Británie: Liz Trussová zakázala králi Karlovi jet do Egypta na ekologický summit COP 27, protože chce zrušit ekologickou strategii Británie

2. 10. 2022

čas čtení 2 minuty

Britský král Karel III. na "doporučení"  Liz Trussové upustil od plánů zúčastnit se summitu o změně klimatu Cop27 v Egyptě a přednést na něm projev.

Panovník, který je veteránem kampaní v oblasti životního prostředí, byl pozván na 27. konferenci OSN o změně klimatu, která se bude konat příští měsíc v egyptském Šarm aš-Šajchu.

Podle listu Sunday Times však premiérka Trussová minulý měsíc při osobní audienci v Buckinghamském paláci vznesla proti Karlově cestě námitky.

Bývalá britská diplomatka: "Což je královský eufemismus: Král chtěl jet, ale zuří, že mu to zakázala."



 
Buckinghamský palác potvrdil, že král Karel III. se tedy summitu nezúčastní.
 
Novinám to sdělil vysoce postavený královský zdroj: "Není žádným tajemstvím, že král byl pozván, aby tam jel."

Jiný zdroj uvedl, že nový panovník by byl "osobně zklamán", kdyby na konferenci chyběl, a že je "připraven se tam zúčastnit", přičemž má naplánováno několik vystoupení v rámci své Iniciativy pro udržitelné trhy (Sustainable Markets Initiative, SMI), jejímž cílem je přesvědčit podniky, aby investovaly do iniciativ šetrných k životnímu prostředí.

Třiadevadesátiletá  královna se aktivně účastnila i předchozích summitů o životním prostředí. V roce 2015 přednesl Karel zahajovací projev na konferenci Cop21 v Paříži, kde vyzval k "rozsáhlé kampani ve vojenském stylu" v boji proti změně klimatu a naléhal na světové lídry, aby vyčlenili "biliony, nikoli miliardy dolarů".

V loňském roce pronesl král Karel III. na slavnostním zahájení konference Cop26 v Glasgow projev, v němž vyzval světové lídry, aby přijali "válečný postoj" k řešení hrozby změny klimatu.

V rámci příprav na konferenci Cop26 pozval zvláštního vyslance USA pro klima Johna Kerryho do Clarence House v Londýně. Naproti tomu britskýá vláda na projev Johna Kerryho v botanické zahradě Kew Gardens nevyslala žádného ministra.

Tehdejší princ z Walesu předložil Terra Carta neboli Chartu Země, která obsahuje cíle v oblasti životního prostředí.

Na jeho práci v oblasti deštných pralesů a ochrany druhů navázal také jeho syn princ William.

Summit v Egyptě by býval byl první zahraniční cestou krále Karla jako panovníka.

Podle standardního protokolu musí panovník před přijetím pozvání do zahraničí požádat o radu vládu, uvedl zdroj z britského královského paláce.

Mluvčí úřadu č. 10 řekla:  "Setkání premiérky s králem nekomentujeme."

1
Vytisknout
4654

Diskuse

Obsah vydání | 6. 10. 2022