Obávám se, že argumentace Daniela Veselého je opět mylná - a nebezpečná

16. 5. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty
Spojené státy na Rusko nezaútočily. Naopak se - a to jim mnozí mají za zlé - od začátku brutální ruské agrese proti Ukrajině úzkostlivě drží stranou tohoto konfliktu.

Karel Dolejší je jedním z nejinformovanějších zbrojních a vojenských analytiků v České republice, možná i mezinárodně. Zároveň je velmi dobře informován o ruských zdrojích, které v důsledku své vynikající znalosti ruštiny sleduje podrobně, trvale a systematicky.

Vystupuje jako nestranný komentátor, čistě na základě věcných informací a faktů. Souhlasím s jeho argumentem, že ti, kdo se vyjadřují k ruské vražedné agresi na Ukrajině, by měli být informováni a neblábolit na základě ideologie.

Na Ukrajinu brutálně a středověkým způsobem neuvěřitelně vražedně, při popření veškerých civilizačních zásad (hromadné znásilňování žen, iracionální a hromadné střílení civilistů, systematické ničení země včetně obytných čtvrtí a civilní infrastruktury) zaútočil Putinův režim. Naštěstí se zřejmě ukazuje, že kromě brutality a vraždění civilistů není dnešní ruská armáda schopna vést svou agresi efektivně, takže zřejmě za pomoci Západu, která je klíčová, se Ukrajině snad podaří nad brutálním režimem zvítězit.


 

Daniel Veselý ve svém přispěvku zcela pomíjí brutalitu Putinova režimu, která je dlouhá léta zaměřena nejen do zahraničí, kde se Putin už několikrát - bohužel za nečinnosti vnějšího světa zaměřil na ukradení cizího území sousedících zemí, ale i vůči vlastnímu domácímu obyvatelstvu, které je nyní nejen terorizováno, ale ještě i masírováno intenzivní lživou propagandou v médiích.

Spojené státy zdaleka nejsou ideální demokracií a existují tam četní ultrapravicoví šílenci, které Daniel Veselý právem cituje. Navzdory verbálním výrokům těchto lidí však zůstává faktem, že Spojené státy nezasáhly proti ruskému vraždění v Sýrii, nehnuly prstem, když Putin v roce 2014 ukradl Ukrajině Krym a i během současného Putinova vraždění na Ukrajině se drží stranou.

Představa, že kdyby se Putinovi ustupovalo a "vyjednávalo se s ním", přestal by, je naprosto zcestná. Ten člověk je válečný zločinec. Je vinen vraždami desetitisíců nevinných lidí. Má představu agresivní rozpínavé politiky svého státu, která zcela zjevně se netýká pouze Ukrajiny. Ruská televize denně masíruje své diváky nutností "denacifikovat" i Polsko a osobuje si právo zaútočit i na Finsko. V pátek večer tvrdili v ruské televizi, že  se hudební soutěž Eurovize v Turínu měla zastavit útokem jaderné bomby.

S takovýmto státem nelze vyjednávat, ten lze jen porazit.  Jinak bude kolem nás opravdu velký průšvih.

Svalování viny na Spojené státy je opravdu pošetilé a legrační. Ano, musíme kritizovat nedostatky západních demokracií a také to děláme. Avšak Spojené státy opravdu nenesou vinu za středověké vraždění prováděné Putinovými vojáky na Ukrajině. 

3
Vytisknout
6667

Diskuse

Obsah vydání | 19. 5. 2022