Nezletilí v detenčních zařízeních? pokud na to poukážete, český stát omezí už tak omezenou právní poradnu uprchlíkům

Ministerstvo vnitra ČR ohýbá právní předpisy, aby mohlo jednoduše vyhostit žadatele o azyl

21. 10. 2021

čas čtení 2 minuty
Opět se názorně ukázalo, jak špatně a nezákonně pracuje odbor azylové a migrační politiky MVČR (OAMP) a jak důležitá je kvalitní bezplatná právní pomoc pro uprchlíky. Moc gratuluji Petru Barochovi k dnešnímu úspěchu, když s přehledem vyhrál soud u žadatelky o azyl z Venezuely, protože OAMP jaksi nedostatečně posoudil diktaturu v této zemi, píše Martin Rozumek, ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům.

A výborná Zuzana Plká dnes opět našla dva nezletilé afghánské kluky v detenci v Bělé Jezové, kde podle práva vůbec nemají co dělat! A co víc, vnitro z toho staršího - sedmnáctiletého udělalo "opatrovníka" pro toho mladšího (bratranci), aby nemuseli volat OSPOD a mohli je bez intervence orgánu sociálně právní ochrany nechat za katrem v Bělé a rychle je deportovat do Rumunska. Přece nebudou nelidsky trhat rodinu... S deportací na Dublin do Rumunska přitom musí MV počkat na rozhodnutí soudu, jestli přizná nebo nepřizná žalobě odkladný účinek, což u nezletilých obvykle přiznává. I tento předpis kolegové z vnitra prostě ignorují - děti už mají vyřízené letenky, přestože soud o odkladném účinku zatím nerozhodl.

Reakce ministerstva vnitra? Chtějí v příštím roce úplně odstřihnout Organizace pro pomoc uprchlíkům, z.s. a vlastně všechny nevládky od financování bezplatné právní pomoci lidem v detencích a v uprchlických táborech z fondů EU, zřejmě v nějaké bláhové naději, že když bude sám OAMP platit protistraně advokáty, tak tito nebudou sloužit klientům, ale vnitru, a žaloby afghánským klukům zřejmě přestanou psát... Kéž by očekávaná změna v české politice konečně dovanula také na MV.
Já opět moc děkuji našim právníkům, že stojí na straně slabších a že to stále znova a znova nevzdávají. Klobouk dolů, jsou pro mě hrdinové, jsem na ně pyšný.

0
Vytisknout
6191

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2021