7. 2021