Írán zatkl hudebníka, jehož píseň se rozšířila virálně a stala se hymnou protestů

5. 10. 2022

čas čtení 5 minut
K tomu: Kvůli svobodě...


Text písně Baraye od Šervina Hadžipúra rozšířili obyčejní Íránci, kteří vyjadřují svůj hněv po smrti Mahsy Amini.
Protestní píseň v Íránu se stala soundtrackem k občanskému povstání 
 


Demonstrace proti smrti Mahsy Aminiové vstoupily v Íránu do třetího týdne a protestní píseň jednoho z nejpopulárnějších íránských hudebníků se stala soundtrackem k největšímu občanskému povstání za poslední desetiletí a usměrňuje hněv Íránců doma i v zahraničí.

Text písně Baraye od Šervina Hadžipúra je celý vytvořen ze vzkazů, které Íránci zveřejnili na internetu a v nichž uvádějí důvody svých protestů. Každý z nich začíná slovem Baraye - což v perštině znamená "Kvůli...".

Hadžipour píseň minulý týden zveřejnil na internetu a rychle se stala virální - na různých platformách byla zhlédnuta milionkrát. Na videích je vidět, jak píseň zpívají íránské školačky, zní z oken aut v Teheránu a tento víkend zazněla na protestech solidarity ve Washingtonu, Štrasburku a Londýně.

Školačky skandují: Nechceme islámskou republiku!


Pětadvacetiletý Hadžipúr byl údajně zatčen 29. září, několik dní po zveřejnění písně. Podle zpráv, které na Twitteru zveřejnila Hadžipúrova sestra a které ověřila organizace Human Rights Watch, zpravodajské služby v provincii Mazandaran zavolaly Hadžipúrovým rodičům a informovaly je o jeho zatčení 1. října.

V úterý státní zástupce v Mazandaránu sdělil státní tiskové agentuře IRNA, že Hadžipúr byl propuštěn na kauci, "aby jeho případ mohl projít soudním procesem", ale neposkytl žádné další podrobnosti.

Zdroje blízké Hadžipúrovi se domnívají, že zpěvák byl při zatčení donucen odstranit píseň z Instagramu. Od té doby byla zaregistrována jako píseň, kterou napsal někdo jiný, což umožnilo podat stížnost na porušení autorských práv, v důsledku čehož byla píseň platformami, na které byla nahrána, odstraněna. Píseň však již byla široce sdílena a uživatelé ji nadále nahrávají na YouTube.

"Tahle [píseň] dnes večer prolomila perské sociální sítě. Tolik z nás při jejím poslechu stále dokola plakalo. Umělec Šervin Hadžipúr shrnul hluboký národní smutek a bolest, kterou Íránci pociťují už celá desetiletí a která vyvrcholila tragédií #MahsaAmini," uvedl zpravodaj BBC Bahman Kalbasi.

"Jediným nejlepším způsobem, jak pochopit íránské povstání, není žádná kniha nebo esej, ale 'Baraye'  Šervina Hadžipúra ," napsal Karim Sadžapúr z thinktanku Carnegie Endowment. "Hloubka této písně vyžaduje, abyste si ji pustili víckrát."

V současné době probíhá kampaň vyzývající veřejnost, aby píseň nominovala na cenu Grammy v kategorii Nejlepší píseň pro sociální změnu.

Aminiová cestovala 13. září se svou rodinou ze západní íránské provincie Kurdistán do hlavního města Teheránu na návštěvu příbuzných, když byla zatčena za nedodržení přísných pravidel pro oblékání žen. Svědci uvedli, že Aminiová byla v policejním voze zbita, což policie popírá. Dvaadvacetiletá Aminiová byla převezena do nemocnice v kómatu a o dva dny později zemřela.

Text písně Baraye však odráží všeobecný hněv a utrpení, stejně jako smrt aminiové, která byla pro mnohé zlomovým bodem poté, co se režim pustil do soustředěného potírání údajné protiislámské činnosti. Součástí vymáhání práva byla zvýšená přítomnost orientačních hlídek - známých také jako mravnostní policie - v ulicích.

Jedna část této písně je zveřejněna s obrázkem Hameda Esmaeiliona s jeho devítiletou dcerou Reerou. Ta zahynula spolu se svou matkou Parisou na palubě letu 752 společnosti Ukraine International Airlines, který byl v lednu 2020 krátce po startu z teheránského letiště sestřelen íránskými Revolučními gardami. Esmaeilion byl jedním z hlavních organizátorů celosvětových protestů, které se konaly tento víkend.

V souvislosti s pokračujícími protesty došlo v celém Íránu k dalším zatčením, včetně fotbalisty Hosejna Mahiniho, který byl zatčen poté, co vyjádřil svou podporu protestům na internetu, a básnířky Mony Borzoiové poté, co napsala báseň na podporu protestů, uvádí íránská agentura pro lidská práva Hrana.

Skupina Iran Human Rights se sídlem v Norsku ve svém prohlášení uvedla, že "dosud bylo v celém Íránu zabito 133 lidí", včetně více než 40 osob, které podle ní zemřely minulý týden při střetech v Zahedánu, hlavním městě jihovýchodní provincie Sístán-Balúčistán.

Sadžadpúr řekl: "Bez ohledu na to, jak protesty dopadnou, stojí za povšimnutí, že nejvirtuálnější píseň v dějinách Íránu, kterou si pravděpodobně budeme pamatovat po celá desetiletí, není o odporu proti Americe, Izraeli nebo jiné zemi. Je to píseň o íránských snech o normálním životě."

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4323

Diskuse

Obsah vydání | 7. 10. 2022