Putinovi nohsledi si myslí, že jim Republikáni právě vyhráli válku na Ukrajině

8. 12. 2023

čas čtení 5 minut
Kremelští propagandisté oslavují krok republikánů zablokovat financování a předpovídají, že prezident Trump zcela odřízne Ukrajinu a Izrael, píše Julia Davis.

Republikáni ve středu večer hlasovali pro zablokování zákona o nouzových výdajích ve výši 110,5 miliardy dolarů na pomoc Ukrajině a Izraeli, což vyvolalo oslavy v Moskvě, kde věří, že USA stáhnou podporu Kyjevu, což jim umožní vyhrát válku.

Tajný brífink s představiteli administrativy se v úterý odpoledne údajně zvrhl v kolaps a dal jasně najevo, že opatření selže. "Chystáme se opustit Ukrajinu," řekl novinářům senátor Christopher S. Murphy, když odcházel z brífinku. "Až Vladimir Putin vpochoduje do země NATO, budou litovat dne, kdy se rozhodli dělat politiku z budoucnosti ukrajinské bezpečnosti."

Tento vývoj vyvolal v Moskvě jásot. Během středečního vysílání pořadu státní televize 60 minut Jevgenij Popov řekl, že Ukrajina je nyní v "agónii" a je "těžké si představit větší ponížení".

Přední prokremelský propagandista Vladimir Solovjov ve středu ve své ranní show Full Contact radostně poznamenal: "[Janet] Yellenová křičela: 'Neopovažujte se!' [Joe] Biden křičel: "Neopovažujte se!", ale republikáni řekli: "Jděte k čertu! Vašim chocholům (nadávka pro "Ukrajince") nedáme žádné peníze." Segment byl nazván "Nikdo už nepotřebuje Ukrajinu – zejména Spojené státy".

Americký analytik Dmitrij Drobnickij, který se objevil ve svém pořadu, poznamenal: "Pád Ukrajiny znamená pád Bidena! Dvě mouchy jednou ranou!"

Dmitrij Abzalov, prezident Centra pro strategickou komunikaci, během svého vystoupení v pořadu 60 minut předpověděl, že fiasko s financováním Ukrajiny bude znamenat politický zánik Bidena. Moderátorka Olga Skabejeva dodala: "Nebudeme ho litovat! Naopak, jsme připraveni zatlouct poslední hřebíky přímo dokola!" Se šťastným úsměvem Skabejeva řekla: "Výborně, republikáni! Stojí pevně! To je pro nás dobré."

Roman Golovanov, moderátor pořadu Golovanov's Time na kanálu Vladimira Solovjova Solovjov Live, poukázal na to, že "to bude velké zjevení pro ostatní země. Je ještě nebezpečnější být přítelem Spojených států než jejich nepřítelem. Nakonec tě opustí a na tvém území nezbyde nic než spálená země."

Neklid přichází v kritickém okamžiku, kdy Rusko čelí vnitřním problémům, zatímco jeho invaze nepokračovala tempem, které odborníci očekávali. Obyvatelstvo je válkou unaveno, ale předvídatelně se zdráhá to vyjádřit ze strachu, že bude zatčeno nebo jinak pronásledováno. Místo toho mnozí dávají najevo svou nelibost tím, že přepínají neúnavné válečné zpravodajství. Ve středu Solovjov poznamenal: "Příliš dlouho jsme žili v míru a teď si musíme zvyknout na to, že žijeme ve válce... S velkým zájmem sleduji negativní růst na svém kanálu Telegram, což znamená, že počet sledujících prudce klesá. No jo, takový je život." Solovjov si již dříve stěžoval, že Rusové každým dnem ztrácejí zájem o Putinovu válku.

Ochota Republikánské strany ohrozit schopnost Ukrajiny bránit se poskytla náhlou vzpruhu ochabujícím ruským propagandistům – což je klíčový prvek Putinova válečného úsilí, který se používá k motivaci mas. V posledních měsících se jejich rétorika změnila z "Až vyhrajeme" na "Pokud vyhrajeme", což odráží realitu v terénu. Příchod zimy přidal další vrstvu obav. Republikáni vrátili radost Putinovým zasmušilým propagandistům, když oživili jejich úvahy o tom, jak "potrestají" Ukrajince, jakmile Rusko zvítězí.

Jedinou zprávou, která zmírnila oslavy v Moskvě, bylo odhalení, že osobností roku časopisu TIME byla jmenována Taylor Swift – a nikoli Vladimir Putin. Moderátor pořadu The Meeting Place Andrey Norkin si rozzlobeně stěžoval: "Taylor Swift! Nikdo neví, kdo je ta tlusťoška, ale Američané ji zbožňují."

Rusové jsou sice potěšeni republikány, ale věří, že Donald Trump by si mohl vést ještě lépe. Hlásné trouby Kremlu se netají přáním vidět Trumpa zpět v Bílém domě a nyní mají další motivaci. Dmitrij Drobnickij v úterý večer v pořadu Večer s Vladimirem Solovjovem předpověděl, že pokud Trump vyhraje prezidentské volby, zbaví se nejen Ukrajiny, ale i Izraele. Vysvětlil, že už nemusí své evangelikální základně demonstrovat, že je proizraelským prezidentem. Drobnickij řekl: "Trump jim už dal všechno, co mohl: Golanské výšiny, Jeruzalém a všechno ostatní. Zaplatil je již v plné výši. Nyní, když se od něj odvrátilo impérium Sheldona Adelsona, jim nic nedluží."

Drobnickij vysvětlil, že Putin se setkává s vůdci arabských zemí, aby se připravili na dobu, kdy se region osvobodí od amerického vlivu.

Vladimir Solovjov předpověděl, že USA budou nuceny soustředit se na své vnitřní záležitosti, nikoli na své dřívější zahraniční zájmy. Solovjov naznačil, že ve Spojených státech bude občanská válka, a zvolal: "Hlavní válka se bude odehrávat ve Washingtonu!" Drobnickij souhlasil a dodal: "Je nemožné vyřešit jejich současnou situaci bez represí a bez ozbrojených střetů."

Zdroj v angličtině: ZDE

2
Vytisknout
2679

Diskuse

Obsah vydání | 8. 12. 2023