Mnichovanská politika Západu vůči Rusku ohrožuje nás všechny

2. 2. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty
Jak na to poukazuje Daniel Veselý, na Západě tu a tam vznikají argumenty a "analýzy" tvrdící, že není potřeba proti kriminálnímu  a agresivnímu režimu Vladimíra Putina podporovat plně vojensky Ukrajinu až do úplného vyhnání ruských agresorů z ukrajinského území.

Velmi by mě zajímalo, jak by se například Češi tvářili (jak se budou tvářit), až bude Vladimír Putin chtít do svého impéria začlenit třeba jižní Moravu, včetně Brna, a západní "analytikové" budou pražské vládě doporučovat, aby Česká republika Moravu Putinovi předala, "v zájmu míru".

Co Rusové udělali v Sýrii. Předtím v Čečensku, nyní na Ukrajině. Stane se to také v Praze? 



Britská televize vysílala v těchto dnech pozoruhodný třídílný dokumentární film nazvaný Putin versus Západ, který mapuje historii ruského nátlaku a útoků Putinových lidí proti Ukrajině od doby, kdy začátkem desátých let Putin donutil tehdejšího ukrajinského prezidenta Janukovyče, aby se vzdal po léta vyjednávané a konečně dojednané hospodářské dohody s Evropskou unií. Vedlo to k protestům, Janukovyč nařídil policii, aby střílela ostrými náboji do demonstrantů v Kyjevě (údajně přes Putinovo varování), byl svržen a utekl do Ruska. Vedlo to k Putinovu rozhodnutí okupovat Kyjev a začít s vražděním civilního obyvatelstva v Doněcku a v Luhansku, Západ odmítl ponoci vojensky - už tehdy.


V dokumentárním filmu televize BBC je osobní svědectví čelných západních představitelů, kteří měli četné osobní rozhovory s Putinem a svědčili o jeho brutálním a systematickém lhaní vždycky a všude. Angela Merkelová ze své východoevropské minulosti hovoří plynně rusky: zasahovala do soukromých rozhovorlů mezi osmi nebo dvanácti očima s Putinem: "Voloďo, prosím tě, nelži!"

Čínitelé Evropské unie v dokumentárním filmu BBC zdůraznili, že Putin viděl v Ukrajině nebezpečí, pokud by se přiblížila Západu a zavedla nezávislé soudnictví, nezávislou žurnalistiku a funkční demokracii. Podle Putina by to ohrozilo jeho režim v Rusku, protože kdyby to Rusové viděli, začali by to požadovat taky. Proto ten začátek toho nepokrytého vraždění.

A protože Západ proti už tehdejším Putinovým zločinům nehnul prstem, jeho to jen povzbudilo. V důsledku západní nečinnosti začal Putin vyvražďovat civilní obyvatelstvo v Sýrii a srovnávat tamější města se zemí.  A nakonec to vyvrcholilo loňskou únorovou invazí proti Ukrajině a jeho nepokrytými snahami Ukrajinu zničit a vyvraždit velkou část jejího obyvatelstva.

Je pravda, že země na Západě, které nejsou Putinem přímo ohroženy, nemají silný zájem na tom podporovat bezpodmínečně vojensky Ukrajinu až do úplného vyhnání ruských vojáků z jejího území. Dokument BBC zaznamenal, že po útoku na Krym nebyl Západ ochoten proti Rusku udělat nic, protože byl závislý na dodávkách jeho levné ropy a plynu. Proč ohrožovat své hospodářství, že?

Jenže problém je, že když se svět nepostaví razatně proti vrahovi a kriminálníkovi (Putin vraždí velké počty civilistů zcela bez jakýchkoliv skrupulí), začne to ohrožovat právě  i celý svět. A Česká republika je na tapetě hned po Slovensku.

Výmluvy Západu, že kdyby se řádně pomohlo vojensky Ukrajině, Putin zahájí jadernou válku, jsou právě jen výmluvy. Jednou z nejpozoruhodnějších věcí ohledně ruského diktátora je právě to, jak zbaběle se chrání před jakýmkoliv nebezpečím. Rusové kolem Putina dobře vědí, že kdyby se pokusil o útok jadernými zbraněmi, byl by to naprostý konec Ruska - protože by ho Západ okamžitě zničil. Proto to neudělají.

Pseudoargumentace, že je nutno "v zájmu míru" vrahům kolem Putina ustupovat, je nesmírně nebezpečná. S jídlem roste chuť. Putin si myslí, že Západ nakonec přestane bavit podporovat vojensky Ukrajinu, a pak bude moci jeho vražedný režim genocidu Ukrajinců dokončit.

Soudě podle argumentů mírových aktivistů má možná pravdu.

Jenže pak to s námi dopadne docela špatně. Praha se vyvarovala bombardování během druhé světové války. Nejsem tak úplně přesvědčen, že se vyvaruje vybombardování poté, co se Západ Putinovi vzdá.

5
Vytisknout
7772

Diskuse

Obsah vydání | 7. 2. 2023