Fantazie válku v Jemenu neukončí

28. 7. 2021

čas čtení 2 minuty
  • Strategie mezinárodního společenství je zásadně chybná, protože je založena na předpokladu, že z války vyjde silný unitární stát s monopolem na násilí. 
  • Ve skutečnosti je moc v Jemenu velmi rozptýlená a ani případná dohoda mezi Hádího vládou a povstaleckými Húsii by některé hybridní aktéry nevedla k přijetí politického řešení toho typu, o jaký mezinárodnímu společenství jde. 

Od té doby, co Jemen takřka před deseti lety upadl do chaosu, OSN a mezinárodní společenství se snaží vyjednat politické řešení války. Ale navzdory řadě rezolucí RB OSN a vzniku úřadu zvláštního vyslance generálního tajemníka pro Jemen v roce 2012 přineslo toto úsilí jen velmi málo. Jemen zůstává rozdělenou zemí, jenže nikoliv na poloviny, ale stal se pavoučí sítí rozdělenou podél nespočetných politických a sociálních linií. V roce 2020 měla země druhý největší počet lidí trpících stravovací krizí na světě. Kvůli válce zemřel takřka čtvrtmilion Jemenců, napsala Nadwa al-Dawsaríová.

Nemělo by překvapovat, že probíhající mezinárodní snahy o dosažení míru přinesly tak málo úspěchů. Strategie mezinárodního společenství zprostředkovat ukončení komplexní války v Jemenu je zásadně pomýlené.

Spočívá na klamném přesvědčení, že jaksi náhle dojde k obnově jediného, silného unitárního státu ve sjednoceném Jemenu. Ve skutečnosti jen někteří z řady aktérů, jako Húsiové a exilová vláda prezidenta Hádího, usilují o státní moc. Další frakce představují hybridní nebo nestátní aktéry, některé ozbrojené, jiné civilní. Tak jako jsou všechny součástí konfliktu, měly by být i součástí budoucího míru. Čím dříve se mezinárodní společenství a jeho vyjednavači zbaví svých vestfaliánských fantazií o obnoveném jemenském státě, tím dříve dokážou pochopit realitu jemenského konfliktu - a nalézt cestu vpřed.

Představa, že z popela války vzejde jemenský stát a zajistí monopol na použití násilí, je založena na několika falešných předpokladech. Většina z ozbrojených frakcí nejen že operuje zcela mimo kontrolu jemenské vlády, ale také s ní soupeří. Mají řadu lokálních agend, často proměnlivých. Mnohé z nich dále operují s výrazným vlivem regionálních podporovatelů, jejichž cíle nemusí být možné přizpůsobit cíli Západu vybudovat suverénní a funkční národní stát.

Přiznat si a přijmout realitu je důležité pro identifikaci alternativních přístupů, které mohou podpořit účinné zásahy a přispět ke vzniku strategické dlouhodobé politiky, která posílí regionální bezpečnost.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9250

Diskuse

Obsah vydání | 3. 8. 2021