Labouristé vyzývají britské konzervativce, aby vrátili peníze od ruských oligarchů

7. 2. 2022

čas čtení 3 minuty
 

Stínový labouristický ministr zahraničí David Lammy a stínová labouristická ministryně financí Rachel Reevesová upozorňují, že 1,93 milionu liber darů (cca 60 milionů Kč) , které obdrželi britští konzervativci, pochází od dárců obchodujících v Rusku nebo od osob napojených na Putina.

 

Labouristé vyzvali konzervativce, aby vrátili peníze od dárců s vazbami na Rusko v reakci na napětí vzniklé v důsledku hromadění ruských jednotek na ukrajinských hranicích.

Stínový ministr zahraničí David Lammy a stínová kancléřka Rachel Reevesová ve společném dopise vyzvali konzervativní ministry, aby se zabývali ruskými financemi proudícími do Spojeného království.

 

Lammy a Reevesová napsali svým protějškům Liz Trussové a Rishi Sunakovi, kteří jsou možnými uchazeči o post Borise Johnsona v čele vlády: "Dárci, kteří vydělali peníze v Rusku nebo mají údajné vazby na Putinův režim, věnovali od nástupu Borise Johnsona k moci v červenci 2019 buď Konzervativní straně, nebo jednotlivým konzervativním sdružením 1,93 milionu liber. Bude Konzervativní strana souhlasit s jejich vrácením?"

Trussová prohlásila, že na oligarchy a klíčové Putinovy stoupence se zaměří britské sankce, pokud Rusko napadne Ukrajinu, ale nenabídla žádné nové omezení praní špinavých peněz.

Labouristé kritizovali Johnsonovu vládu za to, že dosud nerealizovala dlouho slibovaná strukturální opatření k boji proti praní špinavých peněz ve Spojeném království, včetně opatření, která David Cameron poprvé oznámil v letech 2014 a 2015.

Lammy a Reevesová ve svém společném dopise uvedli: "Jsme přesvědčeni, že pro řešení otevřenosti Spojeného království vůči podezřelým ruským penězům lze udělat mnohem více.

"Labouristická strana již léta bije na poplach ohledně role špinavých peněz ve Spojeném království a nedostatečné aktivity konzervativní vlády. Navzdory opakovaným varováním vláda zbytečně nechala naši obranu doma na holičkách."

Uvedli, že tato "otevřenost vůči nelegálním financím začala poškozovat naše diplomatické úsilí, přičemž Bidenova administrativa je varována, že rozšířená přítomnost podezřelých ruských peněz ve Spojeném království by mohla ohrozit reakci Británie na tu ukrajinskou krizi".

Johnson minulý týden uvedl, že na  zasedání parlamentu předloží návrh zákona o hospodářské kriminalitě, podle labouristů se tak však mělo stát už dávno.
 
Vyzvali zejména k reformě oficiálního státního britského registru firem s cílem zabránit podvodům a zneužívání, k vytvoření registru zahraničních subjektů, k registraci zahraničních agentů, k novým zákonům proti špionáži, k nahrazení zákona o zneužívání počítačů a k dodatečným pravomocem pro volební komisi.

"Nemůžeme se postavit ruské agresi v zahraničí a zároveň ignorovat korupci spojenou s Ruskem zde v Británii," uvedli. "Je v našem národním a ekonomickém zájmu, aby vláda řešila problémy nepřátelského vlivu a vměšování, které vláda svou nečinností a chováním bohužel umožnila."

Deník Guardian minulý týden informoval, že protikorupční aktivisté obviňují vládu z toho, že navzdory letům provokací ze strany Kremlu nedokázala omezit ruské bohatství a vliv v Británii.


Podrobnosti v angličtině ZDE  

1
Vytisknout
4497

Diskuse

Obsah vydání | 9. 2. 2022