Maďarská opozice se pro všeobecné volby sjednocuje proti Orbánovi

20. 9. 2021

čas čtení 3 minuty
Primátor Budapešti Gergely Karácsony (46) hovoří informovaně o tom, jak Evropská unie propadla Fukuyamově falešné představě, že demokracie je nezrušitelná, a přitom EU poskytuje kamufláž pro likvidaci demokracie v Polsku a v Maďarsku, píše z Budapešti komentátor britského Observeru Nick Cohen.

Karácsony zřejmě bude jediným opozičním kandidátem ve volbách v Maďarsku v příštím roce, právě proto, že to není populista. V zoufalství nad hrozbou Orbánovy vlády obnovilo šest maďarských politických stran klasickou antifašistickou taktiku lidové fronty. Politikové, od dříve ultrapravicové strany Jobbik až po radikální, levicové zelené, odložili svou ideologii, aby rozbili podvodný politický systém. Po deseti letech marného vzájemného politického hašteření si uvědomili, že když je demokracie ohrožena, rozdíly mezi levicí a pravicí, sociálními konzervativci a liberálními pokrokáři jsou irelevantní.

 

Mají-li zvítězit, musejí vybudovat konsensus a získat nejširší možnou občanskou podporu. Nemohou porazit populisty tím, že se budou chovat jako populisté. Nemohou si dovolit zacházet s velkým počtem svých spoluobčanů jako s nepřáteli. Musejí soustředit svou energii na izolaci a na svržení elity, která řídí vládnoucí stranu Fidesz a všechno, na čem v Maďarsku záleží.

Lépe než Vladimír Putin pochopil Viktor Orbán, taktiku trollů a agresorů. Uvědomil si, že jejím prostřednictvím je možno formovat celé národy. Jakmile Fidesz vyhrál v roce 2010 volby, začal v systému podvádět. Změnil hranice volebních okrsků a vytvořil nový pojem "kompenzace pro vítěze", což znamená, že vítězná strana dostává hlasy navíc. Rozhádaná a často zdiskreditovaná opozice mu v tom pomohla. Politické podvody vedly k tomu, že má Orbán v parlamentě dvoutřetinovou většinu, což mu dovoluje přepisovat ústavu, jak se mu zachce, aniž by musela hlasovat většina.

Následovalo zotročení státu. Úředníci, policie a armáda vědí, že jejich postavení závisí na tom, že neřeknou a neudělají nic proti vládnoucí straně. Lidé vědí, že když promluví proti vládnoucí straně, přijdou o zaměstnání.

Stát přímo ovládá veřejnoprávní sdělovací prostředky. V soukromé sféře spoléhá na síť oligarchů, podporujících Orbána, kteří dalí 500 maďarských sdělovacích prostředků pod redakční kontrolu státní nadace. Jednoduchá, ale efektivní taktika odměňování servilní novinářské práce státem financovanou reklamou se dokáže postarat o všechno ostatní, Orbán je hlavním šiřitelem konspirační teorie, že židovský finančník George Soros zneužívá svého bohatství k zničení bělošského, křesťanského západu tím, že ho zaplaví migranty. Po celém světě je víra v Orbánovo "Sorosovo spiknutí" spolehlivým signálem ultrapravicovosti.

Daně a financování z Evropské unie se běžně v Maďarsku rozkrádá. Evropští křesťanští demokraté a především Angela Merkelová chránili protidemokratická hnutí v Maďarsku.

Maďarská opozice se ale nevzdala. Od příštího měsíce budou opoziční strany pořádat primární volby ve všech volebních okrscích a rozhodnou, kdo tam bude jediným jednotným opozičním kandidátem pro všeobecné volby v dubnu 2022.

Kompletní článek v angličtině ZDE  

1
Vytisknout
5851

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2021