Izrael: Netanjahu se vzepřel Bidenovi a dovolil extremistickým sionistům vládnout nad Palestinci na Západním břehu Jordánu

6. 12. 2022

čas čtení 2 minuty

Izraelský list Arab 48 píše, že Netanjahuova krajně pravicová strana Likud ve čtvrtek uzavřela koaliční dohodu s extremistickým pravicovým blokem Náboženský sionismus, čímž se vzepřela varování Bidenovy administrativy, že jednostranné kroky Izraele na palestinském Západním břehu by poškodily bezpečnost mezi Washingtonem a Tel Avivem, píše Juan Cole.

Tato dohoda praví, že šéf bloku Náboženský sionismus Becal'el Smotrič bude na ministerstvu bezpečnosti odpovědným za úřad Koordinátora vládních aktivit na územích (COGAT), který dosud podléhal izraelské armádě. Smotrič prohlásil, že chce z Izraele udělat teokratický stát. On sám i členové jeho strany prosazují vyhoštění "neloajálních" Palestinců a zmírnění pravidel nasazení pro izraelské armádní jednotky, aby mohly Palestince házející kameny jednoduše zastřelit.

Tento krok ohrozí vztahy Netanjahuovy vlády s mezinárodním společenstvím, zejména se Spojenými státy a Evropskou unií, jak přiznává izraelský tisk.

USA a EU mají rozsáhlé kontakty s COGAT, zejména v oblasti C, kterou Izrael přímo řídí. COGAT stanovuje pravidla pro Palestince na Západním břehu a dohlíží na ně, ale zároveň poskytuje administrativní podporu izraelským squaterrům na palestinské půdě. Smotričův blok Náboženský sionismus Palestinci otevřeně pohrdá a podporuje squatterské hnutí Izraelců, které omezuje vlastnická práva Palestinců; podporuje je v rozšiřování squatterských osad a krádeži další palestinské půdy.

Smotrič jmenuje nového šéfa COGAT, a tak bude nyní jeho stranický úředník kontaktní osobou pro USA a EU v jejich úsilí o zlepšení blahobytu Palestinců, což zaručeně povede k výbušnému napětí.

Na Smotričova kandidáta se lze spolehnout v tom, že zvýší počet izraelských squatterů a zároveň bude dusit plánování a výstavbu v palestinských obcích v oblasti C. Pravděpodobně také nařídí demolici spousty palestinských domů a budov v oblasti C s odůvodněním, že nebyly řádně povoleny izraelskou správou; pravděpodobně Palestincům odmítne vydat nová stavební povolení. Pravděpodobně také zahájí proces připojování izraelských squatterských osad k velkému Izraeli.

Jeden izraelský generál označil tyto administrativní změny za "nejdramatičtější změnu na Západním břehu od roku 1967".

 

Celý článek v anglickém originále ZDE

1
Vytisknout
4754

Diskuse

Obsah vydání | 8. 12. 2022