Zelenskij od začátku ruské invaze "přežil více než 12 pokusů o atentát"

18. 1. 2023

čas čtení 1 minuta
Ředitel CIA Bill Burns během návštěvy Ukrajiny na tajné schůzce před ruskou invazí varoval prezidenta Volodymyra Zelenského před hrozbou vraždy, píše Aljona Mazurenko.

Burns přijel do Kyjiva před začátkem války, aby informoval Zelenského o ruském plánu ho zabít a "ověřit realitu", ve které Zelenskij žije, protože Zelenského postoj k americkým varováním byl docela neobvyklý.

Prezident Biden instruoval ředitele CIA - bývalého amerického velvyslance v Rusku - aby poskytl Zelenskému "přesné podrobnosti o ruských spiknutích": "To okamžitě přilákalo pozornost Zelenského; byl ohromen, na základě té zprávy vystřízlivěl."

S odvoláním na "ukrajinské představitele" se uvádí, že Zelenskij přežil od začátku války v únoru 2022 více než 12 samostatných pokusů připravit jej o život podniknutých ruskými silami.

Nejméně dva z těchto úspěchů přišly díky americké rozvědce, jejíž informace Burns sdílel během své návštěvy Kyjiva: "Zpravodajské informace byly tak podrobné, že pomohly Zelenského bezpečnostním silám zabránit dvěma samostatným ruským pokusům o jeho život."

Celý text v ukrajinštině: ZDE

2
Vytisknout
4733

Diskuse

Obsah vydání | 20. 1. 2023