Kolosální plýtvání: Nositelé Nobelovy ceny vyzývají ke snížení vojenských výdajů o 2% na celém světě

16. 12. 2021

čas čtení 2 minuty

Více než 50 laureátů Nobelovy ceny podepsalo otevřený dopis, v němž tyto osobnosti vyzývají všechny země, aby v příštích pěti letech snížily své vojenské výdaje o 2% ročně a polovinu ušetřených peněz vložily do fondu OSN na boj proti pandemiím, klimatické krizi a extrémní chudobě.

Dopis, který koordinuje italský fyzik Carlo Rovelli, podporuje velká skupina vědců a matematiků. Dopis byl zveřejněn v době, kdy rostoucí napětí ve světě vede k neustálému zvyšování rozpočtů na zbrojení, informuje list Guardian.

"Jednotlivé vlády jsou pod tlakem, aby zvyšovaly vojenské výdaje, protože tak činí i ostatní," uvádějí signatáři na podporu nově zahájené kampaně Peace Dividend. "Tento mechanismus zpětné vazby udržuje spirálovitě rostoucí závody ve zbrojení - kolosální plýtvání zdroji, které by mohly být využity mnohem rozumněji."

Vysoce postavená skupina tvrdí, že plán představuje "jednoduchý a konkrétní návrh pro lidstvo", ačkoli neexistuje reálná vyhlídka, že by vlády velkých a středních států uzákonily snížení vojenských výdajů nebo že by veškeré ušetřené částky byly předány OSN a jejím agenturám.

Podle Stockholmského mezinárodního institutu pro výzkum míru (SIPRI) dosáhly celkové vojenské výdaje v loňském roce 1 981 miliard dolarů (1 496 miliard Kč), což představuje nárůst o 2,6 %. Pěti největšími plátci výdajů byly USA (778 mld. dolarů), Čína (252 mld. dolarů), Indie (72,9 mld. dolarů), Rusko (61,7 mld. dolarů) a Spojené království (59,2 mld. dolarů) - všechny tyto země v roce 2020 zvýšily své vojenské rozpočty.

K růstu výdajů přispělo rostoucí napětí mezi Ruskem a Západem kvůli Ukrajině a napětí mezi Čínou a USA a jejich tichomořskými spojenci kvůli Tchaj-wanu, zatímco v posledních letech došlo k vypršení platnosti některých smluv o nešíření jaderných zbraní, jako je dohoda INF, která bránila rozmisťování jaderných raket v Evropě.

Signatáři dopisu tvrdí, že závody ve zbrojení mohou vést ke "smrtícím a ničivým konfliktům", a dodávají: "Máme pro lidstvo jednoduchý návrh: vlády všech členských států OSN vyjednají společné snížení svých vojenských výdajů o 2% každý rok po dobu pěti let."

K dalším podporovatelům dopisu patří tibetský duchovní vůdce dalajlama, který v minulosti obdržel Nobelovu cenu za mír, a také biolog a profesor Cambridgeské univerzity sir Venki Ramakrishnan a americká molekulární bioložka Carol Greider.

 

Celý článek v anglickém originále ZDE

1
Vytisknout
6100

Diskuse

Obsah vydání | 21. 12. 2021