Může Putinův režim prokázat stabilitu srovnatelnou se sovětským projektem?

8. 12. 2023

čas čtení 2 minuty
Nikdo nemůže s jistotou předpovědět, zda se současný ruský režim bude moci udržet tak dlouho jako ten sovětský. Ale rozdíly mezi dnešním nacionálním bolševismem a včerejším internacionalistickým bolševismem nejsou povzbuzením pro ty, kdo v něj doufají, píše Vladimir Pastuchov.

Důvod spočívá v rozdílech mezi "dvěma verzemi ruského bolševismu", z nichž obě zahrnovaly uchvácení státu malou skupinou lidí a jejich využívání nátlaku k upevnění moci.

Ale tyto dvě skupiny se zásadně lišily. Internacionalistický bolševismus před sto lety byla "skupina polonáboženských fanatiků" oddaná modernizaci na základě toho, co se ukázalo jako falešné, a který se teprve po uchopení moci stal " organizovanou zločineckou skupinou".

Dnešní národní bolševismus začal jako "společenství organizovaného zločinu", které se dostalo k moci, usilovalo o získání druhotných ideologických charakteristik a teprve poté začalo připomínat skupinu náboženských fanatiků. To znamená, že silnice jsou v zásadě stejné, ale směry pohybu jsou různé.

Internacionalistický bolševismus byl ve své první iteraci zpočátku a bezprostředně ideologický fenomén, zatímco nacionální bolševismus ne - a pouze získal ideologickou patinu a tím, že čerpal z jiných idejí.

Ale je tu další a důležitější rozdíl: Mezinárodní bolševismus byl modernizační ideologií, a proto, navzdory své radikální povaze, se shodoval s obecným vektorem ideologického vývoje Ruska ... Nacionální bolševismus naopak, je antimodernizační a bude potřebovat energii ze zahraničí, má-li přežít po dlouhou dobu.

A to nás přivádí k následující otázce: Dnešní národní bolševický režim přežije, pouze pokud bude fungovat výhradně na čínské baterie a bude krmen z Pekingu. Zdá se, že všechno ukazuje tímto směrem, ale není jisté, zda [současní bolševici] budou mít čas tohoto cíle dosáhnout.

Zdroj v ruštině: ZDE

3
Vytisknout
2036

Diskuse

Obsah vydání | 8. 12. 2023