Ukrajina, Kazachstán a svoboda stepi

20. 1. 2023

čas čtení 1 minuta
Prokremelská média měla druhé Vánoce z takzvaných "jurt neporazitelnosti", které se v rámci kazašské pomoci Ukrajině objevily v ukrajinských městech. Ale ve skutečnosti tyto budovy zdůrazňují, že Ukrajinci i Kazaši jsou svobodnými národy stepi v protikladu k moskevské říši, říká Dmitrij Galko.

Putinova rozšířená invaze na Ukrajinu, která začala v únoru 2022, zastínila události o měsíc dříve, když Putin vyslal vojáky do Kazachstánu; ale ty jsou poučné. V prvním případě se vůdce Kremlu stáhl bez zisku a ve druhém čelí ještě vážnější ztrátě.

To, že Kazachstán je na seznamu imperiálních aspirací Ruska, přirozeně nutí mnoho Kazachů cítit jejich blízkost k Ukrajincům. Jejich stát byl také Moskvou prohlášen za "umělý" a za něco, co "nikdy předtím neexistovalo", jejich jazyk za "umělý" a snahy o rozvoj a rozšíření jeho použití za "nacismus".

A toto uznání ze strany Kazachů mělo dopad i na Ukrajince, kteří začali více mluvit o svém původu jako svobodného národa stepi než o tom, že jejich historie je spojena výhradně s Kyjevskou Rusí - což je aspekt jejich historie, kterého se chopila Moskva jako součásti ruské tradice.

To vytvořilo paradoxní situaci. Čím více se Ukrajina snaží držet "evropské" noty, tím více se ukazuje, že je chycena do "asijské" pasti. A naopak, když se na sebe dívá v dřívějších turkických stepních prvcích, stává se integrálnější - a evropštější.

Protože její státnost, podobně jako státnost Kazachů, stojí v historii i současnosti proti krvavému, barbarskému a archaickému despotismu Moskvy. Kazaši a Ukrajinci, na rozdíl od Rusů, nejsou produkty nějakého státu, ale "svobodných národů" stepi, jak ukazuje etnonymum Kazachů a jak to nyní i Ukrajinci oceňují.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
4102

Diskuse

Obsah vydání | 24. 1. 2023