Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajinský dron zasáhl velitelství ruské černomořské flotily; Zelenskij vyzval civilisty, aby opustili Doněck

31. 7. 2022

čas čtení 8 minut

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskijsdělujel, že úroda v zemi by letos mohla být poloviční než obvykle.


Napsal na Twitteru: "Hrozí, že letošní ukrajinská úroda bude dvakrát menší. Náš hlavní cíl - zabránit globální potravinové krizi způsobené ruskou invazí. Přesto si obilí najde způsob, jak být dodáno alternativně."

- Počet obětí pátečního útoku na autobusovou zastávku ve městě Mykolajiv na jihu země stoupl na sedm poté, co v nemocnici zemřeli dva muži,
uvedly ukrajinské úřady.

Ty podle agentury Reuters uvedly, že ruské bombardování zaměřené na jih a východ země si v sobotu vyžádalo další mrtvé v Mykolajivu a jednoho mrtvého v Bachmutu.

- V druhém ukrajinském městě Charkově na severovýchodě země zasáhly tři ruské rakety S-300 školu, uvedl na Telegramu starosta Igor Těrechov a dodal, že hlavní budova byla zničena.

 
- Ukrajinský mluvčí uvedl, že ukrajinské síly zapálily obilná pole v okolí Mariupolu, aby je nemohly využít ruské síly.  Mariupolské odbojové síly zapálily pole s obilím, aby je okupanti nemohli rozkrást. 

- Ukrajinská armáda uvedla, že v pátečních bojích na jihu země bylo zabito více než 100 ruských vojáků a zničeno sedm tanků.

Tato oblast zahrnuje Chersonskou oblast, která je ohniskem protiofenzívy Kyjeva v této části země a klíčovým článkem zásobovacích linek Moskvy.

Železniční doprava do Chersonu přes řeku Dněpr byla přerušena, uvedlo v sobotu podle agentury Reuters jižní velení armády, což může dále izolovat ruské síly západně od řeky od zásobování na okupovaném Krymu a na východě země.

- Jižně od města Bachmut, které Rusko označilo za hlavní cíl v Doněcku, ukrajinská armáda uvedla, že ruské síly byly "částečně úspěšné" při zaváděsvé vlády nad osadou Semirja
tím, že ji napadly ze tří směrů.

- Proukrajinský gubernátor Chersonské oblasti Dmytro Butrij uvedl, že boje pokračují v mnoha částech regionu a že obzvláště těžce zasažen je okres Berislav severozápadně od vodní elektrárny Kachovka.               
Napsal na Telegramu: V některých vesnicích nezůstal nedotčen ani jeden dům, veškerá infrastruktura byla zničena, lidé žijí ve sklepích.

- Severně od Lysyčanska, které moskevské jednotky dobyly na začátku července, zničili ukrajinští partyzáni v noci na pátek železniční uzel u Ruskem kontrolovaného města Svatove, čímž Moskvě ztížili dopravu munice na frontové linie vlakem, uvedl v internetovém příspěvku gubernátor Luhanské oblasti Serhij Gajdaj.

- Lotyšsko naléhá na EU, aby prohlásila Rusko za sponzora terorismu

Lotyšský ministr zahraničí vyzval Evropskou unii, aby prohlásila Rusko za stát sponzorující terorismus.

Edgars Rinkēvičs na Twitteru rovněž uvedl, že odsuzuje "brutální vraždu ukrajinských zajatců ruskými ozbrojenými silami v Olenivce a pokračující zvěrstva páchaná ruskou armádou na Ukrajině".

Vyzval EU, aby zakázala turistická víza pro Rusy.

Rinkēvičsovy komentáře přišly poté, co bylo při útoku na věznici v Olenivce v Ruskem okupovaném Doněcku zabito nejméně 50 válečných zajatců.

Rinkēvičs ve svém tweetu uvedl:

    EU musí považovat Rusko za státního sponzora terorismu, opakuji návrh na zavedení zákazu turistických víz do EU pro [ruské] občany.

- Místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková uvedla, že evakuace lidí z východní Doněcké oblasti musí proběhnout před začátkem zimy, protože dodávky zemního plynu v regionu byly zničeny.

Samostatně prezident Volodymyr Zelenskij uvedl, že jeho vláda nařizuje povinnou evakuaci v Doněcku, dějišti prudkých bojů s Ruskem.

Podle agentury Reuters v televizním projevu uvedl, že stovky tisíc lidí, kteří se stále nacházejí v bojových zónách v rozsáhlejším regionu Donbas, do něhož patří Doněck i sousední Luhanská oblast, musí odejít.

Řekl, že:  "Čím více lidí nyní opustí Doněckou oblast, tím méně lidí bude mít ruská armáda čas zabít.
Obyvatelé, kteří odejdou, dostanou odškodnění, řekl Zelenskij.

- Šwst  zraněných při zásahu dronu na velitelství ruské černomořské flotily

Do velitelství ruské černomořské flotily vletěl dron a zranil šest lidí, uvedl guvernér Sevastopolu.

Ruská státní tisková agentura Ria-Novosti citovala Michaila Razvozžajeva, který rovněž uvedl, že všechny slavnostní akce na počest Dne námořnictva v Sevastopolu byly z bezpečnostních důvodů zrušeny.

- Ukrajinští představitelé odsoudili výzvu ruského velvyslanectví ve Velké Británii, aby bojovníci z pluku Azov čelili "ponižující" popravě, uvedla agentura France-Presse. Twitter uvedl, že velvyslanectví porušilo pravidla o "nenávistném chování", ale místo zákazu příspěvku o Azovu umístilo na tweet varování. V sobotu na Telegramu reagoval Andrij Jermak, vedoucí kanceláře ukrajinského prezidenta: "V 21. století smějí  jen divoši a teroristé mluvit na diplomatické úrovni o tom, že si lidé zaslouží být popraveni oběšením. Rusko je státním sponzorem terorismu. Jaké další důkazy jsou zapotřebí?"
 
- Obnovené ruské údery na ukrajinské frontě si na jihu země vyžádaly jednoho mrtvého a zasáhly také školu v Charkově, uvedli úředníci. Starosta města Mykolajiv na jihu země uvedl, že při nočních raketových útocích na dvě obytné čtvrti byl zabit jeden člověk, informovala agentura AFP. V druhém ukrajinském městě Charkově zničily rakety systému země-vzduch S-300 část vzdělávacího zařízení, uvedly místní úřady.
  
- Ukrajinská armáda uvedla, že v bojích v Chersonské oblasti, která je ohniskem kyjevské protiofenzívy na jihu a klíčovým článkem zásobovacích linek Moskvy, zabila desítky ruských vojáků a zničila dva muniční sklady. Agentura Reuters uvedla, že jižní velení armády uvedlo, že železniční doprava do Chersonu přes řeku Dněpr byla přerušena, což může dále izolovat ruské síly západně od řeky od zásobování na okupovaném Krymu a na východě.
   
- Podle agentury AFP Gazprom pozastavil dodávky plynu do Lotyšska v důsledku napětí mezi Moskvou a Západem kvůli konfliktu na Ukrajině a rozsáhlým sankcím proti Rusku. Společnost ve středu drasticky snížila dodávky plynu do Evropy prostřednictvím plynovodu Nord Stream na zhruba 20 % jeho kapacity. Státy Evropské unie obvinily Rusko, že omezuje dodávky v odvetě za západní sankce kvůli invazi Moskvy na Ukrajinu.

 elvyslankyně Spojených států při OSN v pátek uvedla, že by již neměly být žádné pochybnosti o tom, že Rusko má v úmyslu rozvrátit Ukrajinu,
informovala agentura Reuters. Linda Thomas-Greenfieldová řekla Radě bezpečnosti OSN, že USA vidí rostoucí známky toho, že Rusko připravuje půdu pro pokus o anexi všech východoukrajinských oblastí Doněcka a Luhanska a jižních oblastí Chersonu a Záporoží.
   
- Rusku "dochází dech" ve válce proti Ukrajině, uvedl v sobotu v krátkém komentáři na Twitteru šéf britské zpravodajské služby MI6 Richard Moore. Moore tuto poznámku uvedl nad předchozím tweetem ministerstva obrany, podle něhož Kreml "propadá zoufalství".
    
- Rusko i Ukrajina zahájily trestní vyšetřování úderů, při nichž údajně zahynulo nejméně 50 ukrajinských válečných zajatců, kteří byli drženi ve vyšetřovací vazbě v obci Olenivka, poté, co obě země obvinily z útoku druhou stranu.
OSN je připravena vyslat do Olenivky skupinu odborníků, aby incident vyšetřila, pokud k tomu dostane souhlas obou stran.
   
- Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba obvinil kvůli zabíjení Rusko z "petrifikovaného válečného zločinu" a vyzval světové lídry, aby "uznali Rusko jako teroristický stát".

   
- Ukrajina uvedla, že je připravena na to, aby vývoz obilí opět opustil její přístavy, ale čeká na souhlas OSN.

 

0
Vytisknout
4834

Diskuse

Obsah vydání | 4. 8. 2022