Rozhovor Britských listů 565. Kdyby celá republika byla v situaci jako lidé v Karlovarském kraji, tak tady bude fašismus

19. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta



Situaci před druhým kolem prezidentské volby v ČR rozbírá Jan Čulík s komentátorem Britských listů Borisem Cvekem. Co je zdrojem rozdělení české společnosti? A bylo druhé kolo prezidentské volby vůbec nutné? A to, že se bude konat, a že vznikl prostor čtrnácti dní pro lživou předvolební manipulaci občanů, čí je to vina? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od pátku 20. ledna 2023.

 19319

USA jsou ochotny pomoci Ukrajině zaměřit se na Krym

19. 1. 2023

čas čtení 3 minuty

Spojené státy již léta trvají na tom, že Krym je stále součástí Ukrajiny. Bidenova administrativa však od ruské invaze na Ukrajinu odmítá poskytnout Kyjevu zbraně, jež potřebuje k útoku na Krymský poloostrov, který Rusko využívá jako základnu pro ničivé údery na Ukrajinu. Nyní se tato linie začíná zmírňovat, píše New York Times.

Rozhovor Britských listů 564. Dokáže Babiš zmanipulovat voliče ve svůj prospěch?

16. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta



Dokazuje nynější prezidentská volba v České republice, že populismus může ohrozit demokracii? A co je jeho příčinou? O tom hovoří Jan Čulík s Václavem Štětkou, mediálním odborníkem a politologem z anglické Loughborough University. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi (Regionalnitelevize.cz) od úterý 17. 1. 2023.

Ruská agrese na Ukrajině: Kyjev vyšetřuje smrtelnou nehodu vrtulníku; sejdou se ministři obrany Velké Británie, Polska a Pobaltí

19. 1. 2023

čas čtení 4 minuty

- Ruská televize označuje rozhodnutí zaútočit na Ukrajinu za "katastrofální chybu". Je to "nesmyslná situace, která zemi vede do slepé uličky":




Zelenskij uvedl, že bylo zahájeno vyšetřování "s cílem objasnit všechny okolnosti katastrofy", při níž zahynulo 14 osob; ministři obrany se sejdou před pátečním širším summitem

 
- Kyjev vyšetřuje smrtelnou havárii vrtulníku

Vrtulník s ministrem vnitra Denisem Monastyrským se zřítil vedle mateřské školy a obytného domu v Brovarech, příměstském městě hlavního města Kyjeva, které bylo v loňském roce dějištěm prudkých bojů s ruskými silami.

Zahynulo čtrnáct lidí, včetně Monastyrského, dalších úředníků ministerstva a jednoho dítěte, uvedl Zelenskyj ve večerním projevu k národu. Dalších 25 lidí bylo zraněno, včetně 11 dětí. Dodal, že bylo zahájeno vyšetřování "k objasnění všech okolností katastrofy".

"Ministr Denys Monastyrskij, (jeho náměstek) Jevhen Jenin a jejich kolegové, kteří při havárii zahynuli, nejsou lidé, které lze snadno nahradit," řekl Zelenskij. "Pro stát je to skutečně obrovská ztráta. Upřímnou soustrast rodinám."

Dmytro Serbyn, který byl v době pádu vrtulníku ve svém bytě, přispěchal na pomoc dětem, jakmile uviděl plameny šlehající nad mateřskou školou.

"Hledaly své rodiče, děti plakaly ... jejich tváře byly pořezané a celé od krve," řekl Serbyn agentuře AFP.

- Malá Milana a její maminka Olena zemřely dnes po havárii vrtulníku.




USA zřejmě Ukrajině konečně dodají rakety s doletem 150 km

19. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta

Politico informuje, že USA zřejmě v pátek oznámí, že dodají Ukrajině ozbrojená vozidla Stryker a pozemní bomby malého průměru (GLSDB). Ty mohou odpalovat Himarsy, dolet je 150 km, dvojnásobná vzdálenost GMLRS:



 19839

Jacinda Ardern odstupuje z funkce novozélandské premiérky

19. 1. 2023

čas čtení 5 minut

 

Předsedkyně labouristů odstoupí nejpozději 7. února s tím, že "už nemá dost sil" na to, aby tuto funkci vykonávala

 
Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová oznámila, že odstupuje z funkce. Je to šokující oznámení, které přišlo ve chvíli, kdy potvrdila konání celostátních voleb v říjnu tohoto roku.

Na čtvrtečním výročním zasedání stranického shromáždění Ardernová uvedla, že "už nemá dost sil" na to, aby vykonávala svou práci. "Je čas," řekla.

"Odcházím, protože s takovou výsadní rolí přichází odpovědnost. Odpovědnost poznat, kdy jste tou správnou osobou, která má vést, a také kdy ne. Vím, co tato práce vyžaduje. A vím, že už nemám dost sil na to, abych ji vykonávala spravedlivě. Je to tak jednoduché," řekla.

 16451

Británie bude tvrdě trestat ředitele technologických firem, pokud dopustí zveřejňování materiálu škodícího dětem na svých sociálních sítích

19. 1. 2023

čas čtení 2 minuty

Zakáže ale také "pozitivně vyznívající" záběry uprchlíků snažících se přeplout z Francie do Anglie


Vedoucím pracovníkům v oblasti technologií, kteří  ignorují varování regulačních orgánů, aby chránili děti před škodlivým materiálem na internetu, hrozí podle změn v přelomové britské legislativě oznámených vládou až dva roky vězení.

Jedna čtrnáctiletá dívka nedávno v Británii spáchala sebevraždu, protože se stala obětí manipulace materiálů na sociálních sítích, které sebevraždu dětem doporučovaly a vysvětlovaly, jak to provést.

Nové ustanovení se zaměří na vedoucí pracovníky technologických platforem, kteří ignorují oznámení o vynucování ze strany Ofcomu, britského úřadu pro dohled nad komunikacemi, týkající se porušování povinností v oblasti bezpečnosti dětí stanovených v právních předpisech.

 19148

Pentagon na Ukrajinu posílá americké zbraně uskladněné v Izraeli a Jižní Koreji

19. 1. 2023

čas čtení 4 minuty

Podle amerických a izraelských představitelů Pentagon využívá rozsáhlé, ale málo známé zásoby americké munice v Izraeli, aby pomohl uspokojit zásilky dělostřeleckých granátů pro Ukrajinu ve válce s Ruskem.

Zásoby zahrnují zbraně a munici, které Pentagon používá v konfliktech na Blízkém východě. Spojené státy rovněž umožnily Izraeli přístup k těmto zásobám v případě nouze, informuje New York Times.

 18794

Olaf Scholz se stále vyhýbá závazku dodat Ukrajině tanky Leopard 2

19. 1. 2023

čas čtení 4 minuty


Zelenskij varuje před odkládáním vojenské podpory

Německý kancléř se ve středu na summitu v Davosu vyhnul závazku k dodávkám tanků Leopard 2 Ukrajině, ačkoli si ponechal otevřené dveře ke kladnému rozhodnutí na zvláštním jednání západních ministrů obrany v pátek.

Německo nedovolí export tanků Leopard na Ukrajinu, pokud USA tam nedodají vlastní tanky, píše Wall Street Journal:


Olaf Scholz se o tancích Leopard vůbec nezmínil, když se ho ukrajinský delegát zeptal, "proč to váhání" s podpisem jejich reexportu - což přimělo zjevně frustrovaného ukrajinského prezidenta, aby na stejném fóru varoval před otálením.

Spolupracovnice Britských listů Amy Mackinnon a bezpečnostní reportérka časopisu Foreign Policy se ptá holandského premiéra, jak to tedy bude s těmi tanky. Ten se odpovědi vyhýbá:



Evropský židovský kongres šokován a zděšen výroky ruského ministra zahraničí o tom. že západní podpora Ukrajině se rovná holocaustu  

19. 1. 2023

čas čtení 1 minuta


Evropský židovský kongres vyjádřil svůj šok a znepokojení nad středečními výroky ministra zahraničí Ruské federace Sergeje Lavrova, který přirovnal podporu západních vlád Ukrajině k Hitlerovu konečnému řešení, jež mělo za následek vyvraždění šesti milionů židů během šoa.

Lavrov ve středu prohlásil, že Spojené státy sestavily koalici evropských států, aby vyřešily "ruskou otázku" stejným způsobem, jakým Hitler zorganizoval konečné řešení pro evropské židy.



 19838

Bulharsko v prvních měsících války tajně dodávalo Ukrajině palivo a munici

19. 1. 2023

čas čtení 4 minuty

 Foto: Bývalý bulharský premiér Kiril Petkov

Bývalý premiér  svědčil o klíčové operaci, která byla zahájena tajně kvůli proruským sympatiím v politické třídě Bulharska

 
Bulharsko, jedna z nejchudších členský zemí EU, která byla dlouho vnímána jako promoskevská, pomohlo Ukrajině přežít počáteční nápor Ruska tím, že jí tajně dodalo velké množství zoufale potřebné nafty a munice, uvedli odpovědní politici.

Bývalý bulharský premiér Kiril Petkov a ministr financí Assen Vassilev sdělili, že jejich země poskytla 30 % munice sovětského kalibru, kterou ukrajinská armáda potřebovala během klíčového tříměsíčního období loni na jaře, a někdy i 40 % nafty.

29549

Zdaňte bohaté alespoň 75 procenty, říká Oxfam. Udělejte to hned

19. 1. 2023

čas čtení 8 minut

Každý rok v lednu se v Alpách scházejí lidé, kteří se považují za hluboké myslitele, aby se na každoročním Světovém ekonomickém fóru v Davosu zamýšleli nad nejpalčivějšími problémy světa. Analytici Oxfamu, globální skupiny, která se zasazuje o ekonomickou spravedlnost, každoročně v lednu v Davosu informují o tom, jak moc se na těchto problémech podílejí nejbohatší lidé světa - a kolik z těchto problémů sami vytvářejí, píše Sam Pizzigati.

 19837

Steve

19. 1. 2023 / Helena Drašnarová

čas čtení 7 minut


Na podzim v New Yorku jsme chodili prát do laundromatu na šedesátý ulici. Prádelna nic moc, otřískaná, polovička sušiček nefungovala, žádný přehnaný čisto. Provozoval to tam mužskej, řekla bych Portorikánec, tak pětatřicet, pohlednej a milej, ne však někdo, koho by člověk předběhl ve frontě u pokladny s dobrým pocitem. Jmenoval se Steve.

Jedenáct tisíc balení penicilínu

19. 1. 2023 / Radek Mokrý

čas čtení < 1 minuta



Válek by byl úsměvná brněnská postavička, kdyby souhrou náhod nebyl ministrem zdravotnictví.

"Počítám, že už v pondělí budeme mít 11 tisíc balení penicilinů v systému,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček ZDE 

Dodávka 11 000 kusů znamená zhruba tři balení na jednu lékárnu, tenhle náhled na praktické dopady nedostatku konkrétních léčiv mi v diskuzi chybí.

30777

Šéf OSN obviňuje firmy těžící fosilní paliva z obchodních modelů neslučitelných s přežitím lidstva

19. 1. 2023

čas čtení 3 minuty

Šéf Organizace spojených národů António Guterres obvinil největší světové fosilní společnosti, že odmítají opustit obchodní model, který je v rozporu s přežitím lidstva, přestože před desetiletími vědomě přivedly svět na cestu ke klimatickému kolapsu.

Generální tajemník OSN António Guterres ve svém projevu na summitu podnikatelů a politických představitelů v Davosu ostře zaútočil na přední světové ropné společnosti, z nichž mnohé jsou zastoupeny na každoročním zasedání Světového ekonomického fóra, píše Guardian.

+ + + 

19. 1. 2023 / Petr Štengl

čas čtení < 1 minuta

 
 
Putin jako terorista
Putin jako traktorista
Putin nemá rád psy
kdo nemá rád zvířata
ten nemá rád lidi
psi nemají rádi Putina
kdo nemá rád Putina
to se neví
proto Babiš
Kapiš?
 
 
 
 

 16478

Více než 150 mezinárodních organizací vyzvalo prezidenta Bidena, aby zavřel věznici v Guantánamu

19. 1. 2023

čas čtení 3 minuty

V den 21. výročí příjezdu prvních "nezákonných nepřátelských bojovníků" v oranžových kombinézách se zavázanýma očima a v poutech na americkou námořní základnu v zátoce Guantánamo vyzývá více než 150 mezinárodních organizací na ochranu lidských práv prezidenta Joea Bidena, aby věznici konečně uzavřel. Dopis koordinovaný Centrem pro oběti mučení a Centrem pro ústavní práva vyzývá k uzavření stávající věznice, ukončení časově neomezeného vojenského zadržování mužů, kteří zde žijí, a k závazku, že námořní základna již nikdy nebude využívána k "hromadnému nezákonnému zadržování", informuje web Intercept.

30655

Česko v roce 2023: Nové skutečnosti

18. 1. 2023

čas čtení 7 minut

Na pozadí vysoce napjatých prezidentských voleb se očekává, že se Česko vrátí do recese - pouhých 18 měsíců poté, co uniklo poklesu způsobenému pandemií, napsal Tim Gosling.

 19544

Babišovo Jezulátko a pojetí víry v naší společnosti

18. 1. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Velmi souzním s odporem k tomu, jak se Andrej Babiš snaží zneužít křesťanské víry ve volební kampani. Viděli jsme to už při prezidentských volbách na Slovensku, kdy se pan Maroš Šefčovič stal ze dne na den „křesťanem“ nedotčeným křesťanstvím.

Myslím, že je zcela jasné, že panu Babišovi je Jezulátko ukradené, stejně tak Kristus.

Nicméně někdo mu řekl, zřejmě jeho lidé na sociologické analýzy, že u nás je velká skupina voličů, která prostě víru chápe takto a jeho gesto ocení.

Ruská agrese na Ukrajině: Zelenskij říká, že havárie vrtulníku, při níž zahynulo nejméně 15 lidí, je "strašná tragédie"

18. 1. 2023

čas čtení 11 minut

- Mezi mrtvými je i ministr vnitra a tři děti, přesný počet obětí v Brovarech u Kyjeva je podle ukrajinského prezidenta stále nejasný

Nejméně 15 lidí včetně ukrajinského ministra vnitra Denise Monastyrského, dalších vysokých úředníků a tří dětí zahynulo poté, co se jejich vrtulník zřítil na mateřskou školu nedaleko Kyjeva.

Několik dětí ze školy v Brovarech na předměstí hlavního města bylo mezi zraněnými poté, co vrtulník narazil do střechy budovy.

Úřady bezprostředně neoznámily příčinu havárie a Rusko, které loni v únoru napadlo Ukrajinu, se k ní bezprostředně nevyjádřilo.

Monastyrskij, který byl zodpovědný za policii a bezpečnost uvnitř Ukrajiny, je nejvyšším ukrajinským úředníkem, který zemřel od začátku války. Šéf národní policie Ihor Klymenko uvedl, že Monastyrskij zemřel spolu se svým zástupcem a dalšími vysokými úředníky ministerstva.

Vrtulník zřejmě cestoval do frontové oblasti v mlze, když spadl v oblasti, kde se nachází řada vysokých budov.

Šest místních obyvatel uvedlo, že k havárii došlo někdy mezi 8. a 8.15 hodinou ráno.




Hospodaření OSBL za prosinec 2022

4. 1. 2023

čas čtení 2 minuty

Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich tří redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru.  Koncem prosince  2022 měly Britské listy na účtu 11 601,70 Kč. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme. (JČ)

V lednu 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 67 438,50 Kč,  výdaje byly 78 970,89 Kč. Děkujeme!!

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 19544

Jak oslovit obyvatele vyloučených lokalit, aby nevolili prezidentem Babiše?

18. 1. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 4 minuty


O poražených…(Baudelaire)
Zkušenost, ta špinavá kojná (Tennyson)


"Vznikl nám velký problém, přátelé," hovoří nejspíše ustaraně hlavní manažerka kampaně ve štábu pana Pavla. Představuji si pondělní poradu marketingového vedení a jako muška hltám každé slovo. "Babiš nám totiž mobilizuje ve vyloučených lokalitách nevoliče a co je ještě horší - spojují se nám radikální voliči Dělnické strany s Romy a chtějí ho volit."

 19836

"Něco nepředstavitelného!"

18. 1. 2023 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

U samoobslužné pokladny Kauflandu ve městě s cca 17 000 duší jsem mimoděk vyslechl rozhovor dvou starších prodavaček. Bavily se o tom, jak je prý děsí vyhlídka na to, že by se prezidentem jejich republiky mohl stát "generál". 

 19544

Potřebujeme silnější oligarchy, nebo zapojení systematicky myslících generálů do řešení současných problémů?

18. 1. 2023 / Milan Čech

čas čtení 7 minut

Pamatujete na situaci za covidu? Evropa je v chaosu, státy a jejich složky ne vždy úspěšné a funkční v té covidové tragédii. V ČR je chaos, oligarcha občas dokonce čeká s reakcí a v rozporu s odborníky nekoná, aby nebyl narušen jeho zisk v podzimních volbách. Kolektivní důsledky tohoto kroku ho nezajímají. Ruská dezinformační scéna vše ještě zhoršuje. Důsledkem je to,  že ČR má nejvíce mrtvých na počet obyvatel, a to i s tím skvělým zdravotnictvím a neuvěřitelným nasazením lékařů, sester a armády, co i přes nezměrné úsilí na hranici sebedestrukce nedokáže kompenzovat chyby ve velení. Na druhé straně Evropy, kterou máme tendence pro tu vzdálenost tak trochu podceňovat, je vše naopak. ruská chapadla neumí moc portugalsky a reakce na covid se ujímá Henrique Gouveia e Melo, viceadmirál armády. https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/portugalsko-ockovani-statistiky-vakcina-covid-koronavirus-admiral-ockovaci_2110060644_eku 

 19544

Otevřený dopis generálu Pavlovi

17. 1. 2023 / Richard F. Vlasák

čas čtení 4 minuty

Vážený pane generále,

chcete můj hlas, dobrá, dostanete jej, ale za splnění určitých podmínek.

Odmítám hrát marketingové hry: flanelovou košili jste mi zošklivil už v prvním kole;
na zánik demokracie skrze A. Babiše už si hrát nebudu, odmítám polarizaci společnosti na dobro a zlo, které i díky vám nyní prochází skrze města, vesnice, rodiny, společenství. Vím, že s tím příkrým rozdělením začali už V. Klaus a M. Zeman a A. Babiš v něm bude pokračovat. Jste-li lepší kandidát, dokažte to a zbourejte tu zeď

 19830

Před Babišem odmítla komunita bosých karmelitánů i reklamní choutky Paula Coelha

18. 1. 2023 / Fabiano Golgo

čas čtení 7 minut

 
Kostel Pražského Jezulátka byl v úterý dopoledne výjimečně uzavřen. Komunita bosých karmelitánů se tak rozhodla poté, co se z médií dozvěděla o úmyslu Andreje Babiše v tento den kostel navštívit. Avizovanou návštěvu totiž považovali za součást Babišovy předvolební kampaně. "Včera jsem to bohužel neopatrně řekl médiím a bylo to venku a zavřeli kostel. Já to nechápu. Před Pánem Bohem jsme si všichni rovni a do kostela přece mají přístup i vrazi, aby mohli prosit o odpuštění," uvedl kandidát na prezidenta Andrej Babiš. 


Rozhovor Britských listů 563. Proč mají sociální pracovníci plat 27 000 měsíčně (když učitelé mají 47 000)?

13. 1. 2023

čas čtení 1 minuta



"Psychologicky má tenhle stav velmi negativní vliv na celé poskytování sociálních služeb, na existenci toho systému. Nedovedu si vysvětlit ten nepoměr platů jiných státních zaměstnanců a pracovníků sociálních služeb. Nedovedu pochopit, že by profese sociálního pracovníka byla pro stát nějak postradatelnější." říká Martina Zikmundová z České asociace streetwork, jejíž pracovníci zasahují u lidí všeho věku, kde hrozí nebezpečí, že by mohli vypadnout z normálního koloběhu společenské a lidské interakce. Jan Čulík mluví v tomto Rozhovoru Britských listů s Martinou Zikmundovou o nevysvětlitelném jevu, proč jsou sociální pracovníci v České republice trestáni rekordně nízkými platy. Nejenže se starají o chudé lidi, ale sami jsou chudí. Není divu, že ze systému odcházejí jinam. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od pátku 13. ledna 2023.

K tomu:

 17960

Němečtí výzkumníci pomáhají čínské armádě

18. 1. 2023

čas čtení 3 minuty

V posledních letech řada německých výzkumníků spolupracovala s vojenskými nebo armádě blízkými partnery v Číně. Australský think-tank již v roce 2018 prokázal, že Německo zvláště často spolupracuje s jednotkami Lidové osvobozenecké armády, upozorňuje Hinnerk Feldwisch-Drentrup.

 19835

Proč ruská opozice nemůže počítat s podporou obyvatelstva

18. 1. 2023

čas čtení 2 minuty

Vladimir Putin vládne ruské společnosti téměř výlučně prostřednictvím manipulace s jejím "kolektivním nevědomím". Díky tomu je velmi nepravděpodobné, že ruská společnost postaví jakýkoli odpor vůči režimu, i když se válečné ztráty mnohonásobně zvětší, říká Vladimir Pastuchov.

 19834

Jak řešit nedostatek vody ve Střední Asii?

18. 1. 2023

čas čtení 1 minuta

S rozpadem SSSR čelily země Střední Asie výzvě rozdělit mezi sebe vodní zdroje, aniž by k tomu existovalo jediné centrum. Ještě před pěti lety se tento úkol stal nejdůležitějším zdrojem konfliktů mezi státy s přebytky vody a s jejím nedostatkem, upozorňuje Stanislav Pričin.

Rozhovor Britských listů 562. Jak prezidentská volba zrcadlí současnou českou realitu

12. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta



Je tady český prezident jen od toho, aby kladl věnce, anebo má pro Čechy větší význam? Co jmenování soudců a guvernéra České národní banky? Jaký to má dopad?  Měli by si čeští voliči negativně vymezit možná rizika jednotlivých kandidátů? Co vlastně ten který kandidát reprezentuje? V poslední den před prvním kolem prezidentských voleb v České republice se redaktoři Britských listů Jan Čulík, Bohumil Kartous a Albín Sybera zamýšlejí nad prezidentskými volbami v České republice, které o českém společenství zjevně odhalily mnohé.

 19827

Mezitím v Absurdistánu 226: Vynikající akce polské policie

17. 1. 2023 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut

Polská policie v poslední době neprožívá dobré období. Všichni stále mluví o tom, že policejní šéf vyhodil svou kancelář do povětří granátometem, a nyní Gazeta Wyborcza informuje o tom, že jeho bratr čelí pěti různým obvinění v souvislosti s daňovými podvody. Obvykle jsou lidé obvinění z trestných činů takového rozsahu zatýkáni, ale v tomto konkrétním případě zasáhl státní zástupce úzce spjatý s ministrem spravedlnosti, a tak si bratr policejního šéfa může užívat svobody. 

 19828

Ruská agrese na Ukrajině: 7 000 mrtvých civilistů, ale skutečný počet obětí je "výrazně vyšší", sděluje OSN

17. 1. 2023

čas čtení 18 minut

Foto: Navzdory kritice, že Německo "nepomáhá", je Německo druhým největším dodavatelem vojenské pomoci Ukrajině po USA, uvádějí Channel 4 News

- Truchlící dědeček v městě Dnipro ukazuje video svého jednoročního vnuka. "Tohle dítě pořád ještě leží pod troskami."

- 14. ledna bylo Anně Kotové devatenáct. V den jejích narozenin Rusové jí vybombardovali byt. Přišla o oko a má celou řadu traumat. Lékaři bojují o její život.

 

Rozhovor Britských listů 561. Jak se kampaň za volbu prezidenta proměňuje v pěknou frašku

9. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta



Redaktoři Britských listů Karel Dolejší, Bohumil Kartous a Jan Čulík se snaží v tomto Rozhovoru Britských listů vyrovnat se s některými absurdnějšími rysy české prezidentské předvolební kampaně, které v posledních dnech a hodinách nabraly grády. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od úterý 10. ledna 2023.

 17360

Vědci varují před bezprecedentními vlnami veder. V roce 2023 se má totiž vrátit El Niño

17. 1. 2023

čas čtení 6 minut

Vědci tvrdí, že jev spojený s rostoucí klimatickou krizí pravděpodobně vytlačí globální teploty do absolutních rekordů

Návrat klimatického jevu El Niño na konci tohoto roku způsobí "nevídaný" nárůst globálních teplot a nebývalé vlny veder


Podle prvních předpovědí se El Niño vrátí ještě v roce 2023, což zhorší extrémní počasí na celém světě a "velmi pravděpodobně" způsobí, že oteplení světa překročí 1,5 °C. Nejteplejší rok v historii, rok 2016, byl způsoben silným jevem El Niño.

Banky navzdory slibům o nulové spotřebě stále investují velké prostředky do fosilních paliv - studie

17. 1. 2023

čas čtení 4 minuty


Finanční instituce, které se přihlásily k iniciativě GFANZ, byly obviněny, že jednají jako "klimatičtí žháři".
 

Výzkum ukázal, že banky a finanční instituce, které se zavázaly k nulové čisté spotřebě, stále investují velké prostředky do fosilních paliv, což vede k obvinění, že se chovají jako "klimatičtí žháři".

Iniciativu Glasgow Financial Alliance for Net Zero (GFANZ) zahájil bývalý guvernér Bank of England Mark Carney jako jeden z hlavních úspěchů Spojeného království při pořádání klimatického summitu OSN Cop26 v Glasgow v roce 2021.

Velká Británie se na konferenci Cop26 pochlubila, že se ke GFANZ přihlásilo 450 organizací ze 45 zemí s aktivy v hodnotě více než 130 bilionů dolarů, aby své investice sladily s cílem omezit nárůst globální teploty na 1,5 °C oproti předindustriální úrovni.

Proti Babišovi nemůžete bojovat vyvoláváním nenávisti proti Slovákům!

17. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta

Zesměšňovat národnost kohokoliv je ABSOLUTNĚ NEPŘIJATELNÉ (JČ)




 19829

Nový německý ministr obrany čelí brzké zkoušce kvůli Ukrajině

17. 1. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Boris Pistorius je překvapivou volbou pro tuto roli. V Německu ani v zahraničí  není příliš známý

Vláda oznámila, že novým německým ministrem obrany bude jmenován zkušený, ale nepříliš známý politik, který tuto funkci obsadí v klíčové době, kdy je země pod akutním tlakem, aby zvýšila své závazky vůči Ukrajině, zejména tím, že jí pošle tanky.

Dvaašedesátiletý Boris Pistorius, který byl posledních deset let ministrem vnitra severní spolkové země Dolní Sasko, bude čelit svému prvnímu významnému úkolu v pátek, kdy se západní spojenci sejdou na americké vojenské základně Ramstein na jihozápadě Německa, aby jednali o poskytnutí dalších zbraní a vybavení Kyjevu.

 19544

Chtějí demokraté skutečně demokracii, nebo je jim ukradená?

16. 1. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Procházel jsem si různé analýzy dat z prvního kola prezidentských voleb a naprosto jasně se ukazuje, že se opakuje scénář z roku 2018: Babiše, stejně jako Zemana, volí chudé regiony, kde se lidem daří ve srovnání se zbytkem republiky špatně. Poukazuje na to sociolog Daniel Prokop. Je-li prioritou vlády stabilní demokracie v České republice, musí zajistit prosperitu těchto regionů. Kdyby se naopak do chudoby začala potápět většina republiky, lze si velmi dobře představit, že demokracii to zničí.

 19227

Populistická fronta se před druhým kolem prezidentské volby rozpadá

16. 1. 2023 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Babišova negativní kampaň odhaluje rozpory uvnitř hnutí ANO, které předznamenávají budoucí konec této formace - v okamžiku, kdy o ni majitel ztratí zájem a odejde. Potenciální dodavatel Baštových hlasů v prvním kole, Tomio Okamura, zase dává zřetelně najevo, že Andrej nemá nic jisté - a přinejmenším si hodlá nechat za podporu pořádně zaplatit. 

Adresováno signatářům výzvy Mír a spravedlnost

17. 1. 2023

čas čtení 4 minuty


Otevřený dopis

Motto: „V konečném důsledku mír nelze vytvářet proti pravdě.“ (Benedikt XVI.)

Vážené dámy, vážení pánové,

od zahajení ruského útoku na Ukrajinu v únoru loňského roku jsme zaznamenali řadu iniciativ, které si kladly za cíl zastavení tohoto barbarského krveprolití a nastolení míru na Ukrajině. Ačkoliv i my si upřímně přejeme, aby byl tento krvavý konflikt co nejdříve ukončen, s řadou těchto iniciativ nemůžeme než hrubě nesouhlasit. Mezi takové iniciativy musíme s politováním zařadit i výzvu „Mír a spravedlnost“, kterou jste iniciovali popř. podepsali.

31293

Jan Palach oslovuje moji generaci přímo - je neděle 15. 1. 1989, odpoledne, Praha, Václavské náměstí

16. 1. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 6 minut

Ve vězení jsem četl sto let starou knihu. Když jsem dospěl k místu, kde Nataša Rostovová přichází v bílé, noční košili k umírajícímu Andreji Bolkonskému, otočil jsem se ke zdi, aby spoluvězni neviděli, jak se mně, člověku úplně jiné epochy, plní nos a oči vodou."

(Milan Šimečka, O velkých a malých dějinách, Index, 1985)

S vědomím si obrovského zjednodušení mne baví celoživotně sledovat, jak se lidé dělí ve většině na dvě kategorie a možná, že právě toto velmi povrchní dělení zapříčiní tak často - naše obrovské nedorozumění. Naše postoje, hodnoty a případné hádky většinou netvoří konkrétní věc nebo situace, ale často "jen" jiné nastavení mozku. Jeden stále vzpomíná a současnost poměřuje minulostí, druhý žije spíše aktivní realitou konkrétní chvíle a času.

 18389

dTest: Regulace smluv se spotovými cenami

17. 1. 2023

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva

Část spotřebitelů uzavřela v minulosti smlouvy na dodávky energií za spotové ceny. Tyto ceny byly přímo závislé nebo odvozené od změn ceny elektřiny nebo plynu na organizovaných trzích s elektřinou nebo plynem. I tyto ceny elektřiny a plynu jsou od Nového roku zastropované. Novou smlouvu se spotovými cenami spotřebitel navíc nyní nemůže uzavřít, protože jejich uzavření vláda pro většinu spotřebitelů zakázala.

Ruská agrese na Ukrajině: Rusko v noci zaútočilo na Záporoží; Bělorusko zahájilo cvičení vzdušných sil s Ruskem

16. 1. 2023

čas čtení 12 minut

- Dobrovolnické centrum v ostřelovaném Chersonu:

- Podle regionálních představitelů byli při útoku zraněni civilisté; Minsk tvrdí, že cvičení je "čistě obranné", na Ukrajině panují obavy z nové ofenzivy

- Ukrajinská státní televize Suspilne informuje, že v Chersonské oblasti byli v neděli zabiti tři lidé. Ve zprávě zveřejněné na Telegramu se uvádí:

    Dne 15. ledna ruská armáda 90krát ostřelovala území Chersonské oblasti z dělostřelectva, protiletadlových děl, minometů a tanků. Tři lidé zemřeli, 14 bylo zraněno, uvedl šéf oblasti Jaroslav Januševič.

- Kyrylo Tymošenko, zástupce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta, uvedl další podrobnosti o útoku Záporoží
v příspěvku na Telegramu. Píše v něm:

    Okupanti zahájili raketový útok na regionální centrum. Raketa dopadla vedle pětipatrové budovy. Pět lidí, včetně dvou dětí ve věku 9 a 15 let, bylo zraněno střepinami skla. Děti byly hospitalizovány. V samotné budově byla rozbita okna, nosné konstrukce nebyly poškozeny. Raketa zasáhla území jednoho z podniků. Na místě vypukl požár. O obětech nejsou žádné informace. Na místě pracují záchranáři."

 19544

Na okraj aktuální "debaty" o prezidentovi "mírovém" a "válkychtivém"

16. 1. 2023

čas čtení 2 minuty

 
1. Český ústavní pořádek vůbec neobsahuje institut vyhlášení války, takže prezident republiky nás do ní nemůže zatáhnout, píše Jan Kysela.

2. Česká ústava zakotvuje válečný stav pro případ našeho napadení nebo plnění spojeneckých závazků. O válečném stavu však rozhodují obě komory Parlamentu absolutní většinou hlasů (101 poslanců a 41 senátorů). Prezident republiky v tomto rozhodování žádnou roli nemá.


18414