Zemanovo morální žhářství

23. 10. 2021 / Pavlína Antošová

čas čtení 4 minuty

 

Po návštěvě střešovické nemocnice promluvil Václav Klaus starší o nenávisti občanů k Miloši Zemanovi a o nedočkavosti politiků, třesoucích se na uprázdnění prezidentského úřadu. Při podrobnějším zamyšlení lze kupodivu zcela vynechat Zemanův zdravotní stav a soustředit se na nejostudnější postupy během jeho prezidentských období. Ty se totiž pro nástupce poskládaly do uceleného varování, co neprovádět a do čeho nesklouznout.

 

1) Bratříčkování s Ruskem s Čínou. Když Miloš Zeman 27. 10. 2014 promluvil o celistvosti Číny „včetně Tibetu a Tchaj-wanu," snažil se blíž k náruči Velkého bratra popostrčit dvě území malá rozlohou, ale velká myšlenkami. O tom, jak by taková náruč drtila, jsme se mohli v letech 2019 a 2020 přesvědčit na policejním násilí v Hong Kongu, a to jak proti demonstrantům, tak proti cestujícím v metru. Během pandemie navíc Tchaj-wanu nesmírně prospělo, když mohl postupovat samostatně.

2) Mlžení dokonce i o tragédii s mezinárodním dopadem; tedy o výbuchu ve Vrběticích. Miloš Zeman se mimo jiné dovolával důkazního materiálu, který neexistuje ani existovat nemůže. Když mu veřejně odpověděl Ondřej Havránek – syn jedné z obětí, povoláním právník – jasně se potvrdilo, že celá hradní argumentace stojí na vodě. (Otevřený dopis média zveřejnila 20. 5. 2021).

3) Trvání na lži a průtahy. První zmínka o údajném novinovém holdu od Ferdinanda Peroutky na Hitlerovu adresu ještě mohla být omylem (i když trapným). Lež se z celého tvrzení stala až při zarytém opakování. Peroutkova vnučka Terezie Kaslová do následného soudního řízení vložila spoustu času a energie, ale určitě nelituje. A rozhodně jí patří uznání.

4) Hanlivé vyjadřování o diverzitě. Zemanovy opakované záštiplné výroky na adresu trans lidí vyvrcholily 27. 6. 2021 v pořadu pod hlavičkou Prima CNN. Pro srovnání: Na Slovensku pak 12. 7. t. r. proběhla veřejná diskuse iniciativy Inakosť – s tematikou LGBT práv a za účasti prezidentky.

5) Ponižování občanů s jiným názorem. V této souvislosti jedno přání: Z původně posměšného označení se někdy stává pojem; název uznávaného směru, zejména v kultuře. Bylo by skvělé, kdyby se něco takového povedlo i u označení „pražská kavárna." Třeba ještě i teď.

6) Neschopnost vcítění. Zemanův nestravitelný vzkaz během pandemie – „neschopní ať zkrachují" (10. 10. 2020) – naneštěstí mohl vyvolat nejen rozhořčení, ale i bolest. Úplně jiné příklady neměnného empatického přístupu v téže době dávala opět Zuzana Čaputová.

7) Antidialog a hulvátství k novinářům. Když Zeman 25. 4. 2021 moderátorce Prima CNN Terezii Tománkové řekl: „Já vás nechci trápit, ale vy dneska nejste ve formě," vyvolával tento jeho výpad otázku, jestli on sám zrovna téhož dne ve formě byl. Pokud ano, bylo to (vzhledem k jeho dalším neomalenostem) na pováženou.

8) Omezení přístupu pod záminkou. Každou přístupovou cestu k Pražskému hradu už čtvrtý rok hyzdí „protiteroristické" zátarasy, končící u kontrolorských budek. Ve skutečnosti by případným teroristům spíše napomohly. Tvarově připomínají takzvaný Stalinův trávník – větší kovové bariéry například v komunistickém Berlíně. Také plastový Zemanův trávník působí velmi výmluvně. Spíše na turisty než na Pražany, kteří se nyní Hradu většinou vyhýbají.

9) Nepochopení přenosných symbolů. Korunovační klenoty naštěstí devalvovat nelze, státní vyznamenání bohužel ano. Kdyby Miloš Zeman 9. 5. 2013 ve svatovítské komnatě vrávoral skutečně pod účinkem léků, mohla prezidentská kancelář vydat předběžné upozornění. V souvislosti s udělováním či propůjčováním řádů se pak pravidelně nebo skoro pravidelně rozrůstá zajímavý seznam navržených, kteří odmítli.

Miloš Zeman se rychle stal morálním žhářem, který averzi vůči své osobě zažehl a přiživoval sám. Jeho zdravotní stav bereme na vědomí. Zároveň je na místě vyhnout se nevkusu ohledně diagnózy; jednak z principu, jednak proto, abychom se nesnižovali na Zemanovu úroveň. Ale nic víc. Nelze nevidět, že jakoukoli příležitost k poměrně důstojnému ukončení svých mandátů Klausův nástupce už dávno propásl.

1
Vytisknout
8090

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2021