Změna klimatu vyvolává novou uprchlickou krizi – ve Spojených státech

23. 9. 2021

čas čtení 2 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Titulky v posledních týdnech připomínají blížící se apokalypsu. Přesně šestnáct let po úderu hurikánu Katrina na New Orleans bylo louisianské pobřeží opět zasaženo hurikánem Ida, jednou z nejsilnějších bouří, jaká kdy byla v tomto státě zaznamenána. Lesní požáry v Kalifornii zahalily západ USA kouřem a vyvolaly masové evakuace. V New Yorku se záplavová voda valila do metra a okny suterénních bytů, informuje web commondreams.org.

Vědci a novináři sice rychle zdůrazňují, že žádnou katastrofu nelze přímo přičíst změně klimatu, ale jedno je jasné: bouře, požáry, záplavy a související nebezpečí jsou s oteplováním planety stále častější a závažnější. Čím horší budou tyto klimatické dopady, tím více lidí bude nuceno se stěhovat, což destabilizuje zranitelné země a přispívá k popularitě xenofobních politiků, kteří podkopávají principy inkluzivní společnosti.

Jde však o to, že vysídlování z důvodu klimatu se neděje jen v cizích zemích. Naopak, stále častěji k němu dochází u nás doma a již nyní klimatická krize nutí statisíce Američanů opustit své domovy, v mnoha případech natrvalo. Jak nedávno oznámila Agentura pro ochranu životního prostředí, změna klimatu bude mít i nadále nepřiměřený dopad na barevné obyvatelstvo, což je zarážející skutečnost, která ilustruje některé znepokojivé zákonitosti. Nejvýrazněji se na tyto komunity bude vztahovat environmentální rasismus, protože budou nuceny spolupracovat s federální vládou, která se jen málo snaží upřednostnit financování pomoci těmto komunitám.

Když američtí politici hovoří o možnosti "klimatické migrace", mnozí si vybaví lidi, kteří jsou nuceni opustit své domovy v malých ostrovních státech nebo pouštních zemích kvůli stoupající hladině moře nebo silným suchům. Ačkoli jsou tyto problémy skutečné a vyžadují politická opatření, založená na lidských právech, výhradní zaměření na mezinárodní migraci může být zavádějící. Koneckonců, jak poznamenala Světová banka, k převážné většině vysídlení v souvislosti s klimatem dochází uvnitř národních hranic, nikoli mezi nimi.

Spojené státy v tomto ohledu nejsou výjimkou. Více než 1,2 milionu Američanů je v současné době vysídleno ze svých domovů kvůli dopadům změny klimatu. Pokud se podíváme na poslední desetiletí, jsou tato čísla ještě překvapivější. Za posledních deset let postihlo Spojené státy nejméně 910 ekologických katastrof, v jejichž důsledku přišlo o domov téměř 8 milionů lidí. Podle posledních zpráv bude v příštích desetiletích klimatickou migrací postiženo přibližně 50 milionů Američanů.


Celý článek v angličtině ZDE

-1
Vytisknout
5756

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2021