Šéf OSN obviňuje firmy těžící fosilní paliva z obchodních modelů neslučitelných s přežitím lidstva

19. 1. 2023

čas čtení 3 minuty

Šéf Organizace spojených národů António Guterres obvinil největší světové fosilní společnosti, že odmítají opustit obchodní model, který je v rozporu s přežitím lidstva, přestože před desetiletími vědomě přivedly svět na cestu ke klimatickému kolapsu.

Generální tajemník OSN António Guterres ve svém projevu na summitu podnikatelů a politických představitelů v Davosu ostře zaútočil na přední světové ropné společnosti, z nichž mnohé jsou zastoupeny na každoročním zasedání Světového ekonomického fóra, píše Guardian.

Guterres uvedl, že nedávné odhalení, že společnost ExxonMobil již v 70. letech věděla, že její hlavní produkt "opéká naši planetu", staví velký ropný byznys naroveň tabákovým společnostem, které věděly, že kouření vede k rakovině.

"Dnes se výrobci fosilních paliv a jejich pomahači stále předhánějí v rozšiřování produkce, i když dobře vědí, že jejich obchodní model je v rozporu s přežitím lidstva. Toto šílenství patří do science fiction, přesto víme, že rozpad ekosystému je tvrdým vědeckým faktem," prohlásil Guterres.

Jedním z témat davoského setkání je nutnost zintenzivnit pokrok v celosvětovém boji za zabránění nárůstu teploty o více než 1,5 °C, ale šéf OSN uvedl, že mnohé závazky společností k dosažení nulových čistých emisí uhlíku se rovnají greenwashingu.

Guterres sdělil, že dosažení cílů v oblasti klimatu, na nichž se dohodlo mezinárodní společenství, vyžaduje plné zapojení soukromého sektoru, a uznal, že stále více podniků přijímá závazky k nulovým čistým emisím.

Vedoucí představitelé těchto podniků by měli do konce roku předložit důvěryhodné a transparentní plány, jak dosáhnout čisté nuly, uvedl šéf OSN a dodal, že spoléhání se na uhlíkové úvěry neznamená skutečné snížení emisí.

Prudký nárůst cen energií způsobený ruskou invazí na Ukrajinu vedl některé země k většímu využívání uhlí jako náhrady za drahý plyn, nicméně Guterres varoval, že svět závodí s časem, aby omezil emise uhlíku.

"Bitva o udržení limitu 1,5 stupně Celsia bude v tomto desetiletí vyhrána nebo prohrána. Přátelé, právě teď tuto bitvu prohráváme. Musíme jednat společně, abychom překonali rozdíly v emisích. Abychom postupně ukončili využívání uhlí a posílili revoluci v oblasti obnovitelných zdrojů. Je třeba ukončit závislost na fosilních palivech. A zastavit naši sebezničující válku proti přírodě," prohlásil Guterres.

Guterres konstatoval, že obnovení důvěry znamená smysluplné kroky v oblasti klimatu, když naléhal na bohaté země, aby splnily svůj závazek financovat boj proti klimatické krizi ve výši 100 miliard dolarů a pomohly tak rozvojovým zemím, které čelí hlavnímu náporu klimatické krize, se s ní vyrovnat.

 

Celý článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4314

Diskuse

Obsah vydání | 24. 1. 2023