Bimbovo odcházení, aneb Finis coronat opus

20. 10. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty
  • Závěr politického působení prezidenta Zemana probíhá ve stínu policejního vyšetřování v jeho bezprostředním okolí. 

Policie zahájila šetření proti spolupracovníkům Miloše Zemana v souvislosti s podezřením na trestné činy proti republice. Podle zatím nepotvrzených zpráv se o Zemanovo okolí zajímá také Vojenské zpravodajství.


Miloš Zeman byl odjakživa přesvědčen, že jeho schopnosti zůstávají masivně nedoceněny a velká většina obyvatel České republiky vůbec nechápe, jak je vlastně skvělý. Logicky se proto v závěru života obklopil lidmi, kteří s ním hru na genialitu nedovzdělaného normalizačního inženýra ekonomie z vypočítavých důvodů hráli až do konce. Bez něj by ovšem osoby jako Mynář nebo Ovčáček nebyly ničím. Ve službě Zemanovi nicméně působily z vlastních vypočítavých důvodů, které plně vycházejí najevo právě v těchto dnech, kdy bezmocný prezident leží v Ústřední vojenské nemocnici a nohsledům akutně hrozí odstavení ode všech špinavých kšeftů, k nimž se jen a jen díky chlebodárci dostali.

***

Vzorec je historicky vyzkoušený. I Churchillova vláda měla problém uznat za čs. prezidenta v exilu pána, který na zmíněnou funkci o své vůli rezignoval. Přitulil se tedy nejprve svými spisky, později i diplomatickými prostředky k východní despocii, která čerta starého řešila, že Benešův nárok na funkci prezidenta je mírně řečeno velice pochybný. "Když mě neuzná Londýn, uzná mě Moskva!", řekl si člověk považující sám sebe za mimořádně jasnozřivého politologa a Hegelovo světodějné individuum v jednom.

V době odhalení Katyńského masakru se přilísal ke Stalinovi a potopil projekt čs.-polské federace, který by sice umožnil obnovení předválečného státu, ale nikoliv "výhradně jeho zásluhou".

Moskva si tedy "prezidenta" zavázala - a on pak musel plnit svou část "dohody". Košický vládní program. Zakarpatskou Ukrajinu. Nechal sovětskou tajnou policii po libosti zatýkat a unášet čs. občany. Dal komunistům ministerstva vnitra a obrany. - A tak dále, a tak dále, a tak dále.

Z otrapy se stal poslušný satrapa ještě dávno předtím, než jej komunisté začali bezohledně vydírat důvěrnými informacemi o stavu Menierovy choroby, kterou trpěl a která ho činila neschopným vykonávat jakoukoliv veřejnou funkci.

***

Za jinak stejných okolností zůstane Vladimir Putin ruským prezidentem až do smrti. Po něm s největší pravděpodobností nastoupí další autoritářská, nacionalistická a neoimperiální protizápadní vláda.

V otevření archívů a vyjasnění všech okolností tzv. deblokace ruského dluhu, která zjevně přinesla začátek proměny "prozápadního" Zemana v prodlouženou ruku Moskvy v Praze, tedy během příštích zhruba dvaceti let nejspíše doufat nemůžeme.

Víme jen, že Zeman svým způsobem pochopil benešovskou lekci a zařídil se podle ní. Při té příležitosti často narazíme na různá "zajímavá" jména z velmi interesantního prostředí, včetně kmotra Mrázka. Bylo mu jedno, s kým se spojí.

Když se Zeman nemohl stát prezidentem řádným způsobem, obrátil se na východ.

Dál to znáte. Včetně novičoku, "čučkařů" a Vrbětic.

Jenomže konec korunuje dílo - a policejní šetření na Hradě výmluvně vypovídá o tom, jakými kamarády se končící prezident ve funkci obklopoval. Jak vlastně prezidentoval. Nakolik "suverénní" byl tento uzurpátor neústavních pravomocí.


Exministr kultury Pavel Dostál, který býval Zemanovým přítelem bez postranní vypočítavosti, mu kvůli komickému basu a protahované výslovnosti přezdíval "Bimbo".

Jenomže flamendra Zemana postupně zradila i někdejší sloní paměť - a zůstal pouhým prezidentem vlevo dole, který už v hlavě nosí jen čistě osobní křivdy a zášti.

***

Mocenské hry na českém území bývají občas vpravdě operetní záležitostí. Opisují vlastně von Weberova Čarostřelce.

Kdo se neustále vnitřně rozdírá představou, že zaslouží víc než má, občas povolá na pomoc temné síly.

Konce znáte.

Pokud tedy sledujete víc než teletext, ekonomické příručky a sbírky otřepaných citátů...

0
Vytisknout
8707

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2021