A co takhle zvýšit koncesionářské poplatky na dvojnásobek?

17. 12. 2021 / Jiří Hlavenka

čas čtení 4 minuty
 
Tak nám dnes nastoupí nová vláda. Těšíme se a ihned připomínám, že všechny strany této koalice vystupovaly v minulém volebním období velmi hlasitě proti jakémukoli omezování nezávislosti obou veřejnoprávních médií. Vyzvedávaly jejich význam a zásadní smysl pro zdraví demokracie v naší zemi. Souhlasím.

Pak ale nahraďme laciná slova, která nikoho nic nestojí, činy. Činy nepopulární, ale správné. Ona se totiž ta nezávislost bez peněz moc dělat nedá. Koncesionářský poplatek v České televizi i v Českém rozhlase je v současné výši neměnný od roku 2008! (Činí 135 a 45 korun měsíčně, a jsou takto oba stanovené i pro příští rok.)

 

Jaké jsou hlavní náklady obou služeb? Samozřejmě že personální a všechny ty, které s osobními náklady souvisí (nájmy, energie, doprava atd). Velký náklad na původní tvorbu je opět tvořen dominantně náklady personálními a na ně navázanými. Dovolím si pro ilustraci předložit růst průměrné mzdy mezi roky 2008 a 2021 grafem. V číslech je to 170%, nárůst o 70%. V příjmech nárůst o 0%.

Dezinformátoři a populisté obvykle nedosáhnou svého vítězství, ale zanechají stopu, která trvá. V případě uprchlické krize sice nepřesvědčili populaci, že nás v dohledné době zaplaví milióny krvežíznivých džihádistů, ale vyvolali odpor proti komukoli se snědší pletí. V případě očkování nás nepřesvědčili, že ve vakcíně je grafen (?!), žiletky a plod nenarozených dětí, ale vyvolali pochyby a otazníky: "na každém šprochu...".

A v případě veřejnoprávních médií se jim sice nepodařilo dosáhnout jejich likvidace, nicméně úspěšně vyvolali dojem, že jsou to instituce, které plýtvají, které zaměstnávají zbytečné tisíce lidí s podezřelým vzděláním, kteří si luxusně žijí "za naše peníze, které jim musíme platit, i když je vůbec nesledujeme".

Tak se, nastupující vládo, ukaž, zda principiální podporu umíš proměnit v stejně principiální čin. Ukážeš? Asi neukážeš.

(Poznámky na okraj:

1. V "kauze Obzinová" zcela zapadá podstatná skutečnost, že manažerským zadáním pro ni má být seřezání nákladů, tedy propouštění lidí. To mně přijde vlastně důležitější a varovnější než její minulost. Ale přesně to ilustruje situaci, kterou jsem popsal: za stále rostoucími náklady, s inflací okolo 8% a růstem cen energií o 50-70% atd. se fakt nedá dělat stejně muziky.

2. Byť na současném řediteli ČRo je leccos nepěkného, je kvalita produkce ČRo vysoká a předstihuje jakékoli komerční stanice o mnoho parníků. (Což svědčí právě o velmi kvalitním personálu!). ČRo+ je dnes vlastně jediná publicistická rozhlasová stanice v zemi, s meziročním růstem poslechovosti nad 10%, což je fenomenální, a Radiožurnál se vyšplhal na první příčku v poslechovosti i mezi komerčními rádii. Palec hore.

3. Veřejnoprávním médiím se vyčítá technologická nemodernost, nejsou moc "onlinové", nemají dobré streamingové platformy atd. Jenomže, holenci drazí, tohle vybudovat i udržovat právě stojí ty investiční peníze, které nejsou. Ze stejného soudku je i výhrada, že "recyklují" staré pořady, seriály - ano, ono točit ty nové totiž stojí velké peníze.

4. Požadavek na dvojnásobné zvýšení je samozřejmě nerealistický, to vím - navíc skokové navýšení příjmů na dvojnásobek je nesmyslné i z pohledu provozně-investičního řízení obou organizací. Vlastně bych byl vděčný za jakýkoli čin, tedy za ono "slova v činy...". Patnáct procent teď a pak pravidelné inflační navýšení například jednou za pět let o souhrnou inflaci, co vy na to?

-2
Vytisknout
5849

Diskuse

Obsah vydání | 21. 12. 2021