Britský premiér Sunak schválil společné vojenské údery proti Húsiům

12. 1. 2024

čas čtení 1 minuta
Britský premiér Rishi Sunak schválil společné vojenské údery s USA proti húsijským rebelům v Jemenu a jeho kabinet to schválil, uvedla osoba obeznámená s touto záležitostí, protože spojenci se snaží odradit od dalších útoků na obchodní plavidla v Rudém moři.

V posledních měsících hútijští rebelové v Jemenu podnikají útoky na lodě proplouvající Rudým mořem, což znepokojuje západní lídry.

Sunak svolal zasedání kabinetu kolem 7:45 večer poté, co ministr obrany Grant Shapps varoval, že jeho vzkaz Íránem podporované skupině zní: "Sledujte tento prostor", pokud bude pokračovat narušování klíčové globální lodní trasy.

Ministr zahraničí David Cameron a předseda Dolní sněmovny Lindsay Hoyle byli viděni, jak vstupují do č. 10 krátce před 8. hodinou, zatímco Keir Starmer a stínový ministr obrany John Healey měli být informováni po telefonu.

Premiér využil rozhovoru s egyptským prezidentem ve čtvrtek k diskusi o narušení a zdůraznil, že Británie bude i nadále "podnikat kroky k obraně svobody plavby a ochraně životů na moři".

A napětí se nadále zvyšuje, když vůdce jemenských Húsiů pohrozil USA ještě "větší" reakcí, než je útok v Rudém moři, který se ve středu brzy ráno díky britským raketám těsně vyhnul smrtelným následkům.

Ve středu britské a americké síly odrazily "dosud největší útok" Húsiů v Rudém moři, čímž dostali celý Blízký východ do úzkých.

Rebelové s podporou Íránu vypálili 21 bezpilotních letounů a raket směrem k mezinárodním námořním trasám, uvedlo ústřední velitelství americké armády.

Rakety mířily na loď HMS Diamond Královského námořnictva, nasazenou Velkou Británií, aby pomohla chránit lodní dopravu i obchodní plavidla.

Zdroj v angličtině: ZDE

3
Vytisknout
2354

Diskuse

Obsah vydání | 16. 1. 2024