Británie: Ministr financí prozradil manažerům hedgeových fondů tajné finanční informace

2. 10. 2022

čas čtení 3 minuty
Kwasi Kwarteng, pochybný "ministr financí" ve vládě nevolené šílené britské premiérky Liz Trussové,  se v den, kdy zveřejnil svůj nový státní rozpočet,  zúčastnil večírku se šampaňským s finančníky

Kwarteng bude financovat své daňové úlevy pro bohaté seškrtáním sociálních dávek pro chudé, pro důchodce a pro invalidy. Nemá pro to absolutně žádný mandát:

Hosté, mezi nimiž byli i manažeři hedgeových fondů, údajně ministru financí blahopřáli   a řekli mu, aby "zdvojnásobil své úsilí".

 
 
Kwasi Kwarteng sezúčastnil soukromé recepce se šampaňským s manažery hedgeových fondů v domě   dárce peněz pro Konzervativní stranu ve stejný den, kdy předložil svůj kontroverzní státní rozpočet.

Kancléř údajně během akce, která se konala v pátek 23. září večer v domě finančníka Andrewa Lawa v západním Londýně, poskytl hostům informace o chystaných škrtech ve vládních výdajích.

Kwartengův minirozpočet, jímž zavedl daňové škrty ve výši 45 miliard liber, z nichž bude mít prospěch především pětina nejbohatších britských domácností, vyvolal ekonomické otřesy - libra se propadla na nejnižší úroveň od roku 1985 a ústřední Anglická banka musela vydat 65 miliard liber na záchranu penzijních fondů.
 
Kancléř  účastníkům recepce řekl o nadcházejících úsporných rozpočtových škrtech, zatímco hosté popíjeli víno, šampaňské a koktejly a blahopřáli mu k opatřením oznámeným v Dolní sněmovně, píše Sunday Times.

Dva zdroje uvedly, že Kwarteng tento den označil za "velký den svobody".

Další uvedl, že hosté Kwartengovi řekli, aby "zdvojnásobil své úsilí" - což je přístup, z něhož někteří přítomní makléři měli zisk.

Mluvčí liberálních demokratů Sarah Olneyová řekla: "Zatímco majitelům domů, kteří se potýkají s problémy, drasticky stouply účty za hypotéky, ministr financí  popíjel šampaňské s manažery hedgeových fondů, kteří profitovali z klesající libry. Je nutné, aby se to okamžitě oficiálně vyšetřilo."


Prozrazení exkluzivních finančních informací jen některým osobám, které z něho mohou finanční profitovat, je závažný trestný čin, je to tzv. "insider trading".  Bývalý zaměstnavatel Kwartenga Crispin Odey na propadu libry vydělal více než 200 milionů liber.

Kdosi však ironicky napsal na Twitteru: Kwarteng nebude za to trestně stíhán, protože je to konzervativec a ti stojí nad zákonem:


Zdroj v angličtině ZDE


1
Vytisknout
4873

Diskuse

Obsah vydání | 6. 10. 2022