Ruští důstojníci vystoupili proti válce s Ukrajinou a vyzvali Putina k rezignaci

7. 2. 2022

čas čtení 3 minuty
  • Společenská organizace ruských záložních a penzionovaných důstojníků s názvem Všeruské důstojnické shromáždění se obrátila na úřady Ruské federace a spoluobčany. 


  • Tohle je velmi významné. Svého času byl generál Ivašov jedním z nejrespektovanějších (a nejtvrdších) šéfů na ruském ministerstvu obrany. Ruští generálové se obyčejně nepodílejí na debatách o státní politické strategii, zejména ne generálové jako Ivašov.

    Ruský generál v důchodu zveřejnil otevřený dopis Putinovi, požadující, aby rezignoval, protože nevyprovokovaná invaze na Ukrajinu bude mít desetitisíce obětí, promění Rusko v mezinárodního páriu a ohrozí samotný ruský stát.



Předseda sdružení, penzionovaný generálplukovník Leonid Ivašov, v dokumentu vyzval ruské vedení, aby ve vztazích s Ukrajinou nepoužívalo sílu.

"Co dnes ohrožuje existenci samotného Ruska a existuje taková hrozba? Lze tvrdit, že skutečnou hrozbou je země na pokraji završení své historie. Všechny životně důležité sféry, včetně demografie, setrvale degradují a tempo vymírání obyvatelstva překračuje světové rekordy." Přitom, uvádí Ivašov, má degradace systémový charakter a v libovolném složitém systému narušení jednoho z prvků může vést k rozbití celého systému.

To je podle názoru Ivašova hlavní hrozba bezpečnosti Ruské federace. Jde však o hrozbu vnitřního charakteru, která vyplývá z modelu státu, kvality moci a stavu společnosti. I příčiny této hrozby jsou vnitřní: Neživotaschopnost stávajícího modelu státu, neúplná akceschopnost a neprofesionalita systému vládnutí a řízení, pasivita a neorganizovanost společnosti. V takové situaci "libovolný stát dlouho nepřežije", je přesvědčen Ivašov.

Vnější hrozby Ruské federaci nejsou tak vážné, proto napjatá situace kolem Ukrajiny má "umělý, pro některé vnitřní síly sobecký" charakter.

Dokument zdůrazňuje, že Ukrajina získala nezávislost v roce 1991 a od té doby má právo na sebeurčení.

Použití vojenské síly proti Ukrajině by podle dokumentu "zpochybnilo existenci samotného Ruska jako státu". Pro současnou mocenskou elitu v Rusku je ale válka prostředkem, který má vyřešit problém udržení "protinárodní moci" a bohatství ukradeného lidem.

"Od prezidenta RF my, ruští důstojníci, žádáme, aby se zřekl zločinné politiky provokování války, ve které se RF ocitne osamocená proti spojeným silám Západu, vytvořil podmínky pro praktické naplnění čl. 3 Ústavy RF* a odstoupil," uvádí se v dokumentu.

(*Odkazovaná pasáž, tj. čl. 3. odstavec 1. Ústavy Ruské federace, zní následovně: "Nositelem suverenity a jediným zdrojem moci v Ruské federaci je její mnohonárodní lid". - Ivašov se podílel na vzniku knihy ultrapravicového extrémisty Alexandra Dugina Základy geopolitiky (1997) a v roce 2010 se pokusil kandidovat na prezidenta, což mu z byrokratických důvodů nebylo umožněno. Přispívá do řady periodik, včetně ultranacionalistického a ultrapravicového časopisu Zavtra založeného v roce 1993 Alexandrem Prochanovem - pozn. KD.)

Celý text v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
7365

Diskuse

Obsah vydání | 9. 2. 2022