Whistleblower Daniel Hale byl odsouzen k 45 měsícům vězení za to, že odhalil válečné zločiny USA

29. 7. 2021

čas čtení 3 minuty
- Americký whistleblower Daniel Hale byl odsouzen k téměř čtyřletému trestu odnětí svobody za to, že poskytl médiím důvěrné informace o americké bezpilotní kampani

- Soudce, který poslal Halea za mříže, uvedl, že verdikt má ostatní odradit od zveřejňování utajovaných informací

- Hale například zveřejnil informaci o tom, že drtivá většina obětí dronů jsou nevinní civilisté

Obhájci lidských práv a svobody tisku v úterý vyjádřili znepokojení nad tím, že whistleblower Daniel Hale, který se na začátku letošního roku přiznal k porušení zákona o špionáži, byl odsouzen k 45 měsícům vězení za to, že jednomu novináři svěřil tajné informace o zabíjení páchané bezpilotními letouny americké armády.

Haleovi právníci v dokumentech předložených soudu argumentovali, že jeho humanitární pohnutky, jakož i nedostatek škod vyplývajících z jeho činů by mu měly zaručit jen mírný trest, napsal Kenny Stacil na webu commondreams.org.

"Trestného činu se dopustil, aby upozornil na to, co považoval za nemorální jednání vlády, které bylo pácháno pod pláštíkem utajení a v rozporu s veřejnými prohlášeními tehdejšího prezidenta [Baracka] Obamy ohledně údajné preciznosti programu bezpilotních letounů armády Spojených států," napsali obhájci Todd Richman a Cadence Mertz.

Prokurátoři však uvedli, že Haleovy úniky informací představovaly větší riziko pro "národní bezpečnost" než úniky informací bývalé informátorky Národní bezpečnostní agentury (NSA) Reality Winner, která byla minulý měsíc propuštěna poté, co si odpykala čtyři roky z 63měsíčního trestu - nejdelšího trestu, jaký byl kdy uložen za vyzrazení utajovaných vládních informací médiím. Prokurátoři žádali "podstatně delší trest", než v případě kauzy Reality Winner.

Okresní soudce Liam O'Grady konstatoval, že trest 45 měsíců odnětí svobody, který Haleovi udělil, byl nezbytný proto, aby "odradil ostatní od vyzrazení vládních tajemství", jak informovala agentura Associated Press.

Americký whistleblower Edward Snowden, který od úniku tajných materiálů o masovém sledování americkou vládou žije v Rusku pod ochranným statusem, byl jedním z těch, kdo rozhodnutí soudu ostře zkritizovali.

"Jeho zločinem bylo sdělit tuto pravdu: 90% lidí zabitých americkými bezpilotními letouny jsou náhodní kolemjdoucí, nikoli zamýšlené cíle," řekl Snowden. "Měl by dostat medaili."

V květnu 2019 byl Hale obviněn na základě zákona o špionáži za vyzrazení tajných dokumentů reportérovi, kterým je patrně Jeremy Scahill z webu Intercept.

"Tyto dokumenty podrobně popisovaly tajný, nezodpovědný proces zaměřování a zabíjení lidí po celém světě, včetně amerických občanů, prostřednictvím dronů," uvedla po Haleově obvinění šéfredaktorka webu Intercept. Betsy Reed. "Mají zásadní význam pro veřejnost, přičemž činnost související s jejich zveřejněním má být chráněna prvním dodatkem."

Podle novináře Kevina Gosztoly Hale odhalil, že "téměř polovina lidí v databázi americké vlády monitorující podezřelé z terorismu není napojena na žádnou známou teroristickou skupinu".

 

Celý článek v angličtině ZDE

3
Vytisknout
11741

Diskuse

Obsah vydání | 3. 8. 2021