Tisková zpráva:

Jak může komunální politik zamezit šmírování občanů? Pirátky přinášejí užitečné tipy

28. 7. 2021

čas čtení 2 minuty
Pirátky Klára Kocmanová a Markéta Gregorová přinášejí užitečné tipy komunálním politikům pro minimalizaci plošného šmírování občanů. Šmírování občanů v obci mohou zamezit například prosazením obecného ustanovení zákazu používání technologií na rozpoznávání obličejů v obci nebo omezením možnosti starosty uzavírat smlouvy na nákup techniky, softwaru a služeb pro sběr a využití biometrických dat. Piráti uvádějí tyto a další tipy na nových stránkách věnovaných boji proti problematickému sběru dat o obyvatelích. Europoslankyně Markéta Gregorová a lídryně středočeské kandidátky Klára Kocmanová tak pokračují v kampani Vraťte nám naše tváře.

„Pandemická doba přinesla nové výzvy – naše životy se přesunuly ve velké míře do digitálního prostředí, a dochází k bezprecedentnímu sběru dat nejen o našem chování, ale i o nás samotných. Více než kdy dřív se tak musíme starat o svoje soukromí. Proto chci tento zásadní problém připomínat,“ vysvětluje spolu-lídryně koalice Pirátů a STAN ve Středočeském kraji Klára Kocmanová. Ta pomáhá se sháněním podpisů pod petici v rámci kampaně Reclaim your face (Vraťte nám naše tváře). 

Ultimátním cílem petice i celé kampaně je zavedení platné legislativy bránící masovému šmírování, ke kterému může docházet jak ze strany státu, tak i soukromých firem. „Naše frakce v Evropském parlamentu vyrobila skvělou online hru, která simuluje procházku po městě plném kamer, které sbírají biometrická data. Je to super interaktivní způsob, jak informovat o důležitosti ochrany proti plošnému sledování,“ dodává europoslankyně Markéta Gregorová. 

„Vyzývám všechny, které téma zajímá, aby se přidali k výzvě #paperbagsociety, Sama se chystám taky navštívit letošní Big Brother Film Festival, který proběhne v září,“ doplňuje Kocmanová.

Více informací o kampani i možnost připojit se k petici najdete na oficiálních stránkách https://zo.pirati.cz/tvare.

1
Vytisknout
6684

Diskuse

Obsah vydání | 3. 8. 2021