Turecko viní z bombových útoků v Istanbulu kurdskou PKK

16. 11. 2022

čas čtení 4 minuty
Osoba podezřelá z umístění bomby je mezi zadrženými poté, co byla údajně sledována pomocí softwaru pro rozpoznávání obličeje a dat z GPS, informuje Ragip Soylu.

Turecký ministr vnitra obvinil zakázanou Stranu kurdských pracujících (PKK) z odpovědnosti za bombový útok na rušné istanbulské ulici, který zabil šest lidí a zranil desítky dalších. Uvedl, že bylo zatčeno více než 20 lidí, včetně osoby podezřelé z nastražení bomby.

Ministr vnitra Suleyman Soylu uvedl, že rozkaz k útoku na třídu Istiklal byl vydán v Kobane, městě na severu Sýrie, kde turecké síly v posledních letech prováděly operace proti syrským kurdským milicím YPG.

"Podle našich zjištění nese odpovědnost teroristická organizace PKK," řekl Soylu.

Turecko považuje YPG za odnož PKK, se kterou je už tři desetiletí ve smrtící válce.

Soylu dodal, že atentátník proletěl Afrinem, dalším regionem na severu Sýrie.

K útoku došlo, když Ankara v posledních měsících zintenzivnila své bezpilotní útoky a operace proti vedení PKK v Sýrii a Iráku, přičemž zabila několik lidí, od úředníků na střední úrovni až po lidi ve vedení.

V severním Iráku také probíhá několik tureckých vojenských operací, které zatlačily PKK na jih.

Při útoku v Istanbulu bylo zabito šest tureckých občanů, dva členové každé ze tří rodin. K odpovědnosti se zatím žádná skupina nepřihlásila.

Televizní zprávy ukazovaly záběry osoby, která vypadala jako žena, zanechávající balíček pod vyvýšeným květinovým záhonem na historické třídě Istiklal, oblíbeném místě nakupujících a turistů s tramvajovou linkou po celé délce.

Záběry zveřejněné istanbulskou policií ukázaly, že podezřelá měla ve svém bydlišti zbraň a nějaké střelivo spolu se značnou hotovostí a trochou zlata.

Policie údajně sledovala podezřelou pomocí softwaru pro rozpoznávání obličeje a dat GPS.

Prokurdská Lidová demokratická strana (HDP) v nedělním prohlášení uvedla, že je zarmoucena výbuchem a ztrátami na životech.

Uvězněný bývalý předseda HDP Selahattin Demirtas, který je považován za přirozeného vůdce strany, s použitím silnějších výrazů na Twitteru řekl: "Odsuzuji teroristický čin, který se otevřeně zaměřuje na nevinné civilisty na ulici Istiklal."

"Přeji Boží milosrdenství těm, kteří přišli o život, upřímnou soustrast jejich příbuzným a brzké uzdravení zraněným."

„Bez ohledu na účel nebo zdůvodnění je jakýkoli útok zaměřený na civilisty terorismem. Nikdy nepřijímáme."

USA kritizovány

Odsouzení útoku a soustrast obětem se hrnuly z několika zemí včetně Spojených států, Evropské unie, Egypta, Ukrajiny a Řecka.

Turecké úřady spojily podporu YPG ze strany Washingtonu a dalších s výbuchem.

Ředitel pro komunikaci prezidentského úřadu Fahrettin Altun uvedl, že takové útoky "jsou přímými a nepřímými důsledky podpory, kterou některé země poskytují teroristickým organizacím".

Soylu přirovnal americké kondolence k "vrahovi, který dorazil jako jeden z prvních na místo činu".

Po nedělním útoku bylo propuštěno z nemocnice 50 lidí, což vyvolalo obavy, že by Turecko mohly zasáhnout další bombové útoky, jako je série, kterou zažilo mezi polovinou let 2015 a 2017.

Ze zraněných v neděli byli dva z pěti lidí ošetřovaných na jednotce intenzivní péče v kritickém stavu, uvedla kancelář istanbulského guvernéra. Byli mezi 31 zraněnými, kteří jsou stále v nemocnici.

Po nedělním výbuchu po z ulice utekly stovky lidí, když se do ní hnaly sanitky a policie. Oblast v okrese Beyoglu v největším tureckém městě byla o víkendu jako obvykle přeplněná.

PKK vede povstání proti tureckému státu od roku 1984 a při střetech bylo zabito více než 40 000 lidí. Turecko, Evropská unie a USA ji považují za teroristickou organizaci.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5040

Diskuse

Obsah vydání | 18. 11. 2022