Ruská agrese na Ukrajině: Kyjev dostal od USA a Německa protiraketové systémy Patriot

20. 4. 2023

čas čtení 9 minut
Foto: "Buď mužem!" Ruské úřady vyzývají ruské muže reklamou ke vstupu do armády

- Systémy protivzdušné obrany Patriot v provozu na Ukrajině


Podle ukrajinského ministra obrany dorazily systémy protivzdušné obrany Patriot, které si ukrajinská vláda vyžádala na pomoc při obraně země před leteckými útoky.

Oleksij Reznikov na Twitteru napsal, že "naše krásná obloha se stává bezpečnější, protože na Ukrajinu dorazily systémy protivzdušné obrany Patriot".

Za jejich poskytnutí poděkoval vládám USA, Německa a Nizozemska. Reznikov uvedl, že za Patrioty poprvé lobboval v srpnu 2021, ještě před invazí, při návštěvě USA.

Značnu nedostatek ukrajinských vzdušných sil od počátečních fází invaze znamenal, že Ukrajina byla vystavena útokům ruských stíhaček.

Ukrajinští vládní ministři ještě v prosinci naléhali na zahraniční mocnosti, aby poskytly raketové systémy, USA připravovaly plány na jejich dodání.

Nizozemská vláda pak v lednu souhlasila, že patrioty rovněž pošle.



- Moskva údajně provádí "revizi" bezpečnostních služeb kvůli úniku dat na Ukrajinu, tvrdí americký thinktank

Institut pro studium války sděluje, že ruské úřady hlásí hromadné kontroly ve vládních agenturách kvůli úniku dat.

Ruská federální bezpečnostní služba FSB zřejmě provádí "rozsáhlou revizi domácích bezpečnostních orgánů", uvádí ve své dnešní aktualizaci americký thinktank Institute for the Study of War.

Revize zřejmě souvisí s únikem dat na Ukrajinu, uvádí ISW:

Ruská Federální bezpečnostní služba (FSB) zřejmě provádí rozsáhlou revizi domácích bezpečnostních orgánů. Ruská státem kontrolovaná agentura TASS 19. dubna uvedla, že FSB a Hlavní ředitelství bezpečnostní služby ministerstva vnitra (MVD) provádějí již několik týdnů hromadné kontroly na moskevském ústředním okresním ředitelství vnitra a na několika moskevských okresních policejních úřadech kvůli "úniku údajů z ruských bezpečnostních složek k ukrajinským občanům".

Ruská média informovala, že podezřelí policisté vynášeli osobní údaje o ruských bezpečnostních složkách externím osobám, z nichž některé jsou ukrajinskými občany.

K údajným raziím FSB a MVD na moskevských policejních odděleních dochází na pozadí série zatýkání a propouštění významných členů vedení Rosgvardie (Ruské národní gardy).


- Ruská armáda spustila videokampaň, která má nalákat další profesionální vojáky k boji na Ukrajině a která vyzývá zájemce, aby ukázali, že jsou "opravdoví chlapi", a vyměnili to, co označuje za nudný civilní život, za bojiště.

Reklama, která se odehrává v rytmu impozantní rockové hudby, má zřejmě souvislost se zprávou britské vojenské rozvědky a  ruských médií, podle nichž se Moskva snaží získat až 400 000 profesionálních vojáků - na dobrovolnické bázi - pro posílení svých sil na Ukrajině.

Reklama byla zatím zveřejněna na hlavních ruských sociálních sítích. Vyzývá muže k podpisu smlouvy s ruským ministerstvem obrany za plat začínající na 204 000 rublech (2 495 dolarů) měsíčně a začíná zobrazením muže v supermarketu oblečeného do vojenské uniformy, který drží těžký kulomet.

Poté je místo toho ukázán v uniformě ochranky supermarketu s otázkou: "Je tohle ten typ obránce, kterým jste snil stát se?"

Dále ve videu muž prochází mlhou s dalšími vojáky po něčem, co vypadá jako bojiště. Poté je zobrazen jako instruktor v posilovně, který pomáhá klientovi zvedat činky. "Opravdu v tom spočívá vaše síla?" ptá se video, než je střih na taxikáře přebírajícího jízdné od klienta, který se poté na bojišti promění ve vojáka.

"Jsi muž. Buď jím," uzavírá reklama.

V ruském hlavním městě se v posledních týdnech objevily plakáty hledající profesionální vojáky, které prohlašují, že "Naším povoláním je bránit vlast".

- Společné vyšetřování veřejnoprávních vysílatelů několika severských zemí sděluje, že Rusko vytvořilo program využívající špionážní lodě maskované jako rybářská plavidla, jehož cílem je poskytnout mu možnost útočit na větrné elektrárny a komunikační zařízení.

- Dánská veřejnoprávní televize DR informuje, že ministr zahraničí Lars Løkke Rasmussen a úřadující ministr obrany Troels Lund Poulsen uvedli, že 14 tanků Leopard 2, které darovalo Nizozemsko a Dánsko, by mohlo být na Ukrajině počátkem roku 2024.

Poulsen se nechal slyšet, že se nejedná o dánské tanky, ale o tanky, "které jsou zakoupeny ve spolupráci s Nizozemskem".

Rasmussen to označil za "velmi významný příspěvek".

- Pákistán učinil první objednávku na zlevněnou ruskou ropu v rámci nové dohody uzavřené mezi Islámábádem a Moskvou, uvedl ministr ropného průmyslu země, přičemž jeden náklad má v květnu zakotvit v přístavu Karáčí.

Podle dohody bude Pákistán nakupovat pouze ropu, nikoliv rafinovaná paliva, a očekává se, že dovoz dosáhne 100 000 barelů denně, pokud první transakce proběhne bez problémů, řekl ministr Musadik Malik ve středu večer agentuře Reuters.

- Ve čtvrtek mají pokračovat inspekce lodí v rámci dohody o dodávkách obilí - mluvčí OSN
Ruská státní tisková agentura Tass na svém oficiálním kanálu Telegram uvedla, že "inspekce lodí v rámci obilné dohody byly obnoveny 19. dubna a jsou naplánovány na 20. dubna". Citovala Ismini Pallu, mluvčí kanceláře OSN ve společném koordinačním centru pro dohodu v Istanbulu.

- Záporožská jaderná elektrárna na jihu Ukrajiny, kterou Rusko loni obsadilo, přestane co nejdříve používat jaderné palivo vyrobené v USA, citovala ve čtvrtek agentura Interfax ruského představitele.

Ukrajina obdržela dva typy systémů protivzdušné obrany před čtvrtečním zasedáním vojenské skupiny Rammstein, kde bude žádat o další dodávky

Podle německých novin, které hovořily s vládními představiteli, byl dodán také druhý ze čtyř slíbených německých systémů Iris-T.

- Spojené státy ve středu oznámily nový balík vojenské pomoci Ukrajině
. Tisková mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová na každodenní tiskové konferenci uvedla, že balíček bude obsahovat více munice a dělostřeleckých nábojů. Jedná se o 36. bezpečnostní balík od začátku války v únoru 2022.

- Evropská komise navrhuje odškodnění ve výši 100 milionů eur  pro zemědělce v EU postižené nedávným přílivem ukrajinského obilí a také omezení prodeje pšenice a kukuřice v postižených zemích, čímž se snaží uklidnit napětí ve vztazích se střední a východní Evropou. Šéfka komise Ursula von der Leyenová napsala dopis vedoucím představitelům Bulharska, Maďarska, Polska, Rumunska a Slovenska, v němž stanovila podpůrná opatření poté, co čtyři z těchto zemí začátkem tohoto týdne zakázaly dovoz nebo prodej obilí a dalších potravin uvnitř svých hranic. Bulharsko ve středu potvrdilo dočasné zastavení dovozu.

-  Kontroly lodí se obnovují po dvoudenní přestávce v rámci dohody o bezpečném vývozu obilí z ukrajinských černomořských přístavů, kterou zprostředkovala OSN, uvedl ve středu ukrajinský vicepremiér Oleksandr Kubrakov.

- Americký ministr obrany Lloyd Austin ve středu během návštěvy Švédska prohlásil, že USA očekávají přijetí Švédska za člena NATO před červencovým summitem aliance a budou podporovat Turecko a Maďarsko, aby ratifikovaly přistoupení. Švédsko spolu s Finskem podalo žádost o vstup do NATO v květnu loňského roku.
Žádost Finska byla vyřízena v rekordním čase a počátkem tohoto měsíce se stalo 31. členem aliance.

- Kritik Kremlu Ilja Jašin prohrál odvolání proti podle jeho příznivců politicky motivovanému rozhodnutí uvěznit ho na osm a půl roku za kritiku útoku Moskvy na Ukrajinu - v případu, který má ozvěny pondělního uvěznění Vladimira Kara-Murzy. Odvolání bývalého moskevského radního bylo zamítnuto v době, kdy úřady v Rusku pokračují v potlačování svobod, kdy jsou zavírána nezávislá média a přední představitelé opozice jsou za mřížemi nebo v exilu.

- Rusko uvedlo, že si v úterý předvolalo velvyslankyni Spojeného království Deborah Bronnertovou poté, co kritizovala 25letý trest odnětí svobody, který byl Kara-Murzovi udělen. Spolu s velvyslanci USA a Kanady vystoupila před moskevským městským soudem, kde rozsudek označila za "šokující", a vyzvala, aby byl Kara-Murza, který má společné britské a ruské občanství, okamžitě propuštěn.

- Volodymyr Zelenskij navštívil ukrajinskou Volyňskou oblast, která hraničí s Běloruskem a Polskem, kde ocenil práci pohraničníků.

- Ruské bezpilotní letouny v noci na středu zasáhly jižní ukrajinskou Oděskou oblast a způsobily požár v objektu infrastruktury, uvedl ve středu šéf vojenského velení Oděské oblasti Jurij Kruk. Žádné oběti nebyly hlášeny a na místě pracovali hasiči, dodal.

Zdroj v angličtině ZDE
 

2
Vytisknout
4148

Diskuse

Obsah vydání | 25. 4. 2023