"Je to šílenství": Ukrajina zadržuje dech, když Putin mění jadernou elektrárnu ve frontovou linii

15. 8. 2022

čas čtení 9 minut
Záporožská jaderná elektrárna, největší v Evropě, slouží jako krytí pro Rusy, kteří odpalují rakety na území ovládané Ukrajinou

 
Na jedné straně Dněpru je v mlze vidět Záporožská jaderná elektrárna. Šest jaderných reaktorů a chladicí věže se tyčí nad nádrží vybudovanou Sověty. Na protějším břehu se nachází Nikopol, město na jihu Ukrajiny známé svou kozáckou minulostí a moderními továrnami na výrobu trubek a hutních materiálů.

Vzdálenost mezi nimi je sedm kilometrů. Nebo, měřeno raketovou technikou, asi 15 sekund: To je doba, za kterou raketa Grad vypálená ruskými vojáky zakotvenými v atomové stanici narazí do kaštanových bulvárů Nikopolu. Je to malý a děsivý interval mezi životem a smrtí, píší Luke Harding a Christopher Cherry z Nikopolu.

Rozlehlá jaderná elektrárna je největší v Evropě. V březnu se jí zmocnila ruská vojska v rámci bleskové operace Vladimira Putina, jejímž cílem bylo obsadit celou Ukrajinu. Vtrhla do nedalekého města Enerhodar a vzala místní zaměstnance elektrárny jako rukojmí. Elektrárna se nyní nachází na frontové linii mezi Ruskem okupovaným a Ukrajinou kontrolovaným územím.

V první fázi války byl Nikopol klidný, byl bezpečným místem pro uprchlíky z východního Donbasu a dalších neklidných regionů. A pak, 12. července, začala Moskva přes řeku odpalovat zápalná zařízení. Rusové využívají jadernou elektrárnu jako štít. Komplex zaminovali. Mezi reaktory se uhnízdilo několik raketometů a tanků.

I na Putinovy amorální zvyklosti jde o ohromující akt bezohlednosti. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij ve svém  projevu v pátek obvinil Rusko z "neskrývaného jaderného vydírání". Jako "teroristický stát" hrozí "celému světu" Armagedonem. Vyzval OSN a mezinárodní společenství, aby něco podnikly.


Stálý zástupce Ruska v OSN Vasyl Nebenzija v pátek uvedl, že země nesplní výzvu generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese k vytvoření demilitarizované zóny kolem jaderné elektrárny.

Situace je nebezpečná. Podle ukrajinské státní energetické společnosti Enerhoatom Rusko na elektrárnu několikrát vystřelilo. Střely dopadly v blízkosti požární stanice a kanceláře ředitele, nedaleko skladu radioaktivních zdrojů. Byly poškozeny napájecí kabely a čerpací stanice odpadních vod. Jeden pracovník byl hospitalizován, střídání směn bylo zrušeno.

Moskva viní ukrajinské dělostřelectvo a tvrdí, že jedná zodpovědně. Zelenskij naznačuje, že Rusové ostřelují elektrárnu jako záměrnou provokaci, jejímž cílem je zdiskreditovat Kyjev a odcizit ho mezinárodním partnerům. Guardian nezaznamenal v Nikopolu žádné důkazy o ukrajinské vojenské aktivitě. V dálce bylo slyšet několik úderů. Nebylo jasné, která strana střílela.

Kreml se pokouší o něco bezprecedentního: Ukrást jaderný reaktor jiného státu. Inženýři pracují na tom, aby zařízení připojili k elektrické síti na okupovaném Krymu a odřízli ho od ukrajinských domácností. Jeden reaktor už byl vyřazen z provozu. Je to strašidelná hra radioaktivní ruské rulety v zemi, která poznala černobylskou atomovou katastrofu z roku 1986.

Před invazí žilo v Nikopolu 106 000 lidí. Asi polovina z nich uprchla. Ve čtvrtek se další balili k odchodu po ničivém a vandalském nočním zátahu. Rusko vypustilo na oblast 120 raket Grad, které zabily tři lidi v Nikopolu a dalších 13 v sousedním městě Marhanec a zranily desítky lidí včetně třináctileté dívky. Všichni byli civilisté.

Na ulici Viktora Usova číslo 22 se záchranáři probírali troskami. Z pětipatrové obytné budovy byl vydlabán roh, jako by ho drápala nějaká obludná ruka. Policie oblast uzavřela páskou. Zbytky rakety ležely klidně na travnatém okraji, rozlomené na dvě části: motor a ocasní část s ploutvemi.

"Byla půlnoc. Raketa spadla na byt vedle mě. Maminku a syna se nám podařilo vytáhnout živé. Ale starší otec Anatolij už byl mrtvý. Byl pod dvěma metry betonu," řekl deníku Guardian obyvatel Vitalij Čornozub. Dodal: "Rusové jsou zasraní pederasté. Přinášejí bolest, špínu a slzy. Nechápu, proč to udělali."

Další soused, který po bezesné noci držel v ruce šálek kávy, nabídl vysvětlení. "Je to závist," řekla Yana Sokolova. "Nemohou se smířit s tím, že žijeme lépe než oni. My jsme svobodní. Rusové jsou otroci. Chtějí z nás také udělat otroky." A dodala: "Putin je terorista. My se nikdy nevzdáme. Jeho pokus nás zastrašit nebude fungovat."

Sokolová řekla, že zůstane na místě i přes ranní útoky, kvůli kterým někteří obyvatelé vyjíždějí před večerním zákazem vycházení a nocují ve stanech postavených mezi slunečnicovými poli. Grad vyřadil internetové připojení v bytě Sokolové, ale nepoškodil její přízemní obchod, řekla. "Jsme unavení. Ale naši chlapci stojí pevně na nohou," dodala.

Není jasné, proč Rusko zahájilo útočné operace z vnitřku jaderné elektrárny a přilehlé osady Voďane. Jedním z vysvětlení je, že grandiózní válka Moskvy začíná slábnout. Po šesti měsících se ruské jednotky zmocnily velké části východu země, včetně celé Luhanské oblasti a kusu Doněcka. Pomalu a brutálně postupují vpřed.

Na jihu však Rusko najednou vypadá zranitelně. Od července ukrajinská armáda pomocí přesně naváděných zbraní HIMARS americké výroby zničila čtyři klíčové mosty přes Dněpr. A v úterý Kyjev udeřil hluboko za nepřátelskou linií, zničil letiště Saky na západě Krymu, zničil nejméně osm bojových letadel a přiměl tisíce lidí k útěku zpět na ruskou pevninu.

Ukrajinská protiofenzíva se zdá být možná, i když ne nevyhnutelná. Dokud k ní nedojde, může Rusko využívat Enerhodar jako plnohodnotnou vojenskou základnu, jako to udělalo s Černobylem během prvních šesti týdnů konfliktu. Ruská jaderná agentura Rosatom tvrdí, že elektrárnu má nyní na starosti. Mezinárodní agentura pro atomovou energii požádala o přístup a vyzvala Rusy k demilitarizaci.

"Ze strany Ruska je to naprosté šílenství. Vědí, že ukrajinská armáda nemůže palbu opětovat," řekl Olexsandr Vilkul, šéf vojenské správy v Kryvém Rogu, 40 mil severně od Nikopole. Vilkul, bývalý místopředseda vlády odpovědný za mimořádné situace, řekl, že se Rusko stalo "totalitní sektou", kterou řídí šílený diktátor posedlý svým místem v dějinách.

"Je to podivná sekta. Je tu Lenin a vítězství ve druhé světové válce a náboženská víra v jaderný arzenál. Jejich bohem je jaderné tlačítko," řekl. A dodal: "Putinovi na Rusku ve skutečnosti nezáleží. Chce se zařadit po bok Ivana Hrozného, Petra Velikého a Stalina". Jak by válka skončila? "Stejně jako Hitler, Putin zničí svou vlastní zemi," předpověděl.

O kousek dál na Ustovské ulici prorazil další Grad do bytu ve třetím patře díru připomínající Lego. Jeho majitel Alexandr Suvorov uvedl, že o půlnoci pracoval na počítači, když uslyšel zvuk přilétající rakety. "Věděl jsem, že přilétají z Enerhodaru, takže jsem se okamžitě přesunul do vedlejší místnosti. Najednou kolem mě proletěly dveře," vzpomíná.

Když Suvorov ukazoval fotografie trosek na svém mobilním telefonu, řekl, že měl obrovské štěstí. Guardian se s ním setkal v budově místní správy, když podával policejní hlášení. Nebylo jasné, kdy mu bude vyplaceno odškodné ani kde by nyní mohl žít. "Chtěl bych odejít. Je to velmi nebezpečné. Nejdřív musím sehnat překližku, abych tu díru zakryl," řekl.

Ostatní obyvatelé takové štěstí neměli. Raketa dopadla na blok, kde většinu nájemníků tvořili starší lidé, a zabila jednu ženu. Venku byl zaparkovaný jeřáb; pracovníci obce, kteří se snažili dům zabezpečit, shazovali zdivo ze zničeného horního patra. Poškozeny byly tři školy a více než 40 soukromých budov, auta a obchody.

"To je realita, ve které žijeme. Nevíme, jestli se druhý den probudíme," řekla Anna Sidilová, správkyně objektu. "Žijí tu pokojní lidé. Neměli žádné zbraně. Chtějí jen žít ve svých domovech." Co si myslela o Putinovi? "Měl by být potrestán stejně, podle světového práva. Měl by být zbaven všeho, co má."

Hned naproti přes silnici dopadl Grad na sovětský válečný památník v Nikopoli. V aleji slávy, nedaleko pomníku ve tvaru jehly a zdi se jmény vojáků padlých za druhé světové války, byl hluboký kráter. Zásah vypovídal o ideologické vyprázdněnosti Putinovy invaze na Ukrajinu, která byla údajně provedena na ochranu rusky mluvících obyvatel a s cílem vrátit svéráznou provincii k jejím historickým ruským a sovětským kořenům.

Nikdo neví, kdy a jak nejkrvavější evropský konflikt za posledních 80 let skončí. Ukrajinci zatím reagují na krveprolití a hrůzy kolem sebe se vzdorem, statečností a dokonce i humorem. Na kontrolním stanovišti mezi Nikopolem a Dněprem někdo tento týden vztyčil u silnice náhrobní kámen. Byl na něm Putinův obličej a datum 1952-2022. Čerstvá zemina byla navezena lopatou, aby vznikl falešný hrob.

Na desce bylo napsáno ukrajinsky: "Vladimir Putin. Jdi do prdele. Nikdy neodpouštěj a nikdy nezapomínej."

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
5615

Diskuse

Obsah vydání | 18. 8. 2022