"Ruský svět" už neexistuje

21. 4. 2023

čas čtení 1 minuta
Patriarcha Kirill dlouho snil o ruském světě, který by zahrnoval všechny, kdo vyznávají ruské pravoslaví bez ohledu na to, kde žijí, a ztotožňují se tak s ruským světem, který tato víra ztělesňuje. Avšak tato verze ruského světa už neexistuje, tvrdí teolog Andrej Desnickij.

Tato verze ruského světa zemřela, když se Kirill a jeho církev stali mluvčími Putinovy myšlenky o ruském světě, která je založena spíše na jazyce a podpoře Moskvy než na jakékoli víře.

Ruský svět, který Kirill propagoval, navždy zmizel. O této jednotě lze dnes vážně hovořit pouze jako o jednotě existující na území, které je spolehlivě kontrolováno Ozbrojenými silami Ruské federace. Tato změna činí účast patriarchy a obecně církve zcela nadbytečnou.

Ale větší otázkou je, co se stane, až se režim, ke kterému se moskevský patriarchát nyní připoutal, změní nebo zhroutí. Některé věci budou pokračovat jako dříve, ale jiné očekávají novou náboženskou soutěž v Rusku, přičemž Patriarchát si nemůže být jistý vítězstvím.

Gorbačovův projekt ‚Duchovní obroda‘ otevřený před 35 lety před tisíciletým výročím přijetí křesťanství na Rusi je nyní u konce. Kdysi to začalo ruskými písmeny XB (Christos Voskres), která se o pravoslavných Velikonocích objevovala v ulicích ruských měst.

Nyní však byla nahrazena dvěma jinými písmeny z konce latinské abecedy (ZZ).

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
3887

Diskuse

Obsah vydání | 25. 4. 2023