Pro ruskou mocenskou elitu je válka "principem reality"

20. 10. 2021

čas čtení 2 minuty
  • Válka se stala mechanismem, jak ruská vládnoucí vrstva odvádí pozornost od mizerného vládnutí. 

Během třiceti let existence Ruské federace se Kreml stále více zaplétal do zbytečných válek, protože takové konflikty odvádí pozornost od domácích selhání a zastírají špatnou práci vlády, napsal Gleb Pavlovskij.

Kreml stále častěji sám vytváří krize, o nichž se domnívá, že vyžadují vojenskou akci. To nutně neznamená, že stojíme před světovou válkou, ale spíše to, že žijeme v "éře války", v níž "novým světovým řádem" je právě sama válka.

Jenže vždy existuje možnost, že se agresor nebo obránce přepočítají. Proto přístup současného Kremlu, který připomíná ruskou ruletu, může vést i k celosvětovému konfliktu. Ale i kdyby k tomu nedošlo, současná situace představuje pro zemi s problémy současného Ruska smrtící past.

Nejhorším zlem je válka, která vede zemi k likvidaci. Rusko nepotřebuje válku s Ukrajinou a dosud ještě nevytvořilo fungující národní válečnou mašinérii, i když Kreml vládne Rusku metodami připomínajícími vojenskou strategii.

Tento přístup nepřišel až s Putinem, ale objevil se ihned po rozkladu SSSR. Moskva se soustředila na krizové oblasti v Ruské federaci, ale především na to, čemu říká "blízké zahraničí" v bývalých sovětských republikách. Útok na parlament v říjnu 1993 a války v Čečensku tuto militarizaci politiky jen urychlily.

Navrátilci z Čečenska také proměnili ozbrojené síly v cosi mnohem brutálnějšího a militarističtějšího než předtím.

Putin se mohl po 11. září 2001 zaštiťovat americkým příkladem, ale samozřejmě, že žák překonal učitele.

Dnes Rusko bojuje všude, kam se hne, což ho nakonec nevyhnutelně zničí. Nevyhnutelně proto, že pro ruské vedení se válka změnila v princip reality.

To nezbytně neznamená, že se Rusko chystá vyvolat velkou válku. Avšak s každým dalším vojenským angažmá v zahraničí riziko rozšíření konfliktu roste, což škodí světu i Rusku samotnému.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
6099

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2021