Korupce v Británii: Šéf probrexitové kampaně Vote Leave dostal vládní pandemický kontrakt v hodnotě 580 000 liber bez konkursu

29. 7. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Bývalý vrchní poradce premiéra Borise Johnsona Dominic Cummings udělil v březnu 2020 bez konkursu svému kamarádovi z probrexitérské kampaně Vote Leave kontrakt v hodnotě 580 000 liber. Jeho úkolem bylo zjišťovat průzkumy veřejného mínění reakci občanů na pandemii. Cummings donutil nejvyššího státního úředníka na britském úřadu vlády, odpovědného za podepisování uzavřených kontraktů, aby tento kontrakt okamžitě podepsal "a pokud někdo v Úřadu vlády bude bědovat, řekněte mu, že to nařídil Cummings of premiéra."

Firmu Hanbury Strategy založil Paul Stephenson krátce po referendu o brexitu, během něhož pracoval vedle Cummingse jako tiskový mluvčí organizace Vote Leave. Hanbury také pracoval pro Konzervativní strany během předvolební kampaně r. 2019.

Kontrakt udělený Hanburymu, v jehož rámci měl zjišťovat názory britské veřejnosti na vládní opatření proti pandemii, zpochybňuje u soudu skupina Good Law Project, která argumentuje, že udělení kontraktu projevilo "zjevnou zaujatost" vzhledem k tomu, že Hanbury měl těsně styky s Cummingsem a s Konzervativní stranou.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

1
Vytisknout
4326

Diskuse

Obsah vydání | 3. 8. 2021