Británie: Brexit a nekompetentnost Johnsonových ideologických idiotů ve vládě vede zemi ke katastrofě

21. 9. 2021

čas čtení 4 minuty

Foto: ColdWar Steve publikuje na Twitteru velmi sledované satirické kompozice k britské politice. Je ovšem nutno znát místní kontext. V tomto obrázku Johnson pálí uprostřed všeobecného úpadku dvacetilibrovky (jedna má hodnotu cca 600 Kč) a ostatní členové jeho idiotské vlády se tomu smějí. Dvacetilibrovky pálil Johnson se svými kumpány na univerzitě během studentských let, aby zdůraznili, jak jsou bohatí a že jim pálení peněz nevadí.


Mnozí konzervativní poslanci, nikoliv z okruhu Johnsonových vládců, varují, že tisíce lidí v Británii čelí nyní "velmi těžké" zimě v důsledku rostoucích nákladů na živobytí a škrtůJohnsonovy vlády v sociální podpoře. Poslanci naléhali na Johnsonovu vládu, aby se "probudila" a uvědomila si, že obyvatelstvo Británie je ohroženo nedostatkem potravin. Kromě toho, domácnosti budou uvrženy do chudoby, v důsledku rychle stoupajících cen energií (Johnson před referendem o brexitu lhal, že brexit bude znamenat snížení cen energií!), snížením sociální podpory a nárůstem daní v příštím roce.

 

Damian Green, bývalý ministr ve vládě Theresy Mayové, není to člen Johnsonova okruhu mafiánů, varuje před "velmi, velmi obtížným obdobím pro statisíce lidí v této zemi". Ke kritice se přidávají i další konzervativní poslanci i labouristická opozice.

Účty za energie mají od října stoupnout v průměru o 140 liber (4200 Kč), i když přes zimu vláda pak zabrání dalšímu nárůstu cen. Ovšem rychlý růst globálních cen plynu, který vedl ke kolapsu mnoha menších dodavatelů plynu a elektřiny v Británii, znamená, že hrozí riziko dalšího růstu cen energií na jaře 2022.

Kwasi Kwarteng, Johnsonův "ministr" obchodu, tvrdí, že "absolutně nehrozí, že by v Británii zhasla světla, nebo že by lidé nemohli vytápět své domovy". (Komentátor týdeníku Observer Nick Cohen - protože vláda neustále lže - na to okamžitě napsal na Twitteru: "To znamená: Rychle kupujte svíčky a uhlí!"):


Podle Kwartenga "absolutně nehrozí, že by se  Británie musela vrátit k třídennímu pracovnímu týdnu, jako tomu bylo v sedmdesátých letech". Ovšem britská obchodní komora konstatuje, že britské továrny už jednají o "trvalejším snížení jejich operační kapacity", že budou pracovat jen tři nebo čtyři dny v týdnu, nebo sníží pracovní dobu v důsledku nezvládnutelně vysokých cen energií a nedostatku CO2. O tomto snížení operační kapacity na jen tři nebo čtyři dny v týdnu uvažují především podniky, které závisejí na velké dodávce energií, jako jsou dodavatelé masa a čerstvých potravin, kteří závisejí na nepřetržité dodávce CO2.

Britské firmy už zápolí s nedostatkem kamionistů a vůbec zaměstnanců, v důsledku brexitu a covidu. Experti varují, že vysoké ceny energií povedou k inflaci.

Damian Green, bývalý ministr práce a důchodů, odhaduje, že letos v zimě bude chudobou a zimou postiženo v Británii nejméně půl milionu lidí,

V pondělí musel britský vládní regulační úřad Ofgem jmenovat firmu British Gas jako nového dodavatele energií pro téměř 350 000 zákazníků poté, co zkolabovala firma People's Energy. Kolaps hrozí i dalším britským energetickým firmám. ZDE 

Všeobecný rozklad signalizoval v úterý pořad rozhlasu BBC World at One. V interview s řediteli britského ocelářského průmyslu (zaměstnává asi 38 000 lidi) vyšlo najevo, že britské ocelárny přerušují v důsledku drahoty elektřiny výrobu oceli. Normální cena jedné kilowatthodiny je asi 5 pencí (přibližně 1,50 Kč, ale v dnešní době během dne krátkodobě stoupá až na 1 libru za kilowatthodinu (tedy 30 Kč za kilowatthodinu). Je to dvacetinásobné zvýšení a v takové situaci ocelárny zastavují kvůli drahé elektřině výrobu oceli. Přestává totiž být v důsledku vysoké výrobní ceny prodatelná na mezinárodním trhu. Už dlouhá léta je v Británii elektřina daleko dražší než elektřina např. v Německu a ocelárny zoufale prosí vládu, aby s tím něco udělala, aby mohly cenově konkurovat evropským výrobcům. Bezvýsledně. A teď toto.

Z dalších Johnsonových selhání:

- Před referendem o brexitu se vychloubal Johnson "mimořádně vřelým" vztahem Británie s USA a tvrdil, že britský obchod s EU bude nahrazen "vysoce výhodnou obchodní dohodou s USA". Amerika se však k uzavření takové obchodní dohody s Británií nemá a nyní Biden potvrdil, že taková dohoda není pro Washington prioritou. ZDE 

- Britské ministerstvo obrany omylem zveřejnilo emailové adresy asi 250 afghánských tlumočníků a tím je ohrozilo na životě, ZDE  

2
Vytisknout
5396

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2021