Soud v kauze MH17: Tři podezřelí byli odsouzeni za roli při havárii v roce 2014

18. 11. 2022

čas čtení 3 minuty
Nizozemský soud vynesl dlouho očekávaný verdikt ohledně sestřelení letu Malaysia Airlines MH17. Letadlo bylo sraženo z nebe v červenci 2014 nad východní Ukrajinou a zemřelo všech 298 lidí na palubě.

Okresní soud v Haagu shledal ve čtvrtek tři ze čtyř hlavních podezřelých vinnými z účasti na sestřelení letu Malaysian Airlines MH17 v roce 2014.

Čtvrtý podezřelý byl zproštěn viny.

Rodinní příslušníci lidí zabitých při katastrofě se sešli v přísně střežené soudní síni na letišti Schiphol, aby si vyslechli verdikt. Rozhodnutí se také odehrává na napjatém geopolitickém pozadí plné ruské invaze na Ukrajinu, která vyústila v devět měsíců války.

Žádný ze čtyř podezřelých není řízení přítomen, protože nebyli zatčeni a jsou souzeni v nepřítomnosti. To znamená, že je nepravděpodobné, že by si tresty odseděli.

Jak rozhodl soud?

Nizozemští soudci odsoudili tři muže za jejich roli při sestřelení letadla Malaysia Airlines.

Dva z odsouzených jsou Rusové, včetně Igora Girkina, bývalého "ministra obrany" samozvané "Doněcké lidové republiky". Jednapadesátiletý muž je bývalým plukovníkem ruské Federální bezpečnostní služby (FSB) a je údajně zapojen do současné ruské války na Ukrajině.

Druhým odsouzeným Rusem byl jeden z Girkinových podřízených, generálmajor Sergej Dubinskij.

Třetím odsouzeným je ukrajinský občan Leonid Charčenko, který údajně vedl bojovou jednotku proruských rebelů a přebíral rozkazy přímo od Dubinského.

Čtvrtý podezřelý, ruský státní příslušník Oleg Pulatov, byl zproštěn viny kvůli nedostatku důkazů.

V dalším významném kroku soudci rozhodli, že MH17 havaroval kvůli zásahu raketou ruské výroby, která byla odpálena z pole na východní Ukrajině. Rozhodnutí potvrzuje zjištění mezinárodních vyšetřovatelů.

Soudci dále zjistili, že Rusko mělo v roce 2014 "kontrolu" nad separatisty na východní Ukrajině.

Co se stalo s letem MH17?

Dne 17. července 2014 vyrazil let MH17 Malaysia Airlines z Amsterdamu na cestu do Kuala Lumpur.

Letadlo Boeing 777 pak havarovalo v oblasti Donbasu na východě Ukrajiny, uprostřed konfliktu mezi proruskými rebely a ukrajinskými silami. Zahynulo všech 298 lidí na palubě.

Mezinárodní tým vyšetřovatelů — takzvaný Joint Investigation Team (JIT) — dospěl k závěru, že letoun byl zasažen protiletadlovou střelou typu "BUK" ze sovětské éry.

Vyšetřovací tým uvedl, že raketa byla odpálena z oblasti Donbasu kontrolované proruskými rebely. Raketový systém byl do oblasti dopraven z Ruska a krátce po katastrofě byl převezen zpět za hranice.

Nizozemsko zahájilo soudní proces v březnu 2020 podle svých vlastních vnitrostátních zákonů poté, co se nepodařilo zahájit mezinárodní soud, který by se případem zabýval. Většina obětí, celkem 193, pocházela z Nizozemska.

Z čeho byli podezřelí obviněni?

Girkin, Dubinskij, Charčenko a Pulatov nebyli obviněni z toho, že raketu odpálili sami, ale ze společné práce na tom, aby se odpalovací zařízení dostalo na pole, odkud došlo k vystřelení rakety.

Všichni čtyři svou vinu popřeli. Girkin, který byl v té době jedním z předních politiků na Donbasu, zůstal po stažení z bojové zóny na očích veřejnosti. V jednom rozhovoru řekl, že cítí "morální odpovědnost" za smrt cestujících.

U jednání nebyl přítomen žádný z obviněných. Žalobci a podezřelí mají dva týdny na to, aby se proti nizozemskému rozhodnutí odvolali.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5225

Diskuse

Obsah vydání | 22. 11. 2022