Německo zpřísňuje opatření proti covidu

3. 10. 2022

čas čtení 2 minuty
Výrazně roste počet nákaz

Německo zpřísnilo předpisy pro nošení roušek a pro hygienu, protože se připravuje na nárůst případů onemocnění covidem.


Povinnost nosti roušky ve vlacích zůstává zachována a byla zpřísněna pro dálkové cesty po železnici.

Obyvatelé Německa se od soboty budou muset přizpůsobit novému souboru předpisů, jejichž cílem je omezit šíření koronaviru.

 
Předpisy  se zavádějí v době, kdy země v chladném počasí zaznamenává neustálý nárůst počtu nakažených, přičemž za posledních 24 hodin úředníci zaznamenali 96 367 nových případů, což je přibližně dvojnásobek počtu zaznamenaného před týdnem.

Ministr zdravotnictví Karl Lauterbach označil nová pravidla za přísná ve srovnání s jinými evropskými zeměmi, ale uvedl, že Německo ve svém přístupu "není chytřejší, ale opatrnější".

Od soboty budou cestující starší 14 let v dálkových vlacích povinně nosit roušky FFP2 - podobné americkému standardu N95 - namísto dosud povinných méně ochranných chirurgických masek.

Ministři zdravotnictví všech 16 německých spolkových zemí se dohodli, že cestující v místních autobusech a vlacích budou muset nosit alespoň chirurgické masky, ačkoli podle nových spolkových pravidel to není povinné.

Roušky  FFP2 se nyní mají nosit také v nemocnicích, pečovatelských domech a ordinacích lékařů. Před návštěvou domova důchodců nebo nemocnice je třeba předložit negativní test a zaměstnanci těchto zařízení musí být testováni několikrát týdně.

Pokud se situace s infekcí zhorší, mají státy pravomoc zavést další opatření, například povinnost nosit roušky ve vnitřních prostorách, jako jsou obchody a restaurace. Testy mohou být povinné také ve školách a školkách.

Ve školách mohou státy rovněž znovu zavést povinné nošení roušek, ale pouze pro děti starší 11 let.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5316

Diskuse

Obsah vydání | 6. 10. 2022