Jubilejní desátý pochod za snížení rychlosti dopravy v Praze prošel ve středu odpoledne městem k budově magistrátu

20. 4. 2023

čas čtení 1 minuta

Tisková zpráva

Hnutí Poslední generace uspořádalo ve středu v odpoledních hodinách již desátý pochod za zklidnění dopravy a plošné omezení rychlosti na 30 km/h. Cílem průvodu dnes byl symbolicky magistrát města Prahy, na který protestující vznášejí své požadavky. 

Pochodu se zúčastnilo přes sto třicet sympatizantů Poslední generace. Průvod vyšel ze stanice metra Hradčanská. Poté prošel Bádeniho a Chotkovou ulicí a následně přes Mánesův most a Křižovnickou a Platnéřskou ulici. Před budovou magistrátu organizátoři protest rozpustili. 

 

“Chceme, aby se Praha stala evropským městem v pravém slova smyslu. Aby kladla důraz na kvalitu života a bezpečnost všech svých obyvatel. K tomu bude nutné lépe vybalancovat dopravu. V tuto chvíli IAD naprosto dominuje a ostatní účastníci provozu se jí chtě nechtě přizpůsobují. Proto žádáme zklidnění automobilové dopravy a plošnou třicítku s výjimkami tam, kde se nepohybují lidé a kde je bezpečná cyklistická infrastruktura,” vyjádřil se ke smyslu protestů jeden z organizátorů Michal Pech.

Pravidelné protesty slaví úspěchy. Téma se postupně víc a víc dostává do médií a je hojně diskutováno na sociálních sítích. Protestujícím se podařilo také navázat kontakt s pražskými politiky. Zítra (čtvrtek 20.4.) mají schůzku s náměstkem pro dopravu Zdeňkem Hřibem a primátorem Bohuslavem svobodou. “Věříme, že schůzka nebude zbytečná najdeme společnou řeč. Je vidět, že panu Hřibovi není téma omezení rychlosti a zklidňování dopravy cizí,” okomentoval blížící se jednání na magistrátu Pech.

Poslední generace má v plánu s protesty nadále pokračovat, dokud nedosáhnou splnění svého požadavku. Další průvod se bude konat 25. dubna v 17:30.

0
Vytisknout
3302

Diskuse

Obsah vydání | 25. 4. 2023