Koronavirus: Každý pátý lékař v Rusku nedoporučuje pacientům očkování

26. 7. 2021

čas čtení 1 minuta
  • Pětina ruských lékařů pacientům nedoporučuje očkování proti koronaviru.
  • Hlavní příčinu skepse představuje nedůvěra k nedostatečně testovaným ruským vakcínám. 

Zhruba 20 % ruských lékařů nedoporučuje pacientům očkování proti COVIDu-19, vyplývá z odpovědí lékařů a středního zdravotnického personálu. V zásadě lékaři nedoporučují očkování kvůli nedůvěře v ruské vakcíny, napsal Nikita Kamitdinov.

Kampaň za masovou vakcinaci podporuje 62,9 % zdravotnického personálu, 17,5 % specialistů se dosud nerozhodlo, jestli budou pacientům doporučovat očkování, a 19,6 % prohlásilo, že očkování nedoporučují. Vyplývá to z šetření služby Aktion Medicina na vzorku 2 400 příslušníků zdravotnického personálu.

74,5 % dotázaných, kteří nedoporučují pacientům očkování, to vysvětlují nedůvěrou k ruským vakcínám. Často se v odpovědích vyskytují následující příčiny nedůvěry: Vakcíny jsou velmi málo vyzkoušené, vědecké komunitě není zatím známo, jaké mají vedlejší účinky, v zemi nejsou zahraniční vakcíny a také je tu velmi aktivní kampaň propagující očkování.

Každý čtvrtý lékař z těch, kdo nedoporučují očkování, vystupuje nikoliv konkrétně proti vakcínám vůči koronaviru, ale obecně proti očkování.

Většina specialistů mezi těmi, kdo pacientům doporučují očkování, důvěřuje vakcíně Sputnik V (64 %), méně jich doporučuje ruskou vakcínu KoviVak (25 %) a ještě méně EpikVakKorona (11 %).

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
5716

Diskuse

Obsah vydání | 28. 7. 2021