Chtějí demokraté skutečně demokracii, nebo je jim ukradená?

16. 1. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty
Procházel jsem si různé analýzy dat z prvního kola prezidentských voleb a naprosto jasně se ukazuje, že se opakuje scénář z roku 2018: Babiše, stejně jako Zemana, volí chudé regiony, kde se lidem daří ve srovnání se zbytkem republiky špatně. Poukazuje na to sociolog Daniel Prokop. Je-li prioritou vlády stabilní demokracie v České republice, musí zajistit prosperitu těchto regionů. Kdyby se naopak do chudoby začala potápět většina republiky, lze si velmi dobře představit, že demokracii to zničí.

Bohužel deklarace o tom, jak je pro vládní politiky nebo prezidentské kandidáty tzv. demokratického tábora demokracie důležitá, působí spíše zmatek. Nakolik to vlastně myslí vážně? A pokud opravdu považují Andreje Babiše a Hnutí Ano za zásadní ohrožení demokracie, vysílají o tom veřejnosti dosti přesvědčivý signál? Nedělají z demokracie heslo jen pro mobilizaci svých voličů, kterým se vlastně daří dobře a chtějí držet status quo bez ohledu na situaci lidí v chudých regionech?

Petr Pavel bude muset v druhém kole udržet vysokou volební účast v Praze a dalších jemu nakloněných regionech, což nebude úplně snadné, nota bene pokud voliči demokratů už podléhají triumfalismu nebo naopak frustraci, že jejich kandidát, jiný než Petr Pavel, neuspěl. Není bohužel vůbec jisté, že všichni Pavlovi voliči přijdou znovu k volbám. Podle Daniela Prokopa jsou mezi nimi i voliči Hnutí Ano (ostatně hejtman Vondrák se k volbě Pavla veřejně přihlásil). Naopak podle dat Seznamu na Valašsku mezi voliči Spolu zvítězil v prvním kole Babiš. Kdo by to čekal? Je možné, že konzervativní katolíci, kteří volili Pavla Fischera, nejen nepřijdou v druhém kole k volbám, ale podpoří přímo Babiše.

Vysoká volební účast v Praze a v celé ČR neznamená, opět bohužel, že Babiš nemá kde brát nevoliče. Např. v Ústeckém kraji byla volební účast jen necelých 62 procent (v Praze téměř 71 procent, Středočeský kraj dokonce ještě o něco víc), Moravskoslezský kraj měl volební účast přes 63 procent, Karlovarský dokonce ani 60 procent. Tyto kraje, typicky chudé, mohou ve druhém kole zažít zvýšený zájem o volby prezidenta republiky. Ne proto, že by si nevoliči najednou uvědomili, jak důležité ústavní funkce hlava státu zastává, ale proto, že se budou chtít pomstít vládě a elitám a Pražákům atd. a užít si zděšení prozápadních liberálů (k nimž se sám řadím a jejichž hrůzu z Babiše sdílím).

Analýza ČT:

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3558012-analyza-vysoka-ucast-u-voleb-se-tyka-cele-zeme-v-praze-a-okoli-pomohla-pavlovi-v

Rozhovor s Danielem Prokopem na iRozhlasu:

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/daniel-prokop-prezidentske-volby-podcast-vinohradska12_2301160600_cen

Data na Seznamu:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/fakta-mapy-ukazuji-kde-se-budou-andrej-babis-a-petr-pavel-pretahovat-o-volice-223540#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=abtest209_meranie_spent_time_varB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Data o volební účasti:

https://www.seznamzpravy.cz/p/vysledky-voleb/2023/prezidentske-volby/kolo/1/kraj/2100-stredocesky-kraj











0
Vytisknout
7220

Diskuse

Obsah vydání | 19. 1. 2023