Rusko a "nevyléčitelná" tradice autoritářství

3. 8. 2022

čas čtení 2 minuty
Jak se Putinova válka na Ukrajině protahuje, s vůdcem Kremlu se děje něco hrozného: Přílišná personalizace politiky, která tak dlouho fungovala ve prospěch kremelského vůdce, nyní pracuje proti němu. A nejhorší na této situaci je to, že Putinův tým to chápe, ale nemůže s tím nic dělat, říká Abbás Galljamov.

Autoritářství má potenciálně fatální chybu. Vůdce získá veškerou čest, když věci jdou dobře, ale vždy existuje riziko, že když to půjde špatně, ponese i veškerou vinu, zvláště pokud Rusové považují jakoukoli porážku za výsledek jednání někoho jiného.

Pro mnoho Rusů je válka na Ukrajině zápasem mezi Putinem a ukrajinským vůdcem Volodomyrem Zelenským. Dokud Rusko vyhrává, vyhrává Putin; ale když nevyhrává Rusko, nevyhrává ani Putin – a co je ještě horší z pohledu Kremlu, mnoho Rusů uvidí jako vítěze jiného lídra, v tomto případě ukrajinského prezidenta.

Protože neočekávají, že ​​by Rusko nebo Putin prohráli, ruská vládní média propagují tuto personalizaci války A nyní jsou konfrontována s problémem, který znají, ale neví, jak ho řešit. Nemohou minimalizovat vliv Putina ve vztahu k Rusku jako celku, a tak nemohou ani ustoupit od personalizace.

Kreml si toto riziko dobře uvědomuje. Jde jen o to, že s tím nemůže nic dělat. Nedokáže omezit roli Putina ve své propagandě, a tak nesvede ani omezit roli Zelenského. Proto nezvládne omezit přílišnou personalizaci konfliktu, který s ruskými porážkami na veřejnosti poškodí Putina.

Autoritářství se dříve nebo později obrátí proti svému tvůrci. Okolí mu může jen lichotit, ale neříkat pravdu. Na jednu stranu ho to vystavuje riziku; a na druhé straně se tato rizika zvyšují, protože rozhodnutí, která v důsledku toho činí, budou stále méně podložená a efektivní.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
5773

Diskuse

Obsah vydání | 9. 8. 2022