Koronavirus: Proč jsou někteří lidé vůči COVIDu imunní?

20. 10. 2021

čas čtení 2 minuty
  • Pokud vědci rozluští záhadu, proč někteří lidé zůstávají vůči koronaviru imunní, mohou vyvinout nové způsoby prevence a léčby. 

Mezinárodní tým výzkumníků publikoval v časopise Nature Immunology zprávu o probíhajícím výzkumu sledujícím otázku, proč jsou někteří lidé odolní proti viru SARS-CoV-2. V současnosti je o této otázce velmi málo známo, nicméně další snahy to zjistit mohou vést k novým způsobům léčby nebo prevence COVIDu-19.

Pandemie připomenula lidstvu značnou variabilitu reakcí na virus. Někteří lidé jsou bez příznaků, zatímco jiní vážně onemocní a zemřou. Dokonce se podle zjištění výzkumníků stává, že jedna osoba v rodině zůstává nenakažena, i když všichni ostatní onemocní. Nebo lidé pracující ve vysoce rizikovém prostředí zůstávají zdraví.

Až dosud nikdo doopravdy neví, proč existuje taková variabilita reakcí na virus SARS-CoV-2. Existují však náznaky, které umožní otázku prozkoumat. Podle některých zpráv lidé s krevní skupinou 0 v případě infekce trpí méně. Podle jiných studií jisté proteiny produkované v těle jsou v konfrontaci s virem více či méně aktivní. Také bylo zjištěno, že virus se neobejde bez proteinů s receptory jako ACE2 nebo TMEM41B. Pokud lidé tyto receptory postrádají, virus se v jejich těle nedokáže rozmnožovat.

Podle autorů je třeba provést rozsáhlou studii ohledně variability reakcí na infekci koronavirem. Taková studie by zahrnovala lidi přesvědčené o tom, že infekci prodělali. Zejména by bylo třeba aktivně vyhledávat členy domácností, kde jedna z osob neonemocněla.

Počátky takové studie ale již probíhají. 400 dobrovolníků splňujících kritéria se už přihlásilo. Povaha pandemie naznačila, že koronavirus hned tak neodejde. Takže bude příhodné, pokud vědecká komunita zjistí, proč lidé na infekci reagují tak rozdílně.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
6960

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2021